Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1684 fő
  • Képek - 633 db
  • Videók - 112 db
  • Blogbejegyzések - 299 db
  • Fórumtémák - 28 db
  • Linkek - 685 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1684 fő
  • Képek - 633 db
  • Videók - 112 db
  • Blogbejegyzések - 299 db
  • Fórumtémák - 28 db
  • Linkek - 685 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1684 fő
  • Képek - 633 db
  • Videók - 112 db
  • Blogbejegyzések - 299 db
  • Fórumtémák - 28 db
  • Linkek - 685 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1684 fő
  • Képek - 633 db
  • Videók - 112 db
  • Blogbejegyzések - 299 db
  • Fórumtémák - 28 db
  • Linkek - 685 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

meggybor készitése

Ezt a témát Haddad Mária indította 5 éve

kedves jó kedvű bor készitők tudnátok nekem meggybor recepteket ajánlani? A félédes borokat kedvelem leginkább. Köszönöm Mári gazda

Hozzászólások eddig: 20

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

Odo Misauq üzente 2 hónapja

A ”Tiszta meggylevet„ pontosan lemérjük, literenként 8 dl vizet és 36 dkg cukrot számolunk.
Vagyis a meggyléhez mérjük és nem a "vízzel higított" mennyiséghez.

Válasz

Sinkó Tibor üzente 3 hónapja

Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy a liternként megadott cukormennyiség az a meggyléhez számítva annyi amennyi, vagy a meggylé+vízhez? Tehát ha van 5 liter meggylé akkor ahhoz kell pl 5x30dkg cukor vagy hozzá kell számolni a vizet is és így 5+4liter=9x30 dkg?
Köszönöm!

Válasz

Tóth Anita üzente 4 hónapja

Ezzel kapcsolatban felmerült néhány kérdésünk is :)

Mi az édesebb csemege/desszert bor variációt csinálnánk mivel inkább az áll közelebb mind a mi mind ismerőseink ízléséhez.

Nem lett annyi mint terveztük... vettünk egy 20 literes műanyag kannát erre lett összesen 6 liter :) ... amúgy pontosan a recept szerint csináltuk eddig, épp ma reggel töltöttük hozzá a cukros préselt levet is, most benne van a 20-as edényben mind a 6 liter :). A kotyogó el is kezdett pöfögni. Úgy gondoltuk majd az első fejtéskor kisebb edénybe fejtjük.

- Jelenleg a házban van szobahőmérsékleten... tegyük-e melegebbre vagy hidegebbre?

- Borélesztőt kell-e adni hozzá és mikor mennyit szerintetek?

- Az hogy nagyobb edényben van mint ami szükséges jelenthet-e problémát a bornak?

- Kb mikor kell hozzákeverni a cukor másik felét? (a kotyogó lehet nem annyira megbízható mint kellene hisz az edény lényegesen nagyobb mint az ajánlott méret)

- Mikorra várható hogy leáll a forrás és át lehet fejteni először? Illetve ha egy kicsit tovább hagyjuk - biztos ami biztos alapon - a fejtés előtt a mostani edényben az káros lehet-e a borra?

- A pasztőrözés nem káros esetlegesen a bor vitamin és egyéb tartalmára... nem indulhat újra forrásnak tőle?

Köszönöm a válaszokat és elnézést kérünk az esetleges ostoba kérdésekért de a receptekben ezekre vagy nincs utalás sem vagy nagyon zavaros nekünk.

Ez lesz az első ilyen projektünk... szóval nem szeretnénk elveszteni a lelkesedésünket zért is kérdezünk talán ostobaságokat! :) Szeretnénk biztosra menni! :D

Szép Napot!

Válasz

Tóth Anita üzente 4 hónapja

Na szóval... találtam egy nekem jónak tűnő receptet:

Az érett meggyet, úgy zúzzuk össze, hogy kb.10 % mag is összetörjön benne, majd egy - két napig állni hagyjuk, de többször ”letörjük „. A második - harmadik napon kipréseljük, ekkor megkapjuk a ”Tiszta meggylevet„!

A ”Tiszta meggylevet„ pontosan lemérjük, literenként 8 dl vizet és 36 dkg cukrot számolunk. Az így kiszámolt víz mennyiséget a cefréhez öntjük, majd a cefrét fellazítjuk, és még 24 órát állni hagyjuk, miközben többször letörjük.

A 24 óra elteltével a vizes levet kipréseljük, 60 °C-nál nem melegebbre melegítjük és a kiszámolt cukor mennyiség felét feloldjuk benne. Ha teljesen feloldódott, a tiszta meggyléhez öntjük.

Vigyázni kell arra, hogy az erjedés megindulása után elegendő hely maradjon a forrásban lévő bor terjeszkedéséhez. Ez az edény űrtartalmának kb. 10 – 15 %-a. Ügyelni kell arra, hogy a meggybor levegővel ne érintkezzen, ezért kotyogóval látjuk el. Így kizárjuk a levegőt és figyelemmel tudjuk kísérni az erjedést is. Amikor az erjedés kezd lassúbbá válni, a kiszámolt cukormennyiség második felét is hozzáadjuk. Ha a kotyogó már csendes, az erjedés megállt, ekkor még egy - két napig hagyjuk ülepedni, majd lefejtjük. Az első fejtés után hagyjuk 1 - 2 napig tovább ülepedni, majd ismét lefejtjük. A palackérettségi vizsgálatot, csak a harmadik, negyedik fejtés után érdemes elvégezni, mert a meggybor többszöri fejtést igényel. A borfejtést addig ismételjük, amíg a fejtés utáni 2-3 napi pihentetés után sem marad seprűje.

A harmadik, vagy negyedik fejtés, illetve a palackérettség megállapítása után sötét színű üvegekbe töltjük úgy, hogy az üveg teljesen tele legyen és a dugót szorosan belenyomjuk.Jól tárolható pasztőrözni nem szükséges.

A csemege, vagy desszertbort ugyan így készítjük, csak a tiszta meggyléhez 48 dkg cukrot számolunk. Mivel a cukrot túladagoltuk, hajlamos lesz a bor az újbóli forrásra. Ezért ajánlatos pasztőrözni, de mindenképpen hűvös kb.12 °C alatti helyiségben, pincében tárolni.

A meggybor készítésénél fontos, hogy az előerjesztést ne hagyjuk ki, mert így a szín és zamatanyagok könnyebben kioldódnak és a lényerés is jobb lesz.

A meggy, kitűnő ízű-, és színű, vörösborát, borlikőr készítésére, vadételek, marha-, bárány-, birkahúsok készítésekor is felhasználhatjuk. Ilyenkor az ételt kísérő bor is meggybor legyen.

A csemege meggybor pasztőrözését javaslom

Válasz

Berényi Katona Béla üzente 3 éve

Manapság olcsóbb 5l "Tescos"bor-üvegestől-,mint egy nagyobb parafadugó.Ezért praktikus,és bevált tömitési módszer a PVC ragasztó-pisztoly használata.A fotó kinagyitásán jól látszik a műtét,valamint a szig.szalag a dugó érdes részén. (Ez a legolcsóbb műa. kotyogó).Hasznos tanács az öreg,agyonszáradt fahordók,kádak mielőbbi bedagasztásának gyorsitására lenmaglisztet szórni a vizbe.(kb. 1evőkanál/hl)

54080_b244e5bb587f_s

100_5720.JPG

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 3 éve

Szia, most akkor mit csináljak?
El is rontottam, vagy még jó is lehet a bor?
A dugót megnézem.
Köszi

Válasz

Berényi Katona Béla üzente 3 éve

Mónika ! ezt a fejtést elkapkodtad! Amig a buborékok még"élnek",-addig a bor forr, és kár bele a deriton. Az,hogy a kotyogó csendben van, azt jelenti,hogy a dugó nem zár valahol.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 3 éve

Az első meggyboromat készítem.
Július 4-én kezdtem, 3 alkalommal tettem bele cukrot (elosztva), júlus 30.-án fejtettem le és még mindig van buborék a tetején.
A kotyogó már nem jelzi, de apró buborékok vannak a boron.
Izre nem édes, de elég erős, mint egy jó vörösbor.
Nem zavaros, de nem is átlátszóan tiszta, de a pohárban tükrös a teteje.
Az üveg demizson kb. 3/4-ig van, kotyogó van rajta.
Meddig várjak vele, vettem derítőt de nem tudom mikor adjam hozzá?

Válasz

Berényi Katona Béla üzente 3 éve

Az én "különbejáratú" véleményem a meggybor palackozásról:Mivel általában nem hektós tételben gyártjuk,-inkább tárolásról lehet beszélni.Erre a célra bevált az ásványvizes flakon. (Van belőle elég!) Jól zárható,nem kell használt parafadugókkal vacakolni.Nincs kimoshatatlan mellékíze mint a kólás,jaffás stb flakonoknak.Ha nincs tele,-a kupak zárása előtt összenyomható-telire.Tálalás előtt kancsóba öntöm- a sznob vendégek kimélése miatt. Palackozni,- a forrás befejeződése után- kb egy hét mulva lehet, amikor már tökéletesen letisztult,szép szine van.Ajánlatos sötét helyen tárolni,-ne oxidálódjon. Ha nem édes, a bor attól bor,hogy a cukor alkohollá változott.Ha utólag becukrozzuk, a forrás ujra beindul és kb 14 foknál telitődik,a többi marad cukorként.

Válasz

Szula Gergely üzente 3 éve

Üdvözletem mindenkinek.
Nekem csak egy olyan kérdésem lenne hogy kb. mennyi idő után lehet palackozni?
Köszönöm.

Válasz

Ugrás a(z) oldalra

Ez történt a közösségben:

Berényi Katona Béla 18 órája új képet töltött fel:

Szolopres-001_1885824_7250_s

Klubkoordinátor Edit 3 hete új blogbejegyzést írt: Tájékoztató

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu