Bor: Célkeresztben a Kadarka

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

network.hu

A Kadarka bizony hungarikum, már hogy a pitlákba ne lenne az, ennek megfelelően természetesen külhonból érkezett hozzánk. Balkáni vagy kis-ázsiai eredetűnek tartja általában a szakirodalom, konkrétabban a török elől menekülő szerbek hozták el hozzánk a XV. században. Bizonyos elméletek szerint a fajta albán eredetű, és azért lett Kadarka, mert Albániából, Shkodrából jött (Albánia északi csücske), ami szerbül Szkodar. Van, aki egyenesen a Shkodrai tó mellől eredezteti, melynek neve szerbül Szkodarszko jezero. Szkodarszko – Kadarka. Nem bírja a nyelvünk a mássalhangzótorlódást, és az erősebb kutya, a kemény „k” létesít szexuális kapcsolatot. Még így is nyerésre áll szegény furcsa nevű és eredetű Kadarkánk másik hungarikumunkkal, a Portugieserrel szemben, ami pedig valószínűleg német eredetű. Meg van még a hungarikum francia Olaszrizling.

 

Szóval Kadarka szereti Kárpát-medence, legalábbis több száz évig a vörösbor a Kadarka volt nálunk. Vagyis piros. Nem túl testes bort adó fajta, színében is inkább világosabb tónusú, több száz évvel ezelőtt, modern technológia és tudás híján, inkább ilyen sillerszerű bor készült belőle. Ezzel mellékesen ki is nyírtuk a bikavérlegendát, mármint tudniillik, hogy onnan a Bikavér név, hogy az egri várvédők vörösbort ittak harc előtt-alatt, a törökök pedig látván, hogy a magyarok valami vörös folyadékot fogyasztanak, ami csak úgy csurgott végig testükön – ruhájukon, és ettől küzdenek, mint a vadállatok, úgy gondolták, hogy a magyarok bikák vérét fogyasztják, és innen nyerik hatalmas erejüket. Akkoriban arrafelé nem is nagyon volt kékszőlőtermesztés, de ha volt is, inkább csak Kadarka, az meg ruhán legfeljebb rózsaszín, ami nemigen emlékeztet a bikának vérére. Legfeljebb bikucikéra.

 

A Kadarka nagy barátja lett az Alföldnek, köszöni, szereti a homokos talajt. Fagytűrő, ami pláne fontos az Alföldön, volt is belőle rengeteg, a 60-as években a legtöbbet termesztett kékszőlőfajta volt, az összes szőlők negyedét tette ki mennyiségben. Aztán jött a nagyüzem és a bukás: minél jobban terheljük a tőkét, arányaiban nagyságrendekkel rosszabb lesz a kapott bor minősége, ráadásul rothadásérzékeny, és ehhez képest későn is érik, mezőgazdasági időzített bombaként borzolva az agronómusok idegeit; politikai megbízhatatlanság lett a vége, osztályidegenné vált a fajta, vágták is ki, ahol érték.

 

Manapság reneszánszát éli. Kell a magyarnak a könnyed, gyümölcsös vörösbor, és mivel a Portugieser Villány privilégiuma, a Kadarkán osztozik az összes többi borvidék, elsősorban az alföldiek és Szekszárd. Olyan mennyiségben, mint korábban, sosem fogják termeszteni, hasonlóan a Kövidinkához, sajnos macerás egy kicsit, és nagyonnagyonnagy bor sosem lesz belőle. Viszont ha már belefáradtunk a Cabernet-kbe, a Merlot-ba, vagy csak valami könnyebbre vágyunk, ott lesz nekünk, és ez vala jó. A gulyás – halászlé –pörkölt szentháromság is Kadarka után kiált, mert csípős, piros ételhez csípős, piros bor dukál. Közben pedig szóljon, hogy:

 

Jöjjön ki Óbudára, egy jó túrós csuszára!

A kerthelységben sramli szól,

És ott lehet csak inni jól.

Az abrosz tarkabarka, s rajta jó Kadarka,

S már az első csók után

Meglátja, de jó lesz kint, Óbudán!

Címkék: bor borászat fajták hungarikum kadarka kékszőlő

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Kovács Bálint üzente 13 éve

nem vettem annak, nyugi!:)

Válasz

Major Krisztián üzente 13 éve

hát tényleg nem sértésnek szántam :/

Válasz

Farkas Éva üzente 13 éve

egyetértek:)

Válasz

konta kriszta üzente 13 éve

Hogyan lenne a "jópofa" jelző sértő?? Jézusom, kicsit túl önérzetesek vagyunk, nemde? Főleg azért nem értem, mert nem is a szerző akadt ki rajta.. ehh :(
Jópofa, szórakoztató, vicces stílus ÉS hozzáértés egyben. Ennyi.
Le a kalappal, kedves Bálint!

Válasz

Farkas Éva üzente 13 éve

szerintem kedves,hogy a védelmedre kelt:) bár igaz az is,hogy miért ne nevezhetné bárki jópofának az írást, ha egyszer ő olyannak találja?:)

Válasz

Kovács Bálint üzente 13 éve

Kedves László,köszönöm a kedves szavakat, és a védelmet is, de gondolom Krisztián a szófordulataim jópofaságára gondolt. Hisz nemcsak hozzáértő emberek ihatják a bort,és nemcsak hozzáértő emberek olvashatják az írásokat, illetve mondhatnak véleményt.
Tisztelettel: K.B.

Válasz

Berényi Katona Béla üzente 13 éve

30-éve vettem a gyalog-kadart.Akkor a régi tulaj biztositott,hogy 100 évnél öregebb.Gondos munkával elértem,hogy ez ma már nem látszik rajta.Eddig egyszer,2009-ben sikerült együtt szüretelni a kékfrankossal ugy,hogy az érettsége,mennyisége,épsége kifogástalan volt.Tapasztalatom alapján-állitom,hogy a legjobb módszer a -kb.70% kékfrankossal való vegyités.A kadart a neki megfelelő időben szedem le, és a forrása még -általában-nem áll le a kékfr.szüretéig.Egyszerüen ráöntöm a kékfr.törkölyre,-azzal együtt ujra kiforr,-igy kerül a hodókba.Elveszi a kékfrankos vadságát,savasságát,és egy számomra nagyon izletes lágy borrá válik.Lehet,hogy ez a profi borászoknál szentségtörésnek számit, de a család,a rokonság,a barátok mindig az én boromra esküsznek,-mivel nemcsak dicsérik-hiszek nekik.

Válasz

Andresz Miklós üzente 13 éve

Tisztelt Horváth Imre úr !

Magam is elöszeretettel fogyasztom a Kadarkát ezért azt a tippet adom Önnek,hogy nézzen körül a Vinotékákban illetve nagyobb áruházak borospolcain.Vida,Mészáros,Vesztergomi,Sebestyén,....stb pincészetek kiváló Kadarkáít lehet kapni.
Szekszárdon több teremelő és iráljú pincéjében ezt a kiváló nedűt.

Válasz

Erdei László üzente 13 éve

Tisztelt Major Krisztián! Ha Ön valamihez nem ért inkább hallgasson! Egy komoly borszakértő írását csak akkor nevezze "jó pofának", ha Ön ettől jobban ismeri a témát. Ne haragudjon, de ha egy borral kapcsolatos írás jó és színvonalas : az nem "j ó p o f a "!!!

Válasz

horváth imre üzente 13 éve

Igen a Kadarka egy nagyon finom vörös bor!
Az 1960. -as években még kishazánkban is "nagy mennyiségben" termelték eszölő fajtát, aztán a 70-es évek közepe táján, végén valahogy eltűnt.
Most külhonból kezdik visszahozni, a fajtát termelésre.
A magam részéről szerettem ezt a fajta bort, igaz manapság nem igazán lehet kapni sehol, főleg Magyar termelő által forgalmazottat!

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu