Bor: Palackba Zárt Újvilág - borvacsora beszámoló

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


Palackba Zárt Újvilág borvacsora beszámolója


 

Március utolsó péntekén a Chile Wein Import borvacsora egy új helyszínen került megrendezésre. Az ételek és a borok tökéletes harmóniában voltak egymással. A vacsora fogásait a Chilei Köztársaság Magyarországi Nagykövetségének megbízottja Evelyn Castro Espinoza, chilei mesterszakács és a  Chile Wein Import állandó séfje Taskó Krisztián készítették el. A borok és az ételek világába, Flóris László a Chile Wein Import borszakértője kalauzolta el a vendégeket.

 

 

 

network.huAz első fogás egy Machas kagylókrém volt petrezselymes habbal a tetjén, parmezán chipsszel. A Machas tipikusan a chilei kagylók közé tartozik, melynek elnyújtott törékeny héjja egy a 20cm-t is elérő kagylót rejt magában. Íze semmihez sem hasonlítható. Dagálykor elárasztott homokos területeken található és a legmélyebb fellelhetőség e 13m. Ehhez a kitűnő előételhez egy Laura Hartwig Chardonnay-t szolgált fel az este házigazdája Flóris László. A Viña Santa Laura kétség kívül különleges helyet foglal el. Ennek kézen fekvő oka van:  Colchaguai völgyben található pincészetben egyedi technológiát alkalmaznak. A termés  20%-át használják fel, abból is a válogatott, érett szőlőket. Kis családi vállalkozás vezetője Alejandro Hartwig azzal indokolja a szigorú válogatást, hogy „a minőség nem áll rendelkezésre korlátlanul. Fáradozásaink  gyümölcse a borok kiválóságában rejlik.” A nemzetközi porondon a legjobb értékeléseket szerezte, így Chile egyik vezető, minőségi pincészetének tudhatja magát.  Az itt palakozott Chardonnay egy Világos szalmasárga szinű, elegáns, intenzív, érett barack jeggyel, banán, vajas,  lágy tölgyfa tónusokkal volt tapasztalható. A bor frissessége az előétel citrusosságát cserélte le egy egy kellemes édes ízre. Zseniális volt.

 




network.huA második előétel egy sajtfelfújt volt pervre szósszal és friss rukkola salátával. A pevre szósz apróra vágott paradicsomból, foghagymából, vöröshagymából, chiliből és korianderből áll. Jellemzően ezt a szószt nagyon sok ételhez fogyasztják a chileiek, az empanadas ezek közé tartozik például. Ehhez a meleg előételhez egy Santa Camilla – Merlot Rosét töltöttek a poharakba. Merlotból készül ez a ritka Rosé. Színe ragyog az üvegben, gyümölcsös aromája, melyben a málna íze uralkodik és illatában az eper és a fehér virágok játszanak. Ez egy kiváló rosé aminek a strukturálja egy testes vörösborra de frissessége és finomsága egy jó fehérborhoz hasonlít. Az íz harmónia itt sem maradt el. A bor frissessége tökéletes összhangban volt a sajttal, a szósszal és friss rukkola salátával. Mennyei érzés volt ahogyan az ízek egymásra találtak.



network.huAz első főétel egy szezámmagos bundába rejtett fekete tonhal és köretként spenótos olasz széles metélt volt. A tonhal és a szezámmag közkedvelt párosítás Chilében. A természeti adottságokat kihasználva rengeteg halat fogyasztanak az emberek. A főételhez tartozó bor Vina Tres Palacios – Carmenére-je volt. 1996-ban Patricio Palacios megvalósította régen dédelgetett álmát, ami egy saját borvidék volt. E vidéket korábban nem művelték és néhány aratás után jelenthetjük ki azt, hogy kísérletekből születik a legjobb eredmény. Palacios és fia Lucas a legmagasabb szintű elismeréseket szerezték meg különleges boraikkal, ami tipikus Chile. A tonhal és a szezámmag tökéletes párosítás valóban. Az asztalnál helyet foglaló vendégek közül volt, aki életében nem szerette a halat, de a más szemléleten alapuló gasztronómiai megoldás még őt is meglepte. Mindenki tányérjáról maradéktalanul elfogyott, a borról nem is beszélve a poharakban.



network.huA második főétel pácolt bárányborda vörösboros szósszal és zöldséges quinoával. A leginkább a gabonafélékhez hasonlít, azok közül is a köleshez áll a legközelebb. Karrierje Magyarországon nem nevezhető ívelőnek, létezésére és előnyeire méltatlan homály borul. Chilében és Peruban 5000 éve termesztik és az inkák aranyaként emlegetik. Dél-Amerikában az egyik legfontosabb táplálék, joggal, hiszen a növény tápanyag- és ásványi anyag tartalma messze felülmúlja az általunk használt gabonafélékét. Dél-Amerikában az egyik legfontosabb táplálék, joggal, hiszen a növény tápanyag- és ásványi anyag tartalma messze felülmúlja az általunk használt gabonafélékét. Magyarországon elég gyakori probléma a lisztérzékenység, a qunioa nem tartalmaz glutént, így a szervezet számára sem megterhelő. Ehhez az ételhez a Vina Tarapacá – Tarapaca+ Plus cuveé borát szolgálták, mely Cabernet Franc és Shiraz házasításából készül, kellemesen fűszeres ízvilággal. Ennél a bornál egyszerűen minden tökéletes: ízléses üveg, informatív tájékoztató a csomagoláson, natúr parafadugó és az üveg piros viasszal zárt. A bor és az étel összhangja megint tökéletes volt minden szempontból.



network.hu

A desszertről leginkább csak szuperlatiíuszokban lehetne beszélni, de a lehetőségeimhez mérten megpróbálom átadni magát az élményt. Piscoba mártott piskótatallérra, chancacaban áztatott sütőtökfánkból készült krém került, melynek tetejére aszalt meggyből készült mártást tettek és mellé egy narancs chipset is kaptunk, mely tökéletesen ehető volt és desszerttel együtt egy íz robbanás volt. A chancaca egy tipikus chilei édes szósz, nyers finomított cukor mézzel kikristályosítva. Az édesség mellé egy pohár habzó bort kaptunk, mely Chilében az egyik legkedveltebb habzó borok közé tartozik a Vina Tarapacá – Sparking Wine Brut. Az édesség ízét leírni nem tudom, mert semmihez nem fogható, de az tény egy éltere az emlékeim között fog maradni ez az édesség, mely minden jegyében Chile volt.



A Palackba Zárt Újvilág borvacsora ismét egy gasztronómiai utazás volt Chilében. Maga az élmény és az ízek harmóniája leírhatatlan. Azt gondolom ez a vacsora volt az, melyből még többet szeretnék átélni. Minden tökéletes volt, egyzserűen minden! Április 1-jén szintén a Paracelsus Étteremben kerül megrendezésre a „Chile íz közelből...“ borvacsora, mely a hagyományos és modern chilei gasztronómiára épül.


A Chile íz közelből... menüje:


1. Empanadas (tradicionális chilei marhahúsos táska)

2. Meleg saláta (Chilében közkedvelt alapanyagokból. Zeller,
    retek, saláta, burgonya, cékla, egy pikáns dresszinggel)

3. Pácolt bárányborda ceruza babbal lime öntettel

4. Marhasteak Carmenére szósszal, lencse körettel

5. Sütőtökös pite friss áfonya szósszal

A Chile íz közelből... borsora:

1. Villard Estaté Sauvignon Blanc Exp. 2009

2. Rosario Estaté Cabernet Sauvignon/Syrah Rosé 2010

3. Tarapacá+ Plus 2008 /bió bor/

4. Laura Hartwig Carmenére 2008

5. Vina Tarapacá Late Harvest Terroir 2009


Asztalfoglalás kötelező!

Asztalfoglalás: +36-1-218-9404,
Cím: 1091 Budapest, Üllői út 119. (Nagyvárad térnél)

Email: borvacsora@chileweinimport.hu

network.hu

 

 

Címkék: bor chile evelyn import krisztián palack paracelsusl szakács tökéletes wein újvilág

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu