Bor: Hogyan kóstoljuk a bort?

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Ahhoz, hogy egy borról véleményt alkothassunk, nem elég egy pohár után kijelenteni, tetszik vagy sem. Aki ennél átfogóbb képet szeretne kapni a pohár tartalmának titkáról, annak szól borkurzusunk most következő fejezete. A helyes borkóstolás folyamatát mutatjuk be lépésről lépésre.


Meddig töltsük a poharat?

A bort általában a "hivatalos", direkt erre a célra kialakított kóstolópohárból érdemes próbára tenni. Amikor több bort vagy egész borsorokat kóstolunk végig, mindig ugyanolyan pohárból kóstoljuk az egyes tételeket, mert a pohár formája azáltal, hogyan érkezik belőle a korty a nyelvünkre, befolyásolhatja a bor ízét.

Egy nagy levegővétel kiszárítja a nyálkahártyát


A pohárba annyi italt töltsünk, hogy a kehely legszélesebb pontját elérje. Ez a legnagyobb felület, ahol mozgatás nélkül a legtöbb illatanyag felszabadul, ez körülbelül 0,5 dl-t, vagyis nagyjából a pohár egyharmadát jelenti.

Kóstolási hőmérséklet

A kóstolási hőmérséklet sem elhanyagolható kérdés. Az érlelt, testes borokat melegebben kóstoljuk. A fehérborokat 10-12 °C, a rozékat (illetve sillert) 8-10 °C, a könnyebb vörösborokat 14-16 °C, a testesebb, fahordóban érlelt vörösborokat 16-18 °C fokon. A pezsgőt és általában a habzóborokat 8-10 °C fokon.

A borok különböző savtartalma különböző hőmérsékleten érvényesül a legjobban, a vörösborokban a tanninok, a fehérborokban a savak kerekednek felül, amikor az ital felmelegszik.

A melegebb bor savasabbnak, alkoholban gazdagabbnak tűnik, azért jó, ha a kóstolás során poharunkban felmelegszik a bor, mert ilyenkor könnyebben megállapíthatók az olyan tipikus borhibák, mint például az ecetesedés, a dugó- és penészíz.


A túlhűtéssel pedig azért kell vigyázni, mert az illatanyagok 5 °C, a zamatanyagok pedig 8 °C alatt már nem igazán érvényesülnek.

Kóstolási sorrend

Ha egy alkalommal több, különböző típusú bort veszünk érzékszervi vizsgálat alá, akkor minden esetben a fiatal, friss, reduktív boroktól haladjunk az idős, érlelt borok felé.

Szintén alapszabály, hogy a száraztól megyünk az édes felé.


A látvány

Az első és legfontosabb mindig a látvány. Megforgatjuk a pohárban a bort, és anélkül, hogy beleszippantottunk vagy megkóstoltuk volna, máris több információval rendelkezünk.


A szín intenzitása a bor érettségéről, koráról árulkodik


A szín tisztasága és intenzitása ugyanis beszédesebb, mint gondolnánk, a bor minőségéről megállás nélkül árulkodik. A poharat tartsuk természetes fény felé. Jó esetben azt látjuk: fényes, átlátszó, tiszta, tükrös, csillogó. Hogy miről árulkodik a szín intenzitása? Először is a bor érettségéről, koráról.

A fehérbor és a rozé színe az idő múlásával folyamatosan mélyül, míg a vörösboroké épp ellenkezőleg, egy bizonyos koron túl évről évre veszít intenzitásából.

Az alábbiakban összefoglaltuk, milyen színárnyalatok mit jelentenek, illetve milyen szavakkal írhatjuk le azokat az árnyalatokat, amelyeket látunk.

Az érettség foka és a bor színének változásai


Az érettség foka

Fehérbor

Rozé

Vörösbor

fiatal bor

sárgászöld tükröződés

málnarózsaszín

ibolyaszín tükröződés

érett bor

szalmasárga tükröződés

friss eperszín

cseresznyepiros

óbor

aranyszínű tükröződés

érett eperszín

téglavörös színű karima

hibásan kezelt bor

borostyán tükröződés

sárgabarack szín

barna


Színmegjelölésre szolgáló kifejezések

Fehérbor

Rozé

Vörösbor

halványsárga

zöldes sárga

citromsárga

szalmasárga

aranysárga

halvány aranyszínű

zöldes arany

arany

borostyán

szürkésbarna

barna

ciklámen

lilás-rózsaszín

tiszta rózsaszín

baba-rózsaszín

cseresznyerózsaszín

málnarózsaszín

halvány vörös

sárgásrózsaszín

narancsos rózsaszín

barackrózsaszín

hagymahéj

narancsos

lazacszín

bíbor

rubintos

gránátszínű

cseresznyevörös

ribizlivörös

vérvörös

narancsvörös

sárgásvörös

barnásvörös

ibolya

terrakotta

téglavörös

okker

kávészínű


A pohár falán különböző, leginkább gótikus ablaksorra emlékeztető alakzatban visszacsorgó filmréteget (valójában glicerin) előszeretettel hívják koronának. Minél vastagabb, annál nagyobb a valószínűsége, hogy testes (tartalmas) borral van dolgunk.

A szaglás

A bort több apró szippantással szagoljuk. Az illatok nagy részét az orr nyálkahártyáján érezzük.

Ne szippantsunk mélyet, mert egy nagy levegővétel kiszárítja a nyálkahártyát, így az érzékenysége csökken. Ráadásul csak pár másodpercig szippantsunk egyszerre (10-20 másodperc), mert a gyakori szagolgatástól az orr hamar elfárad. Általában az első benyomás a legerősebb, ez formálja legmarkánsabban a véleményünket. Ha hosszabb ideig akarjuk vizsgálgatni a bort, három-négy szippantás után tartsunk legalább fél perces szünetet.


Az ízlelés

Mennyi bort vegyünk egyszerre a szánkba? Általában egy "rendesebb" kortyot. Mindig azonos mennyiséget. Ennél pontosabban nehéz lenne meghatározni. Lényeg, hogy ne túl keveset, mert akkor fontos információk veszhetnek el.


A kortyot körülbelül tíz másodpercig kell a szánkban tartani


A száj és a garat különböző pontjain más és más ízeket érzékelünk. A nyelv hegye az édesre és a sósra, oldalai a savanyúra és a sósra, töve pedig a keserűre van kihegyezve. Leghamarabb a nyelvünk hegyével érzékelünk, ezért van, hogy egy glicerines, magas alkoholtartalmú, érett vörösborból az "édes" érzet tűnik föl elsőre.

A nyelv tövén lassabban, de annál hosszabb ideig jelentkeznek az ízek. Hogy egy bor mennyire hosszú, azt is nyelvünknek ezen a fertályán tudjuk lemérni. A kortyot körülbelül 10 másodpercig tartsuk a szánkban, szívjunk rá egy kis levegőt, szürcsöljük, forgassuk a nyelvünkkel.

Fél pernél tovább semmiképpen ne tartogassuk a kortyot a szánkban, mert ízlelőbimbóink a nyálkahártyánkhoz hasonlóan hamar elfáradnak.

A borok között a hiedelemmel és a gyakorlattal szemben szénsavmentes vízen kívül semmit ne fogyasszunk, hogy minél "objektívebb" képet alkothassunk a pohár titkáról. A kóstolás, noha nagy élvezetet okoz, nem egyenlő az ivással. Mindennek megvan a maga ideje.

Ha egy bor beteg, az már tulajdonképpen első látásra feltűnik, de ha a szemet be is csapja, az orr nemigen tévedhet. Penészíz, dugósság, kénhidrogén - ezek olyan kellemetlen szagok, melyek egyértelműen jelzik, hogy a borral gondok vannak. Ilyen esetekben csak a legelszántabb kóstolók dugják nyelvüket a folyadékba.

Az egészséges borból azonban csupa vonzó, tiszta illat szökik az orrunkba. Először figyeljük meg az összetételét, az anyagát, a bor struktúráját, anyagának minőségét, mennyire selymes, mennyire érdes. Aztán szedjük szét szálaira.

Milyen a tanninja, a savszerkezete, az alkoholja, milyen az első korty, a középső és az utolsó. Figyeljük meg az összetevők közötti összhangot. Kilóg-e belőle valamelyik? A magas alkohol például? Vagy netán a savak? Durvák a tanninok vagy épp ellenkezőleg, szinte bársonnyal simogatják a nyelvünket?

Végül összegezzük a benyomásunkat, és igyekezzünk megfogalmazni mindazt, amit érzünk. Ne felejtsük, a borszakértő ott kezdődik, hogy képes megfogalmazni a benyomásait.

Összegzés: a borkóstolás fázisai tíz pontban

1. Kitöltjük a bort, a poharat megemelve és megdöntve fehér háttér előtt vizsgáljuk a bort.

2. Megforgatjuk a bort a pohárban: megfigyeljük viszkozitását, vagyis a koronát, mennyire mozgékony, mennyire sűrű, milyen mély a színe.

3. A bort mesterséges, direkt fényben is megvizsgáljuk, legalkalmasabb a gyertyafény, így ellenőrizhetjük a tisztaságát.

4. A bort ismét megforgatva a poharat orrunkhoz emeljük, aprókat szippantgatva szagoljuk az italt, többször kisebb pihenőket beiktatva. Orrunkat sose dugjuk a pohárba, ne szagoljunk teljesen bele!

5. A szagolgatást többször megismételjük, hogy az illat alapján kialakuljon az első benyomás, és következtetni tudjunk az ízére. Az illat alapján már egyfajta "ízelvárás" alakul ki a kóstolóban.

6. A bort ismét megforgatjuk a pohárban, megkóstoljuk. A kortyra levegőt szürcsölünk, amely "kinyitja" a bort és felszabadítja rejtett aromáit.

7. A bort a szánkban forgatjuk, "megrágjuk", mindenhova eljuttatjuk. Az első korty tartogatja a legintenzívebb aromákat, ízeket, illatokat.


8. Az első benyomás megvan tehát. Az előző lépést ismételjük meg, hogy az egyes összetevőket (sav-tannin-alkohol) külön-külön is megvizsgálhassuk.

9. A kielemzett kortyot köpjük ki.

10. A kortyot nyeljük le, nyelvünkkel a szájpadláson csettintgetve a szánkon és az orrunkon egyszerre kilélegezve vizsgáljuk meg a lecsengés hosszúságát.


Deluxe Magazin

Címkék: bor kóstoló

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

M Imre üzente 16 éve

Én sem köpöm ki, sőt vágyam egy borkóstoló, mert még nem volt benne részem. Magam is szeretem a testes vörösborokat is. Azt mondják az ember nyelvének felépítése határozza meg azokat az ízeket, melyeket szeret. Én a fanyar, kesernyés, savanyú dolgokat szeretem. De szeretem az aszút is, és az édes, vagy félédes bort is. Csak, ha nem ízlik, akkor lehet kiköpni valahova :) "fogyasztáskor" nem kötelező és nem tiltja az etikett sem :))

Válasz

BORBÁSNÉ KERESZTES Márta üzente 16 éve

Ez a "borkóstoló" nagyon érdekes volt. Köszönöm. Nem régen voltam az István-borházban kóstolón, ha akkor tudtam volna ezeket a "fogásokat", más szemmel néztem volna a borokat. Mondjuk így sem volt rossz. Az igaz, hogy nem is köptem ki a kortyot. De ami nem ízlett kiönthettük egy köcsögbe. Azért nekem is még mindig az aszun kívül a Medina a kedvencem és a testes vörösbor.
Ódv. Márti

Válasz

M Imre üzente 16 éve

Köszi. Én is a száraz borokat szeretem főleg. Ismét egy magyar siker, most Franciaországból! De jó, hogy legalább a Tokaji márkanév körötti bonyodalmakat letudtuk. Legalábbis majdnem. A magyarországi bortermelők világszerte elismertek, természeti adottságaink sok helyen nagyon változatos és egyedi borokat eredményeznek. Szép hetet!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Oks, fent van:) bár van benne egy kis csavar, hiszen ezen kívül még volt ott egy igen érdekes remekmű (ami nekem aki a száraz borokért egy kicsit sem ugrál is tökéletes volt) sajna azt a oklevelet nem sikerült beszereznem...

Válasz

M Imre üzente 16 éve

Remélem nálatok a válasznál látszanak a hozzászólásaim (válaszok), mert nem szóltam hozzá...hanem a választ nyomtam. Nekem egymás alatt teszi ki az összeset. Hm.

Válasz

M Imre üzente 16 éve

Hát igen. meg kéne keresni azt a Márai idézetet, amit ugyanitt megemlítettem. Vannak jó magyar fehérborok is, például a tokaji aszú.

Válasz

M Imre üzente 16 éve

a bornál is az van, hogy aki igazán szereti az fogyasztja, egyedül én sem szoktam, és nem kell sokat inni, hogy elég legyen az élvezethez.

Válasz

M Imre üzente 16 éve

A sajtokat én is szeretem. Végülis lesz majd egy összeállítás :)

Válasz

M Imre üzente 16 éve

Tedd fel egy galériába a képet. :)

Válasz

M Imre üzente 16 éve

Azt mondják napi egy pohár vörösbor nem árt... persze nem csak a vörös van, a rose-t például acélhordóban érlelik, és ha minden igaz, 2000-ben Kamocsay Ákos (Hilltop-Neszmély) nyert egy angliai világbajnokságot...lehet a borokról beszélni :)
A fröccs szavunkat Vörösmarty Mihály találta ki (http://hu.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%B6ccs)
a magyarországi szikvíz gyártását Jedlik Ányos dolgozta ki http://hu.wikipedia.org/wiki/Jedlik_%C3%81nyos
A borról például itt is lehet olvasni http://hu.wikipedia.org/wiki/Bor
Nem jut eszembe Márai mondása, valami ilyesmi: bort mértékkel és csak tisztán...ha berúgtál (ez itt már nem pontos) másnap hagyd ki az egész napot...valahol csak megtalálom.
A fröccs sem rossz, vannak kifejezetten fröccs borok is, van amit nem szabad szódával keverni. Remélem valamelyik témakörben össze tudok állítani anyagot :) hamarosan.
A képeket lehet feltenni, azért van a klub :)

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu