Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát Monarchia 2000 indította 16 éve
KÓSTOLÓJEGYZET
Lobster Key Sauvignon Blanc 2007, Új-Zéland
A bor alapjául szolgáló szőlő Új-Zéland legrégebbi bortermő vidékéről, Marlbourough területéről származik.
Igaz, az ország nem is olyan régen írta fel magát a jelentős bortermelő országok térképére, a 80-as évektől fejlődése töretlen. Csak az utóbbi tíz évben több, mint kétszeresére nőtt bortermelése. A kezdet igen döcögős volt, hiába ültettek itt az angol telepesek már a XIX-ik század első felében nemes szőlőfajtákat, valamint a dalmát telepesek hiába hozták magukkal szőlő-és borkultúrájukat, sok minden közbeszólt. A nagy szomszéd, Ausztrália árnyákában dacoltak az évek során a behurcolt filoxéra, a gombás betegségek és a gazdasági válsággal járó alkoholtilalom ellen is. Azt gondolhatnánk, hogy a II. világháború után minden ment a maga útján, de a helyi fogyasztás - így igény a jelentősebb termelésre - igazán csak a nyolcvanas évektől kezdett megindulni. A 60-as évektől lehetett éttremekben bort felszolgálni, és csak a kilencvenes évektől kaphatók már az áruházak polcaian is ezen nedűk. A hatvanas-hetvenes években sok fiatal “kiwi” ismerte meg az európai borkultúrát és 1973-tól Nagy-Britannia is nagyszerű piacnak ígérkezett az újvilági borok számára. A mai napig az új-zélandi borok ¾-e kerül a brit piacra.
Eljött a nagy áttörés: a déli sziget északi részén fekvő, a mai kilenc borttermő régió egyike, Marlborough, egyből ismertté és elismertté vált a borszakírók és a borkedvelők számára. Azóta is azt tartják az itteni területről, hogy itt készült a világ legjobb sauvignon blanc-ja, annak ellenére, hogy maga a fajta Franciaországból származik.
A helyi termelőknek nem a csapadékhiánnyal és a terméketlen talajjal kell megküzdeniük. Épp fordítva: Új-Zélandot bőven megáldotta a természet termékeny talajjal, burjánzó, vegetális növényzettel és rengeteg esővel. A termelők megpróbálnak olyan területeket keresni a szőlő számára, ahol a talaj kevésbé termékeny, rengeteg zöldmunkával fogják vissza magát a szőlőnövényt, valamint felveszik a harcot a párás környezetet kedvelő, a gombás betegségek ellen. Egyik érdekes módja a szőlő “visszaszorításának”, hogy a sorok közé cikóriát ültetnek, ami elszívja a felesleges vizet és tápanyagot a szőlőtől.
Ez a bor Jason Stent borász és a Rockwood borászat alapítója, a Mason család munkáját dícséri. Az 1986-os első termés óta a borászat több új szőlőültetvényt is megszerzett. Köztük van a déli sziget északi csúcsánál lévő öböl, Lobster Key szőlőskertje is. Nevét az öböl a bőséges rákfogásoknak köszönheti. A hordaléktalaj, a hűvös éjszakák és meleg, napos nappalok különleges zamatokat és az átlagnál magasabb savtartalmat alakítanak ki itt a borokban.
Halvány zöldessárga színe és tükrös csillogása már üde bort sejtet. Kirobbanó illata legfőképpen azok számára szerez élvezetet, akik nyáron a házi, valódi citrommal készült bodzaszörp rajongói is egyben. A bodzavirágot citrusos illat veszi körül, nagyon enyhe, inkább a hazai sauvignon blanc-okra jellemző füvességgel. Ízét határozottan az a tipikus, az újvilági társaira jellemző egres-bodza kombináció jellemzi. Savai üdék, nem kaparóak, hosszan időznek a szájban. Utóíze édeskés grapefruit.
Méltó alternatívája a Marlborough hírét megalapozó Cloudy Bay Sauvignon Blanc-nak, de annak árának majdnem feléért! (Lobster Key Sauvignon Blanc 2007 3490 Ft/palack)
A bort aperitifként, saláták, tengeri ételek – stílusosan: rákok – vagy csirkehúsból készült ételek mellé ajánljuk.
Egészségükre!
Péntek Orsolya
Hozzászólások eddig: 10
[Törölt felhasználó] üzente 13 éve
Biztosan finom, én is szeretem a könnyű fehérborokat. Kíváncsi vagyok, vajon milyen pluszt adhat az ottani talaj.
Farkas Éva üzente 13 éve
Kovács Bálint üzente 13 éve
Érdekes a fenti írás, még sosem ittam Új-Zélandról származó bort. De ez a bodzavirágos-citrusos illat nagyon jól hangzik!
Takács Attila üzente 14 éve
A Sauvignon Blanc egy nagyon érdekes szőlő egy érdekes szimpatikus borral. Idén harmadik éves a telepítésem Bajon .A hely a Neszmélyi borvidékhez tartozik Tata mellet. A talaj agyagos,kötött. Kevés az eső. Az idén már jó közepes terméssel számolok. Még nem tudom .hogyan készitek bort belöle, mindenki a tartályt ajánlja. Kérek tanácsot!
Kiss-Gál Ilona üzente 15 éve
Tényleg sok felelősségteljes munka van a szőlőkben. Nagyszüleimnek volt , láttam ízleltem azt a munkát. A gyümölcsét is. Sok jó egészséget, szép napokat kívánok.
nagy laura üzente 15 éve
[Törölt felhasználó] üzente 15 éve
A piacot áttekintve a Lobster Key Sauvignon Blanc 2007 pályázhat a legjobb ár-érték arányú bor címére a hazai kínálatban. Minőségét tekintve abszolút alternatívája lehet a világ borpiacán a legelőkelőbb helyet elfoglaló új-zélandi Cloudy Bay-nek, ami egyrészt eléggé megterheli az átlagos borfogyasztó pénztárcáját, másrészt a hazai piacra kevés jut belőle.
Üdv mindenkinek!
reindeer
Tiffán Zsolt üzente 15 éve
Én nagyon szeretem az olasz Savignon Blanc-okat, bevallom sok Új-Zélandi SavBlan-t nem kóstoltam. De erről olyan jókat írtok, hogy szerintem kipróbálom. Mondjuk 3500-ért illene is jónak lennie egy Savignon Blanc-nak.
Más: nem tudjátok miért nem lehet itt új fórum topicot nyitni? Jó lenne beszélni más borokról is.
[Törölt felhasználó] üzente 15 éve
"Íz, Szín Tűz vagyon a borban, ha hegyaljai termés:"
( Kazinczy Ferenc )
Üdvözletem a Bor-barátoknak!
Miután nem nyithatok Új témát ezért írtam ide.
Elég sokat foglalkozom, a bor készítésével, beleértve a szőlőben végzendő munkákat is.Ezért mikor iszom a finom nedüt belegondolok mi munka lehet mögötte.Időnként gratulálni szeretnék, nem csak a tulajdonosnak, hanem azoknak, akik a földeken dolgoznak, mert nekik iszonyatos nagy szerepük van.Szerintem.
Köszönettel:
ZsAnita
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás