Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát [Törölt felhasználó] indította 16 éve
Mi a teendő ha a saszla bor kifort egyszer és elkezdet mégegyszer forni?
Hozzászólások eddig: 6
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Sziasztok! Új vagyok, így picit nehézkes a kezdés, no de vágjunk bele!
Van pár szőlőtőkém, 42 évesek egész pontosan. Eddig hanyagoltam, de most úgy éreztem, bort kell készítenem az érett szőlőből. Még a fajtáját sem tudom pontosan. Nyáron metszettem, kaccsaztam, miegymás. Egy fürtre hagytam hét levelet, és három rügyig metszettem vissza a szőlőt, egy nálam tapasztaltabb borász tanácsai alapján. Minden rendben eddig, leszüreteltem kb ötven kilogrammot, és kipréseltem mustnak. Ez a matéria most a kamrában áll 20 liter mustként. A flakonokat nem zártam le, hogy a fejlődő gázok ne "durrantsák" szét őket. Jelenleg három napos a must, de a palackok alján már leült valamiféle fehér színű képlékeny anyag. Kérdésem az lenne, hogy, hogyan tovább? Szűrjem le esetleg? Mennyit várjak? Mennyi lesz az alkoholtartalma? Nagyon hálás lennék, ha valaki leírná ennek konyha nyelven a metódusát. Sok munkám van benne, szeretném a saját borom jóízűen kortyolni, esetleg megkínálni a barátaim vele, büszkeségtől dagadó mellel: "Na, ezt én készítettem!"
Mindent tanácsot szívesen fogadok.
Üdv: Gyuri
Milcsovics Enikő üzente 12 éve
Törek Anna üzente 12 éve
Milcsovics Enikő üzente 12 éve
[Törölt felhasználó] üzente 13 éve
Jó Estét!
Sok és még annál több kérdésem lenne a borászkodással kapcsolatban. Magamnak és nem értékesítés céljából elkezdem a szőlőmet lepréselni mint a "nagyok". Alap dolgokat nem tudok, keresgéltem de nem találtam választ, a lényeg hogy demizsonban tudom csak az érlelést és a tárolást is megoldani, mondjuk azt hogy nincs hordóm! Nagyon szépen forr a must, nem tudom meddig megy ez a folyamat végbe, hogy jó helyen tárolom e a forrás alatt a mustot, mi az amit nem szabad a borkészítés közben elkövetni , amik alapvető hibák lehetnek, gondolok itt arra ha már forr, lehet e helyet változtatni, nem lesz e zavaros a mozgatástól, (megtörik ha jól tudom ez a szakzsargon) hipóval fertőtlenítettem a demizsonokat jó megoldás e ez? a présemet is hipóval és bő vízzel fertőtlenítettem a portól és az egyébb szenyeződésektől, sok a hiányos dolog, ami érdekel és ez is fontos lehet, olvastam a bor élesztőről, de nekem nagyszerűen forr a mustom, kell e borélesztő és ezt hogy kell alkalmazni mikor szabad forrás közben vagy előtte, és ami most leginkább érdekel az a derítés, ezt nekem kell-e a demizsonos boromnál alkalmazni, ugye ez a "tükör" tisztasága miatt és az ízek harmoniájában is nagy szerepet tölt be, hányszor és mivel kell fejteni, mikor lehet kóstolni? nem akarok hatalmas menyiségeket elő állítani de iható és élvezhető bort szeretnék. Minden évben a darazsak eszik le és sajnálom ha már majdnem mindenem adott a bor készítéshez
pl az szeszfokmérőt mikor kell használni? a mustfokmérőt forrás közben is használhatom? sokan mondták hogy fel kellett volna cukroznom, én ezt nem szerettem volna, és azt olvastam , hogy ez butaság lett volna első préselésem 22must fokos lett az utóbbi kevésbé érett szőlőből 18.5fokos, sok a hiányosság és sehonnét se tudok választ szerezni
köszönök minden kis apró morsát
üdv
Zsolti
[Törölt felhasználó] üzente 15 éve
Meg kell várni, míg a forrás végetér, és gyorsan meg kell inni. A saszla nem borszőlő, a belőle készült bor sokáig nem tartható el.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás