Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A Zempléni-hegység déli lábánál található Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék a világ első zárt borvidéke már 1737 óta. A 6202 hektáros terület 2002 óta az UNESCO Világörökségi listájára is felkerült.
A Tokaj-hegyaljai borvidék 87 km hosszú és 3-4 km széles területen fekszik, három jellegzetes hegy által körülvéve (abaújszántói hegy, Sátor-hegy és a Kopasz-hegy között). Központja Tokaj, mely méltán tette népszerűvé hazánkat világ szinten is.
A borvidék kontinentális éghajlatú, a talaj legfőképpen vulkanikus alapkőzet, illetve nyiroktalaj. Ásványi anyagokban rendkívül gazdag, így erős savgerinccel rendelkező borok készíthetőek az ittenő szőlőkből. A termőterület fontos sajátossággal bír, évről évre bekövetkezik az aszúsodás a mikroklíma, a környező folyók és a megfelelő szőlőfajták találkozásának köszönhetően. A világon egyedülálló az e borvidékre jellemző riolittufába vájt pincerendszer, aminek penészedése következtében alakul ki az aszú bor sajátos ízvilága, aranysárga színe és a viszonylag magas alkoholtartalma. A tokaji borok nemespenésszes falu fahordókban érlelődnek.
A tájegység egyik legfontosabb bora az aszú valamint a szamorodni. Az aszú 8-10 éves korában éri el palackképességét. Régi feljegyzések utalnak arra, hogy készítését Sepsi László Máté találta fel, Oremus szőlőjének terméséből készítette húsvétra az első nektárt. Sőt, amikor XIV. Lajos Pompadourt kínálta a borral, a következőkkel illette azt: „vinum regnum, rex vinorum”, azaz „királyok bora, borok királya”.
Tokaj-hegyalja borvidék szőlőfajtái: furmint, hárslevelű, muskotály, zéta, kövérszőlő és kabar.
Gabrielle Baumberg:
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
A szőlőtermesztés hazai alakulása
Borszaküzlet
Badacsony, te szép!
A borászok 12 pontja, avagy segítsük a magyar bort!