Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
KÓSTOLÓJEGYZET |
A bor alapjául szolgáló szőlő Új-Zéland legrégebbi bortermő vidékéről, Marlbourough területéről származik. (Forrás: Monarchiaborok.hu)
Lobster Key Sauvignon Blanc 2007, Új-Zéland
Igaz,
az ország nem is olyan régen írta fel magát a jelentős bortermelő
országok térképére, a 80-as évektől fejlődése töretlen. Csak az utóbbi
tíz évben több, mint kétszeresére nőtt bortermelése. A kezdet igen
döcögős volt, hiába ültettek itt az angol telepesek már a XIX-ik század
első felében nemes szőlőfajtákat, valamint a dalmát telepesek hiába
hozták magukkal szőlő-és borkultúrájukat, sok minden közbeszólt. A nagy
szomszéd, Ausztrália árnyákában dacoltak az évek során a behurcolt
filoxéra, a gombás betegségek és a gazdasági válsággal járó
alkoholtilalom ellen is. Azt gondolhatnánk, hogy a II. világháború után
minden ment a maga útján, de a helyi fogyasztás - így igény a
jelentősebb termelésre - igazán csak a nyolcvanas évektől kezdett
megindulni. A 60-as évektől lehetett éttremekben bort felszolgálni, és
csak a kilencvenes évektől kaphatók már az áruházak polcaian is ezen
nedűk. A hatvanas-hetvenes években sok fiatal “kiwi” ismerte meg az
európai borkultúrát és 1973-tól Nagy-Britannia is nagyszerű piacnak
ígérkezett az újvilági borok számára. A mai napig az új-zélandi borok
¾-e kerül a brit piacra.
Eljött a nagy áttörés: a déli sziget
északi részén fekvő, a mai kilenc borttermő régió egyike, Marlborough,
egyből ismertté és elismertté vált a borszakírók és a borkedvelők
számára. Azóta is azt tartják az itteni területről, hogy itt készült a
világ legjobb sauvignon blanc-ja, annak ellenére, hogy maga a fajta
Franciaországból származik.
A helyi termelőknek nem a
csapadékhiánnyal és a terméketlen talajjal kell megküzdeniük. Épp
fordítva: Új-Zélandot bőven megáldotta a természet termékeny talajjal,
burjánzó, vegetális növényzettel és rengeteg esővel. A termelők
megpróbálnak olyan területeket keresni a szőlő számára, ahol a talaj
kevésbé termékeny, rengeteg zöldmunkával fogják vissza magát a
szőlőnövényt, valamint felveszik a harcot a párás környezetet kedvelő,
a gombás betegségek ellen. Egyik érdekes módja a szőlő
“visszaszorításának”, hogy a sorok közé cikóriát ültetnek, ami elszívja
a felesleges vizet és tápanyagot a szőlőtől.
Ez a bor Jason
Stent borász és a Rockwood borászat alapítója, a Mason család munkáját
dícséri. Az 1986-os első termés óta a borászat több új szőlőültetvényt
is megszerzett. Köztük van a déli sziget északi csúcsánál lévő öböl,
Lobster Key szőlőskertje is. Nevét az öböl a bőséges rákfogásoknak
köszönheti. A hordaléktalaj, a hűvös éjszakák és meleg, napos nappalok
különleges zamatokat és az átlagnál magasabb savtartalmat alakítanak ki
itt a borokban.
Halvány zöldessárga színe és tükrös csillogása
már üde bort sejtet. Kirobbanó illata legfőképpen azok számára szerez
élvezetet, akik nyáron a házi, valódi citrommal készült bodzaszörp
rajongói is egyben. A bodzavirágot citrusos illat veszi körül, nagyon
enyhe, inkább a hazai sauvignon blanc-okra jellemző füvességgel. Ízét
határozottan az a tipikus, az újvilági társaira jellemző egres-bodza
kombináció jellemzi. Savai üdék, nem kaparóak, hosszan időznek a
szájban. Utóíze édeskés grapefruit.
Méltó alternatívája a Marlborough hírét megalapozó Cloudy Bay Sauvignon Blanc-nak, de annak árának majdnem feléért! (Lobster Key Sauvignon Blanc 2007 3490 Ft/palack)
A bort aperitifként, saláták, tengeri ételek – stílusosan: rákok – vagy csirkehúsból készült ételek mellé ajánljuk.
Egészségükre!
Péntek Orsolya
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!