Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A bordeaux-i bor a leghiresebb francia vörösbor.
Sötétebb színü, fanyarabb és kevésbé savanyú, mint a burgundi. Legkitünőbb a 1. Medoc, ettől eltekintve még öt bordeauxi borvidéket különböztetnek meg:
2. a tavak környéke(les palus)
3. a Bordeaux város környéke (les graves)
4. a magaslatokon termő bor (les coteaux)
5. l'entre-dene-Mers, a Garonne jobb partján
6. féle a Bordeaux alatti síkokon és dombokon terem, ez utóbbi igen becses fehér borokat is termel.
Szőlőfajok: Carbenet Sanvignon, Carbenet Frank, Verdot, Medoc vörös; Sémusson és Sanvignon Blanc fehér fajok. A vörösborkészítés felette egyszerü. A gondosan kiválogatott szőlőt leszemelik, és részben lábbal összetiporják, majd rendszerint igen nagy erjesztő kádakban kierjesztik.
A kádakat kerek táblával fedik be, fűtött erjesztő kamrákat nem használnak, mert rendszerint korán szüretelnek, s 6-10 napi erjedés után lefejtik a vörös bort.
Azután első évben kora tavasszal, május végén és közvetlenül szüret után, tehát három ízben fejtik. A borok erjedése erélyes felszínerjedés, s a borok gyakran el nem erjedt cukrot is tartalmaznak, ezért teli ízüek. Savtartalmukat a cukor igen jól ellensúlyozza.
A fehérborkészítésnél a szüret hetekig tart, az ollóval csak azokat a szemeket csípik le a fürtről, melyek ráncosodni kezdenek.
Elsőrendű bordeauxi vörös borok: Château Lafitte; Château Margaux, Château Latour, Haut-Brion. A B.-t a világ minden részében kiviszik.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
A nők a bort is másképp isszák
Fröccsfajták - jó tudni :)
A portfólió íze – AXA Millesimes kóstoló a Winebarban -2. rész
A portfólió íze – AXA Millesimes kóstoló a Winebarban - 1. rész