Bor: Mexikóiak oltották át a szőlőt Egerben

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Május első napjaiban hat fős mexikói szakember brigád érkezett Kaliforniából Egerbe...

Május első napjaiban hat fős mexikói szakember brigád érkezett Kaliforniából Egerbe, a város „szent hegyének” nevezett Eged-hegyre, és Noszvajra, hogy ott a japán származású Tocki Clikwantól megtanult szőlőátoltási tudásukkal, a Monarchia Matt International magyarországi borászata, a Monarchia Winery hét hektáros szőlőültetvényét alapvetően két szőlőfajtára, a Chardonnay-ra és a Pinot noir-ra átoltsa.

Hogy miért pont ők és miért ilyen messziről, arra az a magyarázat, hogy a szőlő helyben történő átoltatásának gyakorlata egész Európában - a szigorú eredetvédelmi előírások miatt, amelyek meghatározzák egyes borrégiók fajtaösszetételét – egyre inkább kihalófélben van. Helyette általánossá vált az oltványok készítése, amelyeket először a faiskolákba helyeznek ki, és csak ezután telepítenek a kivágott tőkék helyére. Ellentétben Kaliforniával, ahol a szőlőültetvényeken él és virágzik a helyben oltás művészete, és a szőlészek újabb és újabb fajtákkal kísérleteznek.

Ezért Kovács Nimród, a Monarchia Winery többségi tulajdonosa, a kaliforniai szaktanácsadóira hallgatva úgy döntött, a fajtaösszetétel változtatásához a tőkekivágás és újratelepítés helyett az átoltást választja, és ennek kivitelezésére a legjobb szakembereket hozatja Egerbe. Üzletember lévén számolt és a számítások azt igazolták: kevesebb tőkebefektetéssel, gyorsabban és nagyobb hasznot érhet el, ha megkíméli a céget a tőkék kivágásának, az új szőlőtőkék vásárlásának és telepítésének költségeitől, és ha megóvják az eredeti szőlő gyökérzetét, mert ez által nem veszítik el a szőlő fejlődésének első három-négy esztendejét.

Az átoltás célja, hogy megváltoztassák a Monarchia Winery szőlőinek fajtaösszetételét, azért, hogy az jobban igazodjon a területi sajátosságokhoz és a piaci igényekhez. Ezért az Eged-hegyen Furmintra és Pinot Noirra, Noszvajon Cabernet Francra, Chardonnay-ra és a Pinot noir-ra oltották át az ültetvényeket.

De, miért kerül ennyire előtérbe a Chardonnay és a Pinot Noir?
Mert az elmúlt években annyira megnőtt a Pinot Noir piaci értéke, hogy egyre többen látnak benne kiváló üzleti lehetőséget. Olyannyira, hogy Kaliforniában több birtokon is gőzerővel folynak a Pinot Noir telepítések.

Az egri Monarchia Wineryben is követik ezt a példát, mert az a kevés Pinot Noir, amit eddig telepítettek, gyönyörű bort produkál. Még csak hordómintákról van szó, de már látszik, hogy nagy bort lehet belőle készíteni. Ezért, Dr. Pók Tamás főborásszal és az amerikai tanácsadókkal közösen úgy döntöttek, átoltják azokat a szőlőfajtákat, amelyeknek nincs túl nagy esélyük Egerben, azokra a világfajtákra – lásd Pinot Noir, Chardonnay - amelyekből világszínvonalú bort lehet készíteni, és attraktívak tudnak lenni a magyar piacon és a világban is.

Jó példa erre a Monarchia Battonage Chardonnay, amely sztár lett itthon és Amerikában is. Ez a bor a francia és a kaliforniai Chardonnay-k közé illeszkedik be, karakterét az egri vulkanikus terület és terroir adottságai határozzák meg, ám újvilági stílusban készült.

A szakemberek szerint minden esély megvan ahhoz, hogy a mostani sikeres átoltással, egy-két év múlva, a Monarchia Pinot Noir-ja is ugyanilyen hírnevet szerezhet majd a borászatnak.
A hat fős mexikói brigád Markus Bokisch, kaliforniai szőlész, a Monarchia Winery szaktanácsadója vezetésével május 2-án érkezett Budapestre és a két napos városnézés után május 4-én kezdték meg a munkálatokat Egerben.

Napkeltétől, napnyugtáig végezték a dolgukat, precízen kidolgozva a különböző fázisokat, egymásnak előkészítve a terepet a szőlőültetvényeken. Az Eged-hegyen és Noszvajon 12 nap alatt 7 hektáron, a 37 ezer tőke kilencvenöt százalékát oltottak át soha nem látott profizmussal. Érdekesség, hogy a fizetség tőkénként járt nekik. Nem lazíthattak, tenni kellett a dolgukat, akkor is, ha tenyerükön a bőr annyira megkeményedett, mint egy dióhéj.

Számukra ez az utazás, életük eddigi legnagyobb kalandja. Olyan országba érkeztek, amelyről korábban semmit sem hallottak, semmit sem tudtak. De, szívesen jöttek, mert amire felkérték őket, itt ugyanúgy nem jelent számukra gondot, mint a már megszokott környezetükben.

Markus Bokisch régóta dolgozik a csapattal és állítja, hogy Kaliforniában, de talán másutt sincs náluk jobb, eredményesebb társaság erre a feladatra. A tudományukat a csapat legidősebb tagja, az 52 éves Juan Garcia sajátította el a hatvanas évek elején, a japán származású Tocki Clikwantól és adta át unokaöccsének, Ruben Garciának, aki ma már a csapat vezetője, menedzsere, és közöttük az egyetlen, aki az anyanyelvén kívül megtanult angolul is. A japán „mesternek” köszönhetően a szőlő mellett a narancs, a barack és a pisztácia átoltásához is értenek. Kalifornia valamennyi régiójába és Kanadába is rendszeresen hívják őket.

A szőlő helyben történő átoltása csak tavasszal, és akkor is csak nagyon rövid idő alatt lehet igazán eredményes. Akkor, amikor a tőkék a talaj felmelegedése és az időjárási körülményeknek köszönhetően „felébrednek”. Markus Bokisch mindezeket figyelembe véve döntött úgy, hogy a kaliforniai átoltások után két héttel, május első hetében hozza a brigádot Egerbe. Ha nem is mondja, drukk azért van benne, hiszen egy olyan kísérlet szülőatyja, irányítója, amely ha beválik, méltán szerez újabb hírnevet, elismertséget az egri borvidék meghatározó borászatára törekvő Monarchia Winerynek.

A borszakmai ágazat nem mindennapi eseménye igen jelentős érdeklődést váltott ki az egri, a tokaji, az etyeki borvidék borászai részéről, akik, éltek a lehetőséggel és személyesen gyűjtöttek tapasztalatok erről a módszerről.

Az egri Monarchia Winery életében a 2008-as esztendő egyébként is érdekes és eseményekben gazdag évnek ígérkezik, mert a korábban megkezdett tranzakciókat közel 200 millió forintos beruházással jelentősen felgyorsítják. A 35 hektáros szőlőterületükön az elmúlt évben 10 hektár már termőre fordult, az idén ez az arány tovább növekszik és reményeik szerint 2010-ben már kizárólag saját szőlőt fognak feldolgozni.


Képgaléria:

Thummerer Vilmos és Lőrinc Győrgy egri borászoknak, Markus Bokisch kaliforniai szőlész, a Monarchia Winery szaktanácsadója és dr. Pók Tamás, a Monarchia Winery főborásza magyarázza a helyben átoltás módszerét
Ketten a brigádból
A helyben történő átoltás fázisai
A helyben történő átoltás fázisai
A helyben történő átoltás fázisai
A helyben történő átoltás fázisai
A helyben történő átoltás fázisai
Kovács Nimród, a Monarchia Winery többségi tulajdonosa a mexikói brigád vezetőjével Ruben Garciaval az Eged-hegyen
Dr. Pók Tamás főborász és Thummerer Vilmos a mexikói munkások között a terepen

Csoportkép az Eged-hegyen: Markus Bokisch és Dr. Pók Tamás fogja közre a mexikói brigádot

Címkék: Eger Monarchia bor mexicói átoltás

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu