Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Február 11-én a Mezcal Étterem egy vak borkóstolóval várta a borkedvelőket. 10 db újvilági bort szolgáltak fel, melyek eddig magyarországi forgalomban nem voltak. Ezek között volt chilei, argentín, ausztrál és kaliforniai pincészet.
Az első bor, mint utóbb kiderült egy William Cole Mirador Selection 2009-es volt. Ez a bor egyenesen Chile – Casablanca völgyéből érkezett.Harsány, roppanós, egzotikus Sauvignon Blanc, mely trópusi gyümölcsöket idéz fel. A hóvégi borvacsora első boraként fog bemutatkozni a borvacsorán.
A következő bor a Bodega La Rual San Felipe Chardonnay Roble-ja volt, szintén 2009-es. Ez a bor Argentínában került palackba. Egy nagyon jól felépítet bor fahordóban érlelődöt, könnyű vanilia, friss jeggel érezhető a körte és a sárgadinnye. Mivel tudjuk, hogy Argentína legjobb borterülete Mendoza nem kell meglepődnünk, hogy ez a bor is onnan érkezet.
A harmadik bor felszolgálása közben a bor mellé felszolgált sajtokat, gyümölcsöket próbálgattam, hátha sikerül minden borban kiérezni azt amit kell. A harmadik bor egy igen izgalmas Chardonnay volt, melyet a Colchagua völgyben palackoztak a Viña del Mundonál. Ez a bor trópusi gyümölcsök bukéjával, az érett papaya és a sárgadinnye erőteljes zamatával párosult.
A következő bor a Mijntas pincészet egyik friss terméke, egy Cabernet Sauvignon Rosé a legnagyobb meglepetésünkre bekerült a borvacsora borsorába, amit február utolsó péntekén rendeznek meg a Tompa utca 14-ben. A rosé friss, mégis kellemes ízvilágot ad, egy határozott karakter mellett. A címke is elég érdekes egy hangskála látható rajta.
A Bodega La Rual San Felipe Malbec-je volt az ötödik bor, ahol már néhányan kezdték elveszíteni a fonalat. Ez bor volt az első vörösbor, melyet felszolgátak nekünk. Ízében meggy és fahéj keveredik, de vékonyan érezhető benne egy kevés fekete bors. Ezt a bor számunkra egyenesen Argentínából hozták részünkre szintén Medozából.
Az ötödik bor után, a lelkes kis csapat egy kis szünetet kért. Ekkora már csak öt bor volt hátra, de éreztem, hogy az első öt csak egy kis bemelegítés volt. A hatodik bor szintén a Viña del Mundo pincészet egyik kiváló bora egy 2007-es Syrah, mely majdnem lilás színnel tökéletes növényi jegyekkel, fűszeres illattal, érett sötét gyümölcsökkel, cseresznye és szilva ízzel párosult.
Hetedik borként egy kaliforniai Cycles Winery CA Shirazt kóstoltunk 2006-os évjáratot. Illatában érezhető volt a ribizi, fekete bors, tölgyfa, piros gyümölcsök és a szilva. A címkéje nagyon mutatós egy motorkerékpár látható rajta, aminek az első kereke egy tűzkarika. Annak az egynek örült mindenki, hogy nem csak a címke, de a tartalom is rendben volt.
A nyolcadik bornál már szinte teljesen elvesztette mindenki a fonalat. A bor pincészete nagyon kedves számomra, ugyanis a kedvenc Rosémat ők állítják elő. Ezt a Rosét mindenki megkóstolhatta a január végi borvacsorán, ahol szinén hatalmas sikert aratott. A nyolcadik bor pedig a Rosario Estaté Cabernet Sauvignon volt. Hangsúlyos, gyümölcsös bor, mint egy tengerentúlon előállított Cabernet. Piros szőlő kombinálva eukaliptusszal így garantálja a legjobb ízharmonia élvezetét. Ezzel a borral szintén találkozhat mindenki a február végi borvacsorán.
Az utolsó előtti bor Dél-afrikai volt, The Cloof Celler Bush Wines 2007. Ez a bor 78% ban Pinotage ez teszi olyan gyümölcsössé, 12% Shiraz a sós fűszereket és az édes ízeket adja, 10% Cinsaut ez a fekete lelke a bornak a „ Bush” 1/5-e a bornak. Willem Wentzel francia tölgyfa hordóban tárolta a „Bush-t” ami megadta neki ezt a test karaktert.
Az utolsó bor Chile leghíresebb pincészetéből érkezett, mely a Calicanto nevet viseli. Ennél a pincészetnél az eredmények felülmúlják a vártakat. Ezért 5 évnyi előkészület után elkészült a 2006-os évjáratú legmeggyőzőbb Memorias, ami valaha is létezett. Ugyanakkor kihasználták az alkalmat, hogy a francia hagyományokhoz híven megalkossák a Chateaus második példányát, a Calicanto 2007-et. A Calicantó egy top keverék, koncentrált és testes, egyenesen fantasztikus aroma. A borkedvelők kedvence, így az enyém is. Ha még nem kóstolta ajánlom a február 25-ei borestét a Mezcalban.
Írta: TJ
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Az Újvilág ismeretlen gyöngyszemei – beszámoló
Chile Calicantoja
Az Újvilág ismeretlen gyöngyszemei...
Megtapasztaltam Chilét íz közelből!