Bor: Chile íz közelből... Debrecenben!

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Chile íz közelből...


network.huTalán sokaknak ismerős lehet ez a név, mely egy, nem hétköznapi borvacsora nevét takarja. A „Chile íz közelből..” borvacsora két alkalommal kerül megrendezésre áprilisban. Több szempontból is izgalmas helyszín Debrecen, már maga az Óbester Hotel által biztosított helyszín sem egy nem mindennapi látvány, mely Debrecen történelmi belvárosában található.

 

 


A borvacsorára ellátogatok megkóstolhatják Chile valódi ízeit. A vacsora menüjében a klasszikus és a modern konyha kiemelkedő fogásai szerepelnek. A vacsora menüjét a Chilei Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége képviseletében Evelyn Castro Espinoza és José Francisco Lattes Zubicueta, valamint Taskó Krisztián a Chile Wein Import állandó séfje állították össze.

 

 

 

network.huA menü összeállításánál figyelembe kellett venni néhány szempontot, melyek azok az alapanyagok, melyet itthon be lehet szerezni. Első neki futásra volt néhány különleges alapanyag, melyről csak a gasztro műsorokban lehetett hallani. Ilyen például a quinoa, melyről kevesen tudják, hogy lisztérzékenyek is fogyaszthatják, mert teljesen glutén mentes.

 

 


A quinoa leginkább a gabonafélékhez hasonlít, azok közül is a köleshez áll a legközelebb. A quinoa lágyszárú, egynyári növény, amely akár 2 méteres magasságig is megnő, olyan, mint egy szépen fejlett spenót. Dél-Amerikában az egyik legfontosabb táplálék, joggal, hiszen a növény tápanyag- és ásványi anyag tartalma messze felülmúlja a Magyarországon használt gabonafélékét. Különösen gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban, foszforban és vasban, ezenkívül B-vitaminokat, C-, E-vitamint és karotint is tartalmaz.


A menü hűen tükrözi a két földrész gasztronómiai szemléletbeli különbségeit.

 

 

network.huAz első előétel egy empanadas duo, mely egy vajas gyúrt tésztába csomagolt hús, illetve sajtkrémet tartalmaz. Mellé egy Chilében közkedvelt salsát szolgálnak fel a pevrét. A pevre szósz apróra vágott paradicsomból, hagymából, foghagymából és korianderből áll. Oliva olajjal meglocsolva, citrom facsart levével és ízlés szerinti só hozzáadásával bárki elkészítheti otthon is, ezt a hagyományos chilei salsát.

 

 


A második fogás is jellemzően a chilei konyha alapanyagait tartalmazza, mely egy meleg saláta. Zsülienre vágott cékla, paprika, kígyóuborka és karikára vágott főtt burgonyából áll, mellé egy friss dresszing. A saláta alapanyagai hidegek, de a főtt burgonyának köszönhetően az alapanyagok összeérve, egy kellemesen langyos salátát kapunk, mely a nagy melegben a tapasztalatok alapján, sokkal hasznosabb tud lenni.

 

 

network.huAz első főétel egy pácolt bárányborda ceruza babbal és lime öntettel. A pác receptje egyenesen Chiléből érkezett, melynek összetevői családonként változik. Az recept kiválasztásánál szempont volt, hogy a fűszerek beszerezhetőek legyenek Magyarországon. A Chilei Köztársaság Magyarországi Nagykövetségének köszönhetően a merken paprika is hozzáférhetővé vált ehhez a különleges páchoz.



A második főétel egy marha hátszín, mely egy hagyományos chilei pácban érlelve, majd rostlapon megsütve készül el. Ehhez a főételhez a már említett quinoa kerül a tányérra köretként. A quinoa megfőzése után roston sült zöldségekkel rétegezve egy tepsiben, a tetejére parmezán sajtot szórva előmelegített sütőben készre sütve kerül szervírozásra a hátszín mellé.

 

 

network.huA desszert egy igazi különlegesség, az egyik része piskóta rétegekből és narancs szószból áll, melyet dermedés kókuszban hempergetnek meg. A desszert második része egy tojásfehérje habból készült rózsába töltött eper szósz, melyhez étcsokoládét szervíroznak.  Ízvilága ennek a desszertnek a két külön álló rész együttese adja, mely egy nem mindennapi gasztronómiai szemlélet gyümölcse.

 

 

 

Sokan eddig a chilei borokat saját főzési tudományuk alapján fogyasztották, de ha valaki igazán veszi a fáradságot, rájöhet arra, hogy nem csak a jól ismert tacosból, burritoból, chili con carneból áll a latin konyha. A chilei konyha az inkák idejéből gyökeredzik. Mivel a közeli Peruban volt az inkák „központja“ így a gasztronómiára is rányomta a bélyegét. Az este borai is egy nem hétköznapi bortermelésen alapul. A Chile Wein Import egyenesen Chiléből importálja borait, mert az EU normás chilei boroknak köszönhetően, a minőség könnyen megkérdőjelezhető Ezt kiküszöbölve a Chile Wein Import borai Chilében kerülnek palackba és onnan hajóval szállítják Európába. A cég által képviselt pincészetek mindegyike hagyományokra épülő borászat, akik azzal szereztek maguknak nagyon sok elismerést Európában, hogy boraikat mindig a megfelelő minőségben biztosítják vevőik számára.

 

network.huA borokat gondos válogatás előzte meg, mielőtt ételt kerestek volna mellé. Kilenc borból csak öt bor kapott lehetőséget, hogy ételt készítsenek mellé. Ez az öt bor Chile bortermelésének 5 kitűnő palackját jelenti, mely különböző borvidékekről származnak.

 

 

 

 

Az este első bora Villard Estaté – Sauvignon Blanc-ja lesz, mely pincészet a  Casablanca völgyben található. Thierry Villard a chilei bortermelők egyik úttörője, kiemelkedő borai a  Sauvignon Blanc, de mindenek előtt mindkét Pinot Noir, mely negyed évszázada a  legjobbak egyike, amit a régióban termelnek. Casablanca egyedülálló klímája, az esti óceáni légmozgások teszik egyedivé, amit minden borszakértőt lenyűgöz.

 


A második palack, már sejtetni engedi, hogy egy nem minden napi borral állunk szemben. Rosario Estaté – Cabernet Sauvignon/Syrah házasságából készült rosé, melynek frissessége illatában és ízében is egyaránt megmutatkozik a pohárból.  Cristian Molina  2005 őszétől felelős a Rosario Estate modern stílusáért. Az újonnan elkészült címkéken a változás jól követhető a tartalom pedig tradíció és megújulás. A legújabb borászati technológiával Molina friss és minőségi bort állít elő, ami visszatükrözi a terroir-t. A kreativitás gyümölcse számos nemzetközi szintű kitüntetés.

 

 

network.huA vacsora szünetét követően Chile bio borát ismerhetik meg a vendégek, mely több szempontból is egy különleges palack. A Tarapacá pincészet Chile egyik legelismertebb, vezető pincészetének mondhatja magát, ezért fontos kérdés számára a környezettudatos oktatás, melyet gyermekkorban kell elkezdeni. Minden eladott Tarapacá+ Plus palackból 10%-ot visszajuttatnak egy alapítvány részére, mely a környezettudatos nevelést tűzte ki céljául Chilében. A 2008-os évjárat is, egy csodálatosan zamatos gyümölcsös Cuvée. Ennél a bornál egyszerűen minden tökéletes: ízléses üveg, informatív tájékoztató a csomagoláson, natúr parafadugó és az üveg piros viasszal zárt.

 

 

Chile bortermelésének kiemelkedő példája Laura Hartwig – Carmenére-je. Megjelenésben is elegáns borról beszélünk, de a palack tartalma egy nem megszokott erős szelekción megy keresztül. A chilei minőségi borok között, a Viña Santa Laura kétség kívül különleges helyet foglal el. Ennek kézen fekvő oka van:  a Colchaguai völgyben található pincészetben egyedi technológiát alkalmaznak. A termés  20%-át használják fel, abból is a válogatott, érett szőlőket. Kis családi vállalkozás vezetője Alejandro Hartwig azzal indokolja a szigorú válogatást, hogy „a minőség nem áll rendelkezésre korlátlanul. Fáradozásaink  gyümölcse a borok kiválóságában rejlik.” A nemzetközi porondon a legjobb értékeléseket szerezte meg, így Chile egyik vezető, minőségi pincészetének tudhatja magát.

 

 

network.huAz este zárásaként egy késői szüretelésű édes bor szervíroznak a poharakba, a Tarapacá pincészettől. A bor cukor tartalma 135g/l, ezt a számot Magyarországon a Tokaji Aszúk képesek elérni. A bor egyik különlegessége, hogy nincsen meg benne az Aszúknál jól ismert utóíz, mely nem minden esetben kellemes. Az aranysárga szín a méz, ananász, papaya és szilszirup kellemes illatával keveredik, zamatos, ízletes, hosszan tartó utóízzel mutatkozik meg. Sergio Correa nevéhez fűződik ez a mestermű, mely Savignon Blanc-ból és fűszeres tramini borból készült csodálatos Cuvée.

 

 

Minden tekintetben egy izgalmas estének ígérkezik a Chilei Köztársaság Magyarországi Nagykövetségének gasztokultúrális rendezvénye, melyen Jorge Vidal Rodríguez a Chilei Köztársaság konzulja is jelen lesz, ezzel is igazolva, hogy a rendezvény minden tekintetben hűen tükrözi Chile gasztronómiáját.

 

Regisztráció kötelező!!!

Mobil: +36-70-678-4393, +36-70-285-5303
E-mail: borvacsora@chileweinimport.hu
Web: www.hotelobester.hu

A vacsora ára: 9900 Ft /április 19-ig regisztrálók részére/
A határidő lejárta után a vacsora ára: 10900 Ft

Címkék: chile evelyn import krisztián palack szakács wein újvilág

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu