Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Karácsony előtt minden valamirevaló háziasszony jóelőre elgondolkodik, mit is főzzön, mit tegyen a karácsonyi asztalra. Lévén, hogy lassan Karácsony, szeretnék Veletek megosztani gy karácsonyi borleves receptet:
Hozzávalók:
6 dl jó minőségű száraz bor
3 dl tejszín
10 dkg cukor (esetleg ízlés szerint több)
1 darab fahéj
5 szem szegfűszeg
1/4 citrom
6 tojás sárgája
1 dl borban felforralom a fűszereket, citromot és főzöm kb 2 percig. Ennyi idő alatt a fűszerek zamatát jól átveszi.
A tojások sárgáját egy nagyobb tálban habosra keverem a cukorral.
A fűszeres bort hozzáadom a többihez és a tejszínt is beleöntve
forrásig melegítem. Vékony sugárban hozzáöntöm a cukros tojássárgákhoz,
miközben erőteljesen kevergetem habverővel. Ennél a műveletnél résen
kell lenni, gyorsan keverni, és nem egyben hozzázuttyintani a bort,
mert a forró folyadék összekaphatja a tojást. Csak türelem kell hozzá
és biztosan nem rontjuk el.
Mikor ezzel elkészültem, visszatettem a tűzre a borlevest és épp csak felforrósítottam, kevergetés közben.
Elég magas az alkoholtartalma, mivel nem az egész bormennyiségben
forraljuk a fűszereket, úgyhogy ha gyerek is szeretne enni belőle, az
összes bort fel kell forralni, hogy az alkoholtartalma elillanjon. Aki
a kevésbé markáns ízeket kedveli, félédes vagy édes borból készítse.
Hidegen és melegen is tálalható.
Habcsók vagy habgaluska
2 tojásfehérje
10 dkg cukor
1 kk citrom
szeletelt mandula
cukorgyöngy
1 csapott kanál étkezési keményítő, ha habcsókot készítünk
A fehérjéket kemény habbá verem a citromlével, majd a apránként hozzáadom a cukrot, folyamatosan dolgozva eközben a habverővel. Fényes, kemény habot kell kapnunk.
Innen két út vezet, vagy habcsók, vagy
habgaluska készülhet. A habgaluskához 1/2 l tejet forralunk, és
evőkanállal ebbe szaggatjuk a habot, 2-2 percet főzzük mindkét
oldalukon. A borlevesben való főzését nem ajánlom, egyfelől azért, mert
azt nem jó sokáig forralni, másfelől meg kis galuskadarabkák válhatnak
le, az meg nem annyira esztétikus.
Én most habcsókot készítettem. A tojáshabhoz hozzászitáltam a
keményítőt és óvatosan belekevertem. Habzsákba (vagy sarkán kivágott
nylonzacskóba) kanalaztam és sütőlemezre nyomtam csók, fenyőfa és még
sokféle formára. Szeletelt mandulát, cukorgyöngyöt szórtam rá. 120
fokos sütőben szárítottam 1/2 órát, majd az ajtó kinyitása nélkül még
bennehagytam a sütőben két órára, így szárad ki ropogósra. Ha barnulni
kezd, érdemes lejjebb venni a hőfokot, sütője válogatja, mennyi ideig
kell sütni.
Két tepsi habcsók jön ki belőle, a habgaluska pedig pont a borleveshez való mennyiség.
recept: borsa.hu
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Karácsonyi narancsos bor
Forralt borhoz variációk
Mór Borkirálynője, Pfiffer Katalin lett Magyarország 2010. évi Borkirálynője
Egy jó fröccs