Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Anonymus a 12. században írt krónikájában megemlíti, hogy a őseink a szkítiai őshazában különösen kedvelték a hús- és halételeket, a tejtermékeket, szívesen használták ízesítésre a mézet és a fűszereket, e mellett bort fogyasztottak.
A magyarság azon ritka népek egyike, amelyeknek saját szava van a bor megjelölésére. Az első leírt magyar szó állítólag a BOR :)
A magasabbrendűség határozta meg a bor szerepét a hun királyi protokollban. Attila (1.kép) udvarában rendezett pompás fogadásokon a vendégek a bor nyelvezete segítségével fejezték ki köszönetüket és jókívánságukat a hun királynak.
A vendéglátás gyönyörű szőnyeggel díszített hosszú teremben történt. Egy-egy asztal mellé három-négy személy ülhetett. A vendégek a belépéskor egy boros kupát kaptak. Minden vendégnek külön pohárnoka volt. Az első pohárral a királyt, Attilát köszöntötték. A köszöntés után az asztalokra raktak hatalmas mennyiségű étellel megrakott tálcákat.
Árpád-házi királyaink idejében az ország legfejlettebb mezőgazdasági ága a szőlőművelés és a bortermelés volt. .
A 13. században lényegében kialakultak a még ma is jelentős szőlőtermelő vidékek.
Az Árpád-korban a borkivitel az ország jelentős bevételi forrása lett. Különösen Németország és Lengyelország felé irányult a magyar borkereskedelem. Ebben az időben az ország leghíresebb borai a szerémségiek, a balaton-felvédékiek és a somogyiak voltak.
forrás: utisugo.hu
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
A kékfrankos szőlő - dióhéjban
Az irsai Olivér
A nők a bort is másképp isszák
Szösszenet a parafáról