Bor: Zinfandel - Amerika kedvence

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

ZINFANDEL - AMERIKA KEDVENCE


A Zinfandel (alias Zin) az Egyesült Államokban közkedvelt szőlőfajta. Sokáig az olaszországi Primitivo fajtával azonosnak tartották. Egyesek pedig a horvátországi Plavac Mali fajtához hasonlították.

Akaliforniai Davis Egyetemen végzett DNS-vizsgálatokkal azonban amerikai és horvát kutatók elkülönítették a két fajtát. Sőt mi több megállapították, hogy a Zin valószínűleg a Plavac Mali egyik szülője lehetett. A további kutatások rávezették a tudósokat arra a tényre, hogy a Zin fajtának minden bizonnyal a dalmát országban kihaló félben lévő Crljenak Kaštelanski lehet az őse.

A Zin a klímához és a talajadottságokhoz - a világszerte elterjedt Chardonnay fajtához hasonlóan - kiválóan alkalmazkodik. Rothadásra, lisztharmatra és a szárazságra kissé érzékeny, ráadásul egyenlőtlenül érik, ami a szüretelését megnehezíti. Amerikán kívül ritkaságnak számít. Csak néhány más országban termesztik, pl. Ausztráliában és Dél-Afrikában.

Jelenleg Kaliforniában a Chardonnay és a Cabernet sauvignon fajták mellett az egyik legnépszerűbb fajta. Ez talán annak is köszönhető, hogy rendkívül sokoldalú. Készítenek belőle fehérbort, késői szüretelésű, édes bort, könnyed újbort, száraz, testes vörösbort, de még portói típusa is létezik. Az első Zin ültetvények a 19. században létesültek az Egyesült Államokban. Ebben vélhetően a magyar származású Haraszty Ágostonnak is szerepe volt, aki munkásságával megteremtette a kaliforniai szőlőtermesztés alapjait.

Elterjedésében fontos szerepet játszanak azok a termelők is, akik 1991-ben létrehozták a ZAP (Association of Zinfandel Advocates & Producers) néven működő non-profit szövetséget, amely e fajta népszerűsítését tűzte ki zászlajára. Több mint 300 termelő és 5000 „Zin-rajongó” a tagja. A fajtáról különböző szemináriumokat, kóstolókat szerveznek, foglalkoznak a termésminőségének javításával. Emellett eredetvizsgálattal próbálják biztosítani, hogy a piacra csak a garantált minőségű Zinfandel-borok kerüljenek.

Létrehoztak egy ún. Heritage-vineyardot is, ami a különböző területekről származó Zinfandel tőkék gyűjteménynek tekinthető. Ez az ültetvény összeköti a tudósokat és a termelőket, mivel közös a céljuk, e fajta fennmaradásáért dolgoznak.

Ezt a célt tűzte ki maga elé a Starry Night borászat is, amelynek Kovács Nimród (Monarchia Matt International) résztulajdonosa. Bruce Walker, a Starry Night egyik vezetője szintén tagja a fent említett ZAP szervezetnek és aktívan részt is vesz az általuk szervezett rendezvényeken, mint előadó. Kézműves boraik 60%-át a Zin adja, érthető hát a kötődés a fajtához. A többi boruk leginkább világfajták terméséből (Chardonnay, Syrah, Sauvignon blanc) készül. A San Francisco közelében lévő Novato településen tevékenykedő cég évente kb. 30000 palack Lodi Zinfandelt készít. A Lodi-Woodbridge (röviden Lodi) borvidéki körzet Kalifornia egyik legsikeresebb bortermelő térsége.

Erről a helyről származik az általunk kóstolt 2005-ös Lodi Zinfandel is.
Mélyrubinvörös színe tetszetős. A bogyós gyümölcsökre (szeder, fekete ribiszke) jellemző illataromák „csak” az előörsöt jelentik.

A pohár enyhe megforgatása után már megmutatkozik borunk igazi arca. Szépen kidomborodnak a harmadlagos, azaz az érlelésből származó aromák, például a kevésbé behízelgő, de egyeseket mégis rabul ejtő nyersbőr illata. Lomhán mozog ugyan a pohár falán, de a kóstolás után inkább csak közepes testűnek mondhatnánk.

Teltségérzetét az eléggé magas alkoholtartalma növeli (ez egyébként jellemző a fajtára). Tüzes kis bor, de az alkohol nem zavaró. Szépen strukturált, harmonikus, fineszes. Fűszeressége a konyakmeggy bonbon zamataival párosul.

A selymes tanninok, finom savak növelik komplexitását. A fahordós érlelésből adódó ízek, zamatok kellően beágyazódnak a bor jellegébe, s csak hosszas kóstolgatás után fedezhetők fel. Közepesen hosszú utóízű.

Szárazpróbája már többet elárul a fahordós „életéről”, enyhén füstös, időnként az aszalt szilvára emlékeztető jegyeivel.

Nemes tartású. Még hosszú életet jósolunk és kívánunk ennek a bornak!

Fűszeres ételekhez, különösen báránysültekhez, de akár csokis desszertekhez is felszolgálhatjuk.
Ebből az évjáratból már csak néhány palack kapható a Monarchia Borszaküzletében (1092 Budapest, Kinizsi u. 30-36:).

De már megérkezett a következő évjárat!
A2006-os Lodi Zinfandelt kóstolgatva érdekes látni, hogy mennyiben más a két bor.
A 2006-os bornak már a színe is kevésbé mély. Illatában halványan felsejlik a hordós érlelésből származó füstösség.
Majd az eleinte makacsul zárkózott bor hosszas unszolásra megnyílik előttünk. Megéri várni rá egy kicsit. Rendkívül illatgazdag: konyakmeggy, áfonyalekvár, kevés málna és vanília is érződik benne.
Az illatkavalkád után kissé meglepő, hogy ízében mennyire letisztult. A savak szépek, kellemesek. Csersavassága csekély mértékben érződik csak (egy fiatal vörösbor esetében ez ritka). Alkoholtartalma valamivel kevesebb (14,6 v/v%), mint a 2005-ös Zinfandelé, de nem hiányzik a különbség.
Nincsenek benne cirádák, díszek, mégis nagyon elegáns ez a bor. Nem intenzív, nem robosztus. Nem túl hosszú az utóíze sem. Valószínű, hogy nem is lesz olyan hosszú életű, mint előde, de eleganciában felülmúlja a 2005-ös Zinfandelt.

Érdemes megkóstolni! Ha érdeklik a Starry Night Winery új éjáratú borai, jöjjön el a 2008. március 13-i borkóstolóra, a Monarchia Borszaküzletbe!

(Forrás: Monarchiaborok.hu; Ulcz Adél, www.edenkert.hu)

Címkék: Amerika Zinfandel

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu