Bor: Az Újvilág ismeretlen gyöngyszemei – beszámoló

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elérkezett február 25-e. Izgatottan vártam az újvilág ismeretlen gyöngyszemei elnevezésű borvacsorát, mely a Mezcal Étteremben került megrendezésre. Már maga a borsor sem volt hétköznapi, de amit Taskó Krisztián az est Chef-je varázsolt asztalainkra, az felért egy ízorgiával. A borvacsora vidám baráti hangulatban telt, vendégeink Flóris László vezetésével kalandozhattak a borok és gasztronómia világában.


Az első bor William Cole – Sauvignon Blanc Mirrador Selection 2009-es évjáratú palackja volt. Az elmúlt években William Cole építette ki és virágoztatta fel Chile egyik legjelentősebb szőlőbirtokát. A Sauvigon Blanc Mirador Selection 2007-ben  aranyérmet kapott a legjobb ár-élvezet kategóriában. A hihetetlenül gyümölcsös nedű első pillanatban a bodza illatával bűvöl el, az első korty után pedig az egres és a trópusi gyümölcsök aromája kerít minket hatalmába. Hideg előételként vékonyra vágott karalábét, uborkát és céklát szolgáltak fel, melynek tetejére fekete szezámmagolajat és egy lehelletnyi citromot csepegtettek. A mennyei saláta és az egyedülálló bor együttese feledhetetlenné tette már a vacsora első fogását is.


E bíztató kezdet után érkezett a második palack, amelyet Bret Jackson , a chilei Mitjans borászat igazgatójának jóvoltából ízlelhettünk meg. Ezen az estén egy 2009-es évjáratú Canto Grande - Cabernet Sauvignon Rosét kóstoltunk. A száraz, picit magas alkohol tartalom ellenére kellemesen szétolvadó ízekett ismerhettünk meg. A második fogás már nevével is felkeltette vendégeink kíváncsiságát, hisz’ kis hazánkban nem szokványos fogás a polip. Pláne nem ilyen lélegzet-elállítóan fűszerezve! Jómagam  is rajongok a tenger gyümölcseiért, tehát ez a fogás igazán ínyemre való volt. A polip paradicsomos alappal készült, de hogy ennek karakteres édes ízét enyhítsék a tengeri nyolckarú tetejére pirított póréhagymát szórtak, mindezek mellé autentikus, finoman pirított latin kukoricakenyeret szervíroztak. Maga volt a tökéletes harmónia!


Az est harmadik bora teljes mértékben felcsigázott. Eddig még sosem volt szerencsém dél-afrikai bort kóstolni, csupán hírnevüknek hihettem.  A Dél-afrikai légitársaság utasai által is közkedvelt, 2007-ben palackozott The Cloof Celler Bush Wines osztatlan sikert aratott. A siker kulcsa többek között a nem mindennapi össztetételében rejlik: 78% Pinotage,  ami könnyeden gyümölcsössé teszi, 12% Shiraz, ami előhozza a sós fűszereket és az édes ízeket, valamint 10% Cinsaut, ami nem más, mint a „fekete“ lelke e bornak. (Felszolgálási javaslata is párját ritkítja: a sommelierek szerint 16-18°C-ra kell behűteni, de természetesen ettől eltérő hőmérsékleten is kiválóan élvezhető eme ritka nedű.) Az afrikai kontinens markáns borához fekete tonhallal és füstölt makrélával töltött tésztát ajánlott kreatív chefünk, melyhez a borból készült mártással kedveskedtek. Ha valaki szereti a különleges ízeket és alkalma nyílik megkóstolni, vétek lenne kihagyni!


Az ízkavalkád közepette következzék egy kis történelmi áttekintés.

 

A Calicanto kifejezés többféle jelentéssel is bír. Amellett, hogy jónéhány város viseli e nevet, Santiago de Chile lakosai számára csupán egy valamit jelent: azt a csodálatos hidat, amelyet 1779-ben adtak át a Rio Mapocho felett. A mi századunkban egy kivételes bor kapta meg ezt a nevet, amit Chile legelismertebb pincészetében, az El Principalban palackoznak. Egy kis faluban található a pincészet, Maipo völgyében. A szőlőtőkék észak felé néznek, a föld meddő, a napi hőingadozás meglepően magas (akár 20°C fok különbség is lehet az éjszakai és nappali hőmérséklet közt), ennek ellenére vagy pont eme hihetetlen természeti együttállásoknak köszönhető a kiváló szőlőtermés évről évre. Napjainkra El Principal az egyik legmodernebb, mégis hagyományaihoz hű pincészetté vált Gonzalo Guzmán neves borász áldozatos munkájának köszönhetően. A Calicanto bor 2008-ban kapta meg a neki járó elismerést. Kiváló bor, tele aromával, a pohárból mégis kiáramlanak az ásványi, sós jegyek. A tizenhárom hónapon át barrique hordóban érlelődött remekmű cseresznyés zamata, a friss mentol és a csábító csokoládé illata bárkit elvarázsol. A bor mellé borjú breezet szolgáltak fel, finomravágott zöldségekből és friss zöldfűszerekből összeállított salátával, köretként peding mentalevéllel díszített levelestésztába csomagolt parajos tölteléket kóstolhattak meg vendégeink. Néhányan a borjú látványától visszahőköltek - leginkább a tarjához hasonlított első ránézésre-, ám miután chefünk megnyugtatott mindenkit, hogy a fogás állaga az elvártnak megfelelő a kétkedők is jóízűen fogyasztották az utolsó fogást.


A desszert megszületéséhez ihletre volt szükségünk, amihez egy egész üveg Tarapaca Brut segített hozzá minket. Elsőre egy piskótás édesség volt terítéken, de sikerült meggyőznöm Krisztiánt, hogy mégiscsak palacsinta alapú legyen a desszert. Krisztián következő gondolata a meggy volt, melyhez egy borhabot képzelt el. Egy egész üveg pezsgő kreatív mellékhatásának eredményeképp megszületett a tökéletes desszert: meggyel töltött palacsinta, Villard Estaté Sauvignon Blanc-ból készült borhabbal és hozzá Chile egyik vezető pincészetének pezsgője, a Tarapaca Brut! Virágos, zöldalma illata töltötte be a konyhát, keveredve a körte és a mogyoró aromájával. Igazán elegáns, friss, kiegyensúlyozott, finom pezsgőről beszélhetünk. Büszke vagyok, hogy segédkezhettem a desszert megszületésében, mert igazán jó kis párosítás lett a végeredménye.


A borvacsora egy igazi gasztronómiai utazás volt számomra, nem mindennapi ételek, és nem utolsó sorban egyedülálló borok társaságában. Köszönet illeti a Mezcal Étterem vezetését és személyzetét, hogy ezt az újabb borvacsorát is- ugyan egy szűk társaság kedvéért -, de feledhetetlenné tették. Örömmel várom már most az 1 hónap múlva esedékes borvacsorát és az azt megelőző vak borkóstolót, melyek szorosan kapcsolódni fognak egymáshoz.


Annyit már biztosan elárulhatok, a vak borkóstoló március 11-én kerül megrendezésre a Mezcal Étteremben, limitált férőhellyel. A borvacsorát, mely március 25-én lesz, Evelyn Castro Espinoza mesterszakács Chiléből, Taskó Krisztiánnal karöltve fogja kigondolni és elkészíteni. Én már most lefoglaltam a helyet mind a két eseményre, mert nem szeretnék lemaradni az újabb gasztrohullámvasútról, melyre Téged is szeretettel várunk a Mezcalban!

 

 

Címkék: bor borvacsora calicanto chile különleges mezcal

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu