Bor: Hidegben: forralt bor

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

network.hu

Megjött a hideg őszi idő, megnövekedett az igény a meleg italokra. Kiváló találmány ilyenkor a forralt bor. A forró ital és az alkohol együttese átmelegít, a markáns fűszerezés pedig jólesik ízlelőbimbóinkak. Lássuk, mit is teszünk forralt borunkba, hogy tökéletes élményt adjon?

 

 

Cukrot persze, jócskán. A bort normál esetben ugyan szárazon szeretjük, de melegen, sok kesernyés fűszerrel, és savasabb hozzávalók esetében nem baj, ha kicsit ellensúlyozunk. A cukor fele legalább nem baj, ha vaníliás, szofisztikáltabbak persze főzhetnek bele vaníliarudat is.

 

Két alappillér a szegfűszeg és a fahéj. Ha lehet, egészben, a por változat nem feltétlenül keveredik el rendesen, és sötétbarna szemcsés réteget képez a bor tetején, ami nem biztos, hogy jól mutat. Ha fűszertartó tasakban rakjuk őket bele, utána kihalászni sem nehéz. Amennyiben hosszabb ideig tároljuk a bort, ne hagyjuk benne órákig ázni, mert egy idő után csípősebb, kesernyésebb, kellemetlen ízű anyagok áznak ki belőlük.

 

Vághatunk bele gyümölcsöket, jellemzően citrusféléket, narancsot, citromot. Ha nincsen, öntsünk legalább hozzá egy kis citromlevet. Almát is szoktak belevagdosni, ami főzés után különösen finom.

 

Tehetünk bele chilit, így csípősebb, markánsabb lesz, még jobban beindítja vérkeringésünket, ami a hidegben különösen jólesik.

 

Felforralni nem szabad, mert elpárolog belőle az alkohol. Valamennyi alkoholveszteség biztos hogy lesz, amit a főzés befejezése előtt nem sokkal egy kis barackpálinkával pótolhatunk, ízében is jót tesz a forralt bornak.

 

A tévhit, hogy főzéshez jó a rossz bor is, itt sem igaz. Nyilván nem a több ezer forintos borokból készítjük forralt borunkat, de az ihatatlan rossz borból rossz ízű lesz a forralt bor is.

 

Címkék: alma bor chili citrom cukor fahér forralt bor forró ital hideg naracs szegfűszeg tél vörösbor

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

P. Karina üzente 14 éve

Hú, a csili és a barackpálinka nekem teljesen újnak hat, de nagyon jól hangzik!

Válasz

Szabó László üzente 14 éve

Szerintem az lehet az ok, hogy nagyon savas bor volt az alapanyag. Ahogy a szerző írja rossz bor nem való forralt bornak és így olyan sem, ami nem esik jól normál állapotban.
Javaslom próbáld meg az alábbiak közül valamelyiket:
1 Egy adag borhoz vegyél ugyanannyi vizet és ebben főzd fel a fűszereket (szegszeg, szegfűbors, fahéj, gyömbér) és a cukrot (vagy mézet). Citrom helyet csak a héját dobd bele, narancs helyett mandarint vegyél.
A bort nagyon lassú tűzön hevítsd fel, az elején tegyél bele hámozott almadarabkákat, mazsolát, aszalt szilvát. Amikor kezd fehér habot hozni öntsd hozzá a leszűrt fúszerezett vizet és engedd újrapezsegni. vigyázz, hogy ne forrjon lobogva, épp csak pezsegjen és gőzölögjön! Zárd el a tüzet alattta és hagyd pár percet pihenni! Kitöltés előtt kóstold meg, és ha hiányát érzed (mert az alkoholtartalom is fontos lehet ez esetben) öntsd hozzá egy kevés rumot!
2. Valamilyen alföldi félédes asztali bort (vagy BB Merlot, Varga balatoni vörösek) vegyél alapanyagnak hozzá, ez esetben magában a borban főzd fel a fűszereket.
Mivel általában ezeknek a boroknak kevesebb a savtartalmuk kisebb a veszély, hogy a végén kikezdi a gyomrodat a forralt bor! Ilyenkor tehetsz egy citromkarikát a bögre aljába és erre öntsd rá a kész forralt bort!

Válasz

Kovács Bálint üzente 14 éve

Ha a normál bortól nem fáj, akkor lehet, hogy a fahéj, esetleg a szegfűszeg. Persze a bor különböző alkotórészei is viselkedhetnek másképp melegen, próbáld ki, hogy hidegen kóstolod meg. ha akkor is fáj, úgy a fűszerek a hibásak.

Válasz

kiss zsuzsa üzente 14 éve

Én sajnos nem ihatom ezt a kedvenc italt, mivel borzasztó gyomorfájást kapok tőle. Ha van valaki, aki erre magyarázatot tud adni megköszönném.Üdvözlök mindenkit a borklubban Zsuzsa

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu