Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
BORKÜLÖNLEGESSÉGEK, HORDÓMINTÁK AZ EGRI MONARCHIA BORÁSZATTÓL |
|
|
Azévelsőkóstolója dr. Pók Tamás,főborász vezetésével
A 2008. január 17-i esemény iránt
akkora volt az érdeklődés, hogy a szokásos helyszín – a Monarchia Kinizsi utcai
borszaküzlete – szűknek bizonyult. A Monarchia Borklub tagjait és a sajtó
képviselőit a vendéglátók a UPC irodaház kávézójában fogadták.
A több mint ötven résztvevőnek kicsit várakoznia kellett a bormustrára, mert az
est főszereplője, Dr. Pók Tamás autója, Eger és Budapest között
lerobbant az autósztrádán. Szerencsére a vendégek – akiket Szalay Dorottya,
a Monarchia Matt Hungary Kft. ügyvezető igazgatója tartott addig szóval –
cseppet sem türelmetlenkedtek. A főborász érkezésekor pedig már a poharukba
töltött, különleges illatú és aromájú Zen 2006-tal ismerkedtek.
A zöldes-fehér színű, reduktív technológiával készült, „acélos tekintetű”
fehérborról a főborász azt mondta, hogy a Monarchia Borászatnak ez a bora a
világmárkákon túllépett, egyedi ízvilág iránt nyitott, újvilági fogyasztó
kérésére adott csattanós válasz. Jól lehűtve, fűszeres halételekhez, könnyű
tésztákhoz, a távol-keleti konyha remekeihez, és salátákhoz ajánlják.
A borsor második darabja a Sauvignon Blanc 2007 komoly elismerést
aratott a kóstolók körében. Többen sajnálkozással vették tudomásul, és ennek
hangot is adtak, hogy a pincészetben még nem dőlt el, ezt a hordómintát
lepalackozzák, avagy egy másik borfajtával házasítja.
Ami ezután következett, a Chardonnay Battonage 2005, méltán lehet büszke a
Monarchia Borászat. A 15 ezer palack jelentős része az USA-ban kerül
értékesítésre. Sajátos ásványosságát a válogatott dűlők vulkáni talaja, friss
eleganciáját, élénk savait a hűvösebb mikroklíma alakította. A bor a Chardonnay
készítés klasszikus technológiájával készült, azaz a kis tölgyfahordós (francia
és magyar barrique) erjesztéssel, seprőn tartással és többszöri felkeveréssel.
Érett körte és alma illata, csöppnyi vajassága, háttérben bujkáló enyhe
füstössége és hosszú lecsengése ragyogóan tükrözi az Egri Borvidék adottságait
és a fajta világszerte ismert arculatát. Kiváló társ szárnyas- és könnyű sertés
ételekhez, valamint tenger gyümölcseihez és tésztafélékhez.
Fiatalabb testvére a hordóminta Chardonnay Battonage 2006 három
dűlő terméséből készült és 13 hónapos barrique hordós és néhány hónapos
palackos érlelés után idén nyáron kerül a piacra.
A vörösbor-sort is egy hordómintával indította Pók Tamás. A Pinot Noir
2006-ból, amelyet ugyancsak kiváló minőségűre értékeltek a jelenlévők, a
februári letöltést követően megközelítőleg 3500 palack kerül forgalomba.
A Pinot Noirnak a jövőben komoly szerepet szánnak és nagy jövőt jósolnak a
pincészetnél.
Kovács Nimród, a Monarchia Borászat tulajdonosa – aki időközben
megérkezett a borkóstolóra – elmondta, hogy idén tavasszal az Eged-hegyi
ültetvényen 4-5 hektáron sor kerül az ültetvények átoltására két szőlőfajtára,
a Chardonnay-ra és a Pinot noir-ra. Egyrészt azért, mert a Pinot noir iránt
egyre nagyobb a kereslet a világban, másrészt Eger adottságai a világ nagy
borvidékei közül leginkább Burgundiához hasonlítható, így a mindkét borvidéken
termesztett Chardonnay és Pinot noir fajtákból készülő, kiváló minőségű borok
készítését tartják a legfontosabbnak. Az ültetvények átoltását, az újak
telepítését Markus Bokisch kaliforniai szőlész irányítja. A borok
készítéséhez pedig sok jó tanácsot kapnak Kent Barthman kaliforniai
borásztól, aki igazi Pinot noir specialista óriási világtapasztalattal.
Az is kiderült, hogy az egri Monarchia Borászatnál a 2008-as esztendő érdekes
és eseményekben gazdag évnek ígérkezik, mert a korábban megkezdett
tranzakciókat közel 150 millió forintos beruházással jelentősen felgyorsítják.
A 35 hektáros szőlőterületükön az elmúlt évben 10 hektár már termőre fordult,
az idén ez az arány tovább növekszik és reményeik szerint 2010-ben már
kizárólag saját szőlőt fognak feldolgozni. Alapvetően megváltozik a portfolió
is. A korábban készített több mint 20-féle bor helyett a termékskálát 10 borra
szűkítik le, és kizárólag a felső középmezőnybe illeszkedő, minőségi és egyedi
ízvilágú borokkal jelennek meg a piacon.
Olyannal, mint a Rhapsody in Red 2004.
A főborász egyik kedvence, bordeaux-i stílusú remekműve, három fajta, a
Kékfrankos, a Cabernet Franc és a Merlot házasításából készült. A kiváló
kézműves bor az erdei gyümölcsök, ribizli, szeder, kakaó és szegfűszeg
ötvözete. Rubintvörös színe, bársonyos tanninjai, és hosszú lecsengése Eger
egyedülálló sajátosságait mutatják fel. Vadételek és fűszeres fogások kedvenc
kísérője.
A következő bor, a Bazilika 2004, az egyetlen Egri Bikavér Superior a
2004-es évjáratból a világon. A nevét Eger híres Bazilikájáról kapta és 45%
Cabernet franc, 30% Kékfrankos, 12% Merlot, 9% Pinot noir és 4% Kadarka
házasítása. Elegáns borban a pirosbogyós gyümölcsök aromái és ízei keverednek
mézzel, fahéjjal és étcsokoládéval. Bársonyos tanninjai, egries savai hosszú
életet biztosítanak, melyhez elsősorban marha- és bárányhúsból készült
ételeket, ragut ajánlott.
Az est meglepetése és „záró száma” a tulajdonosról elnevezett, Nimród sorozat
negyedik szülötte NJK 2004 volt.
Ezzel a sorozattal, a sok minőségi bor mellett, dr. Pók Tamás szakértelmével,
olyan világszínvonalú bor márkát – cuvée-t – sikerült létrehozni, amely az
adott év legjobb szőlőjéből, Cabernet franc, Kékfrankos és Merlot házasítással,
a pincészet legszebb tételeiből, két és fél éves érleléssel, minimális mennyiségben
– 900 palack - készül Egerben.
A pincészet zászlós bora mély színű, illatában és zamataiban kék és fekete héjú
bogyós gyümölcsök díszlenek lekerekedett és bársonyos tanninokkal. Fejlődése a
palackban még hosszú évekig töretlen.
A késő estébe nyúló kóstoló résztvevői a hivatalos programot követően még jó
ideig együtt maradtak és tovább folytatták a vendéglátók számára is hasznos
eszmecserét a megízlelt borokról, a hazai és a nemzetközi borízlésről, és a
Monarchia Borászat jövőjéről.
László Ágnes
Képgaléria a kóstolóról:
Forrás: (Monarchiaborok.hu)
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Mexikóiak oltották át a szőlőt Egerben
A nők a bort is másképp isszák
Mennyit ér a régi tokajim? - 1. rész
A bor és az Árpádház