Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
ZINFANDEL - AMERIKA KEDVENCE |
Akaliforniai Davis Egyetemen
végzett DNS-vizsgálatokkal azonban amerikai és horvát kutatók
elkülönítették a két fajtát. Sőt mi több megállapították, hogy a Zin
valószínűleg a Plavac Mali egyik szülője lehetett. A további kutatások
rávezették a tudósokat arra a tényre, hogy a Zin fajtának minden
bizonnyal a dalmát országban kihaló félben lévő Crljenak Kaštelanski
lehet az őse. (Forrás: Monarchiaborok.hu; Ulcz Adél, www.edenkert.hu)
A
Zinfandel (alias Zin) az Egyesült Államokban közkedvelt szőlőfajta.
Sokáig az olaszországi Primitivo fajtával azonosnak tartották. Egyesek
pedig a horvátországi Plavac Mali fajtához hasonlították.
A Zin a klímához és a talajadottságokhoz - a
világszerte elterjedt Chardonnay fajtához hasonlóan - kiválóan
alkalmazkodik. Rothadásra, lisztharmatra és a szárazságra kissé
érzékeny, ráadásul egyenlőtlenül érik, ami a szüretelését megnehezíti.
Amerikán kívül ritkaságnak számít. Csak néhány más országban
termesztik, pl. Ausztráliában és Dél-Afrikában.
Jelenleg
Kaliforniában a Chardonnay és a Cabernet sauvignon fajták mellett az
egyik legnépszerűbb fajta. Ez talán annak is köszönhető, hogy rendkívül
sokoldalú. Készítenek belőle fehérbort, késői szüretelésű, édes bort,
könnyed újbort, száraz, testes vörösbort, de még portói típusa is
létezik. Az első Zin ültetvények a 19. században létesültek az Egyesült
Államokban. Ebben vélhetően a magyar származású Haraszty Ágostonnak is
szerepe volt, aki munkásságával megteremtette a kaliforniai
szőlőtermesztés alapjait.
Elterjedésében fontos szerepet
játszanak azok a termelők is, akik 1991-ben létrehozták a ZAP
(Association of Zinfandel Advocates & Producers) néven működő
non-profit szövetséget, amely e fajta népszerűsítését tűzte ki
zászlajára. Több mint 300 termelő és 5000 „Zin-rajongó” a tagja. A
fajtáról különböző szemináriumokat, kóstolókat szerveznek, foglalkoznak
a termésminőségének javításával. Emellett eredetvizsgálattal próbálják
biztosítani, hogy a piacra csak a garantált minőségű Zinfandel-borok
kerüljenek.
Létrehoztak egy ún. Heritage-vineyardot is, ami a
különböző területekről származó Zinfandel tőkék gyűjteménynek
tekinthető. Ez az ültetvény összeköti a tudósokat és a termelőket,
mivel közös a céljuk, e fajta fennmaradásáért dolgoznak.
Ezt a célt tűzte ki maga elé a Starry Night borászat is, amelynek Kovács Nimród
(Monarchia Matt International) résztulajdonosa. Bruce Walker, a Starry
Night egyik vezetője szintén tagja a fent említett ZAP szervezetnek és
aktívan részt is vesz az általuk szervezett rendezvényeken, mint
előadó. Kézműves boraik 60%-át a Zin adja, érthető hát a kötődés a
fajtához. A többi boruk leginkább világfajták terméséből (Chardonnay,
Syrah, Sauvignon blanc) készül. A San Francisco közelében lévő Novato
településen tevékenykedő cég évente kb. 30000 palack Lodi Zinfandelt
készít. A Lodi-Woodbridge (röviden Lodi) borvidéki körzet Kalifornia
egyik legsikeresebb bortermelő térsége.
Erről a helyről származik az általunk kóstolt 2005-ös Lodi Zinfandel is.
Mélyrubinvörös
színe tetszetős. A bogyós gyümölcsökre (szeder, fekete ribiszke)
jellemző illataromák „csak” az előörsöt jelentik.
A pohár
enyhe megforgatása után már megmutatkozik borunk igazi arca. Szépen
kidomborodnak a harmadlagos, azaz az érlelésből származó aromák,
például a kevésbé behízelgő, de egyeseket mégis rabul ejtő nyersbőr
illata. Lomhán mozog ugyan a pohár falán, de a kóstolás után inkább
csak közepes testűnek mondhatnánk.
Teltségérzetét az eléggé
magas alkoholtartalma növeli (ez egyébként jellemző a fajtára). Tüzes
kis bor, de az alkohol nem zavaró. Szépen strukturált, harmonikus,
fineszes. Fűszeressége a konyakmeggy bonbon zamataival párosul.
A
selymes tanninok, finom savak növelik komplexitását. A fahordós
érlelésből adódó ízek, zamatok kellően beágyazódnak a bor jellegébe, s
csak hosszas kóstolgatás után fedezhetők fel. Közepesen hosszú utóízű.
Szárazpróbája már többet elárul a fahordós „életéről”, enyhén füstös, időnként az aszalt szilvára emlékeztető jegyeivel.
Nemes tartású. Még hosszú életet jósolunk és kívánunk ennek a bornak!
Fűszeres ételekhez, különösen báránysültekhez, de akár csokis desszertekhez is felszolgálhatjuk.
Ebből az évjáratból már csak néhány palack kapható a Monarchia Borszaküzletében (1092 Budapest, Kinizsi u. 30-36:).
De már megérkezett a következő évjárat!
A2006-os Lodi Zinfandelt kóstolgatva érdekes látni, hogy mennyiben más a két bor.
A 2006-os bornak már a színe is kevésbé mély. Illatában halványan felsejlik a hordós érlelésből származó füstösség.
Majd
az eleinte makacsul zárkózott bor hosszas unszolásra megnyílik
előttünk. Megéri várni rá egy kicsit. Rendkívül illatgazdag:
konyakmeggy, áfonyalekvár, kevés málna és vanília is érződik benne.
Az
illatkavalkád után kissé meglepő, hogy ízében mennyire letisztult. A
savak szépek, kellemesek. Csersavassága csekély mértékben érződik csak
(egy fiatal vörösbor esetében ez ritka). Alkoholtartalma valamivel
kevesebb (14,6 v/v%), mint a 2005-ös Zinfandelé, de nem hiányzik a
különbség.
Nincsenek benne cirádák, díszek, mégis nagyon elegáns
ez a bor. Nem intenzív, nem robosztus. Nem túl hosszú az utóíze sem.
Valószínű, hogy nem is lesz olyan hosszú életű, mint előde, de
eleganciában felülmúlja a 2005-ös Zinfandelt.
Érdemes
megkóstolni! Ha érdeklik a Starry Night Winery új éjáratú borai, jöjjön
el a 2008. március 13-i borkóstolóra, a Monarchia Borszaküzletbe!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!