Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Biobort. Persze hogy igyunk! De mi fán terem a biobor? Tehették fel a kérdést a Feneketlen tó melletti Zöld Szüretre kilátogató borra szomjazók október 3-án. A szüreti muzsika megalapozta hangulatban fajátékok, biosütemények és az a bizonyos biobor várta, hogy felfedezzék.
Magyarország különböző borvidékeiről lehetett kóstolni a hegy levét. Képviseltette magát többek között a száz hektáros soproni Pfneiszl Pincészet, a balatonfelvidéki szentantalfai Dobosi Pincészet, a pici Szent György-hegyi Borkút Ökogazdaság és Hajós-Bajáról az Anna Borház.
Természetesen a biobor is szőlőtőkén születik, azzal a különbséggel, hogy a borstabilizáláshoz feltétlenül szükséges kénen kívül, ember alkotta vegyszert, mesterséges anyagot nem alkalmazhatnak a szőlőművelés és a borkészítés során, illetve csak rendkívül kis mennyiségben. A bio szőlőművelés és borkészítés lényege: a szőlő betegségek megelőzése természetes úton, azaz hogy ne kelljen a gyógyítási fázisba eljutni. Ennek előfeltétele az egészséges talaj. A talajt azonban a mesterséges anyagoktól meg kell tisztítani, és lehetővé kell tenni számára, hogy természetes úton a saját élő mikroorganizmusaival, ásványi anyagokkal, férgekkel létrehozza és fenntartsa az egészséges talajszerkezetet. Ez teszi aztán lehetővé, hogy egészséges szőlőnövény fejlődhessen rajta, mely sokkal ellenállóbb a betegségekkel és a kártevőkkel szemben. A növényvédelmet pedig természetes ragadozókkal, katicákkal végzik. A biogazdálkodás nyomán helyreáll az egészséges ökoszisztéma.
A természetes körülmények között készült bor és a növényvédelem során vegyszerek felhasználásával készült bor íze között elsősorban csak a sokat tapasztalt profi kóstolók tudnak különbséget tenni. Tehát az ilyen borok megvásárlásával azon túl, hogy a családi vacsorát a borral teljessé tesszük, és gasztronómiai örömet okozunk magunknak, a környezet és természetvédelembe fektetett gazdasági erőfeszítést és hosszú távon az egészséges ökoszisztéma kialakulását támogatjuk.
Magyarországon ezek a borok főként biopiacokon, bioboltokban és már némely szupermarket polcain is megtalálhatók.
Az Egyesült Királyságban bizonyos szupermarketek az ilyen borok árcímkéit a hagyományosan készült borokétól megkülönböztetve zölddel nyomtatják. Borászatok szerte a világban Kaliforniától, Ausztrálián át Franciaországig már évtizedek óta dolgoznak ezzel a környezet és az ember számára előnyös, a természetet tisztelő „technikával”. Két hónapja sajtóvita zajlott Angliában arról, hogy vajon a biotermékek előnyösek-e az emberi szervezetre. Felmerült a kérdés, vajon a biotermelők a vevőket kihasználják-e, amikor a bio tényét reklámértékként használják? Ugyanis általában ezek a termékek drágábbak munkaigényüknél fogva. Annyi bizonyos, hogy a környezet számára előnyösek és így hosszú távon az emberi szervezet számára is előnyösnek kell lenni.
A biobor készítés egy szélsőségesebb és egyre népszerűbb formája a biodinamikus borkészítés, mely az univerzum működésének szabályrendszerével összhangban engedi és végezteti a dűlők megművelését, a növényvédelem például a rendkívül finom homeopatikus segédeszközökkel történik. A biodinamikus borkészítés melletti érv, hogy a legnevesebb burgundiai pincék, melyek a világ talán legmagasabb presztízsű borait készítik, ezzel az eljárással gondozzák szőlőiket. Ezen módszerek követői nemzeti illetve nemzetközi szervezetek által igazolt feltételek teljesítése esetén tevékenykedhetnek és több éves átmeneten kell keresztüljutniuk birtokaikkal.
Visszatérve a Kárpát-medence biobortermelőihez, a fenti eseményen megkóstolt borok közül a kezdő borivóknak mindenképpen ajánlanám a Borkút Ökogazdaság 2007 es kedves, gyümölcsös, telt 2006-os Szürkebarátját, tapasztaltabb borivóknak pedig egy igazi hungarikumot javasolnék: a Dobosi Pince kőszáraz, feszes savú 2008-as Kéknyelűjét.
Forrás: www.gondola.hu
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Mit eszünk bor és sör mellé?
A magyar borfogyasztás az utóbbi években 2. rész
A magyar borfogyasztás az utóbbi években 1. rész
Budafoki Bornegyed