Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát Haddad Mária indította 15 éve
kedves jó kedvű bor készitők tudnátok nekem meggybor recepteket ajánlani? A félédes borokat kedvelem leginkább. Köszönöm Mári gazda
Hozzászólások eddig: 20
Odo Misauq üzente 10 éve
Sinkó Tibor üzente 10 éve
Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy a liternként megadott cukormennyiség az a meggyléhez számítva annyi amennyi, vagy a meggylé+vízhez? Tehát ha van 5 liter meggylé akkor ahhoz kell pl 5x30dkg cukor vagy hozzá kell számolni a vizet is és így 5+4liter=9x30 dkg?
Köszönöm!
Tóth Anita üzente 10 éve
Ezzel kapcsolatban felmerült néhány kérdésünk is :)
Mi az édesebb csemege/desszert bor variációt csinálnánk mivel inkább az áll közelebb mind a mi mind ismerőseink ízléséhez.
Nem lett annyi mint terveztük... vettünk egy 20 literes műanyag kannát erre lett összesen 6 liter :) ... amúgy pontosan a recept szerint csináltuk eddig, épp ma reggel töltöttük hozzá a cukros préselt levet is, most benne van a 20-as edényben mind a 6 liter :). A kotyogó el is kezdett pöfögni. Úgy gondoltuk majd az első fejtéskor kisebb edénybe fejtjük.
- Jelenleg a házban van szobahőmérsékleten... tegyük-e melegebbre vagy hidegebbre?
- Borélesztőt kell-e adni hozzá és mikor mennyit szerintetek?
- Az hogy nagyobb edényben van mint ami szükséges jelenthet-e problémát a bornak?
- Kb mikor kell hozzákeverni a cukor másik felét? (a kotyogó lehet nem annyira megbízható mint kellene hisz az edény lényegesen nagyobb mint az ajánlott méret)
- Mikorra várható hogy leáll a forrás és át lehet fejteni először? Illetve ha egy kicsit tovább hagyjuk - biztos ami biztos alapon - a fejtés előtt a mostani edényben az káros lehet-e a borra?
- A pasztőrözés nem káros esetlegesen a bor vitamin és egyéb tartalmára... nem indulhat újra forrásnak tőle?
Köszönöm a válaszokat és elnézést kérünk az esetleges ostoba kérdésekért de a receptekben ezekre vagy nincs utalás sem vagy nagyon zavaros nekünk.
Ez lesz az első ilyen projektünk... szóval nem szeretnénk elveszteni a lelkesedésünket zért is kérdezünk talán ostobaságokat! :) Szeretnénk biztosra menni! :D
Szép Napot!
Tóth Anita üzente 10 éve
Na szóval... találtam egy nekem jónak tűnő receptet:
Az érett meggyet, úgy zúzzuk össze, hogy kb.10 % mag is összetörjön benne, majd egy - két napig állni hagyjuk, de többször ”letörjük „. A második - harmadik napon kipréseljük, ekkor megkapjuk a ”Tiszta meggylevet„!
A ”Tiszta meggylevet„ pontosan lemérjük, literenként 8 dl vizet és 36 dkg cukrot számolunk. Az így kiszámolt víz mennyiséget a cefréhez öntjük, majd a cefrét fellazítjuk, és még 24 órát állni hagyjuk, miközben többször letörjük.
A 24 óra elteltével a vizes levet kipréseljük, 60 °C-nál nem melegebbre melegítjük és a kiszámolt cukor mennyiség felét feloldjuk benne. Ha teljesen feloldódott, a tiszta meggyléhez öntjük.
Vigyázni kell arra, hogy az erjedés megindulása után elegendő hely maradjon a forrásban lévő bor terjeszkedéséhez. Ez az edény űrtartalmának kb. 10 – 15 %-a. Ügyelni kell arra, hogy a meggybor levegővel ne érintkezzen, ezért kotyogóval látjuk el. Így kizárjuk a levegőt és figyelemmel tudjuk kísérni az erjedést is. Amikor az erjedés kezd lassúbbá válni, a kiszámolt cukormennyiség második felét is hozzáadjuk. Ha a kotyogó már csendes, az erjedés megállt, ekkor még egy - két napig hagyjuk ülepedni, majd lefejtjük. Az első fejtés után hagyjuk 1 - 2 napig tovább ülepedni, majd ismét lefejtjük. A palackérettségi vizsgálatot, csak a harmadik, negyedik fejtés után érdemes elvégezni, mert a meggybor többszöri fejtést igényel. A borfejtést addig ismételjük, amíg a fejtés utáni 2-3 napi pihentetés után sem marad seprűje.
A harmadik, vagy negyedik fejtés, illetve a palackérettség megállapítása után sötét színű üvegekbe töltjük úgy, hogy az üveg teljesen tele legyen és a dugót szorosan belenyomjuk.Jól tárolható pasztőrözni nem szükséges.
A csemege, vagy desszertbort ugyan így készítjük, csak a tiszta meggyléhez 48 dkg cukrot számolunk. Mivel a cukrot túladagoltuk, hajlamos lesz a bor az újbóli forrásra. Ezért ajánlatos pasztőrözni, de mindenképpen hűvös kb.12 °C alatti helyiségben, pincében tárolni.
A meggybor készítésénél fontos, hogy az előerjesztést ne hagyjuk ki, mert így a szín és zamatanyagok könnyebben kioldódnak és a lényerés is jobb lesz.
A meggy, kitűnő ízű-, és színű, vörösborát, borlikőr készítésére, vadételek, marha-, bárány-, birkahúsok készítésekor is felhasználhatjuk. Ilyenkor az ételt kísérő bor is meggybor legyen.
A csemege meggybor pasztőrözését javaslom
Berényi Katona Béla üzente 13 éve
Manapság olcsóbb 5l "Tescos"bor-üvegestől-,mint egy nagyobb parafadugó.Ezért praktikus,és bevált tömitési módszer a PVC ragasztó-pisztoly használata.A fotó kinagyitásán jól látszik a műtét,valamint a szig.szalag a dugó érdes részén. (Ez a legolcsóbb műa. kotyogó).Hasznos tanács az öreg,agyonszáradt fahordók,kádak mielőbbi bedagasztásának gyorsitására lenmaglisztet szórni a vizbe.(kb. 1evőkanál/hl)
[Törölt felhasználó] üzente 13 éve
Berényi Katona Béla üzente 13 éve
Mónika ! ezt a fejtést elkapkodtad! Amig a buborékok még"élnek",-addig a bor forr, és kár bele a deriton. Az,hogy a kotyogó csendben van, azt jelenti,hogy a dugó nem zár valahol.
[Törölt felhasználó] üzente 13 éve
Az első meggyboromat készítem.
Július 4-én kezdtem, 3 alkalommal tettem bele cukrot (elosztva), júlus 30.-án fejtettem le és még mindig van buborék a tetején.
A kotyogó már nem jelzi, de apró buborékok vannak a boron.
Izre nem édes, de elég erős, mint egy jó vörösbor.
Nem zavaros, de nem is átlátszóan tiszta, de a pohárban tükrös a teteje.
Az üveg demizson kb. 3/4-ig van, kotyogó van rajta.
Meddig várjak vele, vettem derítőt de nem tudom mikor adjam hozzá?
Berényi Katona Béla üzente 13 éve
Az én "különbejáratú" véleményem a meggybor palackozásról:Mivel általában nem hektós tételben gyártjuk,-inkább tárolásról lehet beszélni.Erre a célra bevált az ásványvizes flakon. (Van belőle elég!) Jól zárható,nem kell használt parafadugókkal vacakolni.Nincs kimoshatatlan mellékíze mint a kólás,jaffás stb flakonoknak.Ha nincs tele,-a kupak zárása előtt összenyomható-telire.Tálalás előtt kancsóba öntöm- a sznob vendégek kimélése miatt. Palackozni,- a forrás befejeződése után- kb egy hét mulva lehet, amikor már tökéletesen letisztult,szép szine van.Ajánlatos sötét helyen tárolni,-ne oxidálódjon. Ha nem édes, a bor attól bor,hogy a cukor alkohollá változott.Ha utólag becukrozzuk, a forrás ujra beindul és kb 14 foknál telitődik,a többi marad cukorként.
Szula Gergely üzente 13 éve
Üdvözletem mindenkinek.
Nekem csak egy olyan kérdésem lenne hogy kb. mennyi idő után lehet palackozni?
Köszönöm.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás