Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Páratlanul finom halak, kagylók, rákok, egzotikus gyümölcsök, csevapcsica, manestra és még sok más különleges finomság jellemzi Horvátországot. Aki pedig belekóstol a nemzeti konyha ízeibe, óhatatlanul megkívánja a jobbnál jobb italokat is. Ez pedig nem lehet más, mint a kitűnő borok valamelyike.
Horvátország klímájának köszönheti a borok kiválóságait, melyek a világ legjobbjai közé tartoznak. Európában mégsem elég ismertek. Az ország 300 borvidékéről évi 50 millió palacknál is több bor kerül ki, ezek javarészt fehérek, mintegy 30 százalékban vörösek, 1 százalékban pedig rozé borok.
Akik az Isztrián pihennek, egy igazi isztriai szőlőfajtából, malváziából készült borokat kóstolhatnak. A momjani muskotály fehér muskotály, amit ne hagyjunk ki a repertoárból!
A Krk-szigeten igazából a '90-es években vált jelentőssé a borászat, ezt pedig a Zlahtina nevű szőlőnek köszönheti. Kitűnő nyári fehérbort ad, mely könnyű, friss, alacsony alkoholtartalmú. Krk-szigeten ennek a bornak van a legnagyobb sikere, de emlétésre méltó a susaki fehér pinot, a sauvignon blanc, a fehér muskotály és a cabernet sauvignon is.
Észak-Dalmácia is rendkívül jelentős a bor tekintetében. Meg kell említeni, hogy a háború igen nagy pusztítást végzett a borászatban e tájékon, de kezd újjáéledni a borgazdaság. Kóstoljuk meg a Babic nevű vörösbort, biztosan nagy sikere lesz! A dalmát Prosek egy igen különleges, meglehetősen erős és édes desszertbor, íze a sherryre emlékeztető. Dalmácia bora a híres Posip is, a kiemelt minőségű száraz fehérbor. Horvátország legjobb fehér borának tartják ezt, mely már az árból is feltűnik. Korculán, Cara faluban készül a bor. Színe arany, illata és íze igazi gyümölcsös, ezért igen kedvelt nyári bor. Díjakat nemcsak Horvátországban, hanem nemzetközi versenyeken is nyert.
Horvátország egyik legfontosabb bortermelő vidéke a Peljesac-félsziget. Itt a leghíresebb talán a Dingac, mely egyébként a legismertebb horvát minőségi bor. Az első védett horvát bor címet 1961-ben kapta meg. A Postup a másik védett bor, ez 1967-ben kapta a kitűntető minősítést. Ezzel a vörösborral azonban vigyázni kell, sok helyi üzemben találunk ugyanis Dignac és Postup márkanévvel ellátott palackokat, ami valójában csak közepes minőségű borokat rejt.
A Vis-szigetről származik a híres Vugava, a kitűnő és híres száraz fehérbor, mely már a görög időkből ismert.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!