Bor: Napjaink varázsszava: a glicerin

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

network.huVincze ügytől hangos a borsajtó hetek óta. Egy dolog biztos: aki eddig a bor komponenseként kizárólag a vizet, az alkoholt, adott esetben a cukrot, esetleg még a tannint tudta kizárólag felsorolni, az most megtanulta egy életre az új bűvös szót: a glicerint. Annyit hallhatott esetleg a sajtóból róla, hogy ezzel a bor testességét akarta növelni a borász, és hogy nem lesz baja tőle senkinek, legfeljebb hasmenést okoz. Arany háromszöget (Kecel, Soltvadkert, Kiskőrös) kiált azóta a közvélemény, felesleges, a komplett magyar borászatnak kárt okozó, a borásznak aránytalanul eltúlzott meghurcolását kesergi a szakma. Rengeteg vitát vált ki különböző fórumokon az eset, paprikás riposztok mennek oda-vissza, az internet összes boros blogja (még ez is) ettől hangos. Közben néha-néha valaki beleheli a kérdést: de tulajdonképpen mi is ez a glicerin, és mit csinál a borban, és miért baj beletenni? Ami jogos, hiszen legtöbben meg vannak róla győződve, hogy a borász műbort csinál, de legalábbis szánt szándékkal mérgezi fogyasztóit. A másik oldal pedig Dél-Amerikával, az Újvilággal dobálózik, hogy ott mennyi mindent szabad a borba, a borral tenni, a szabályozás rossz, a borász csak versenyben próbál maradni. Lássuk hát, hogy mi a glicerin, és mit csinál a borban.

 

 

Jöjjön egy kis alap kémia: a glicerin egy három értékű alkohol, vagyis három darab  hidrofil alkoholos hidroxil-csoportot tartalmaz (CH2OH-CHOH-CH2OH). Ebből következően erősen higroszkópos, vagyis vízmegkötő hatású, emiatt komoly szerepe van a vegyiparban. Való igaz, hogy okozhat hasmenést, ezért is szoktak székrekedésre glicerines kúpot felírni. Édes ízű, színtelen, szagtalan, szirupszerű folyadék. A borban az alkohol után a legnagyobb mértékben jelenlévő alkotóanyag. Az erjedés elején képződik leginkább a borban. Mennyisége általában 6 és 10 g/l között van, függően a szőlőfajtától, az alkalmazott élesztőtől, és az erjesztés körülményeitől. Tokaji borkülönlegességekben ez a szám lehet jóval nagyobb is.

 

Édes ízénél, sziruposságánál, nagy viszkozitásánál fogva bizonyos mértékű lágyságot, simaságot, testességet kölcsönöz a bornak. Nagyon leegyszerűsítve azt mondhatnánk, sűríti, vagy legalábbis olyan érzetet kelt. Vörösborok esetében egyértelműen az a tendencia mostanában, hogy minél koncentráltabbnak érezzük, annál többre tartjuk. Színe legyen minél sötétebb, mozogjon minél lomhábban a pohárban, szinte olajos érzetet keltve, illata, íze legyen markáns, erőteljes, hosszan tartó. Tanninja, savai legyenek persze bársonyosak, de azért a lehető legkarakteresebbek.

 

Általánosságban mondhatjuk, hogy a mediterrán éghajlatú termőterületek borait kedveli a leginkább a széles borfogyasztó társadalom, azon belül is a fent leírt típusú borokat adni képes szőlőfajták borait. Bizonyos területek, bizonyos szőlőfajták viszont nem feltétlenül adják ezt a karaktert. Vannak halványabb színnel, könnyebb testtel, diszkrétebb illattal rendelkező, ugyanakkor rafinált, komplex, éppen annyira értékes vörösborok a világban.

 

Jelen esetben, ha az történt, ami a mostani álláspont, tudniillik Vincze Béla szándékosan adott glicerint a borához, azzal azt szerette volna elérni, hogy bora koncentráltabbnak, testesebbnek tűnjön, ezáltal piacosabb, könnyebben eladható legyen. A magyar bortörvény ezt viszont nem engedi meg. Van ahol ez lehetséges, illetve a törvényi szabályozást a piaci verseny érdekében nem feltétlenül veszik annyira komolyan. A helyzetet kb úgy tudnám leírni, hogy míg nálunk 18 év a törvényes alkoholfogyasztás alsó határa, az az USA-ban 21 év. Ha itthon kiszolgálok egy 20 évest, rendben van. Ha kint, megbüntetnek, joggal. Noha a helyzet ugyanaz.

 

Közszájon forog az is, hogy már azokat a borokat is glicerinezte, amelyekért megkapta az Év Bortermelője kitüntetést 2005-ben, és ez mennyire jellemzi, hogy a díj semmit sem ér, hiszen csalással is meg lehet kapni, továbbá mennyire dilettánsok, akik odaítélik, hiszen nem vették észre a borban a hozzáadott glicerint. Ez így persze nem igaz. 2005-ben kapta a díjat, addigi, több éves munkája eredményeképpen, a 2005-ös borai pedig még szinte éppen hogy csak kiforrtak, és még hosszú érlelés előtt álltak a díj átvételekor. A hozzáadott glicerin pedig érzékszervi vizsgálattal nem érezhető. Mesterségesen a borba adagolva létrehoz néhány vegyületet, ezek jelenlétének kimutatása bizonyítja, hogy a bor nem csak természetes eredetű glicerint tartalmaz.

 

Hogy ettől az egész botránytól visszaesik-e a magyar borfogyasztás, vagy éppen „megtisztul” a szakma, sokkal inkább érzik majd a borászok, hogy nem érdemes csalni, nem tudható. A közbeszédbe kerültek eddig tabunak számító témák, ez talán jó. Hogy Vincze kétségbeesett, a jónál is jobbat akaró sanyarú sorsú magyar borász, vagy szántszándékkal csaló kókler, borkémikus, mindenki döntse el magának, dűlőre jutni úgysem fogunk. Pincéje mindenesetre zárva, valószínű úgy is marad. Ha már így van, akkor nem lenne baj, ha ez egyfajta áldozat lenne, valami jobbért, borászoknak, borfogyasztóknak egyaránt.

 

Címkék: alkohol bor béla eger glicerin kémia vegyipar vincze

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Dakos László üzente 14 éve

Az biztos, hogy vendégként nehéz megtalálni azt a bort ami tetszene a vendégnek. Az országot járom, s azt tapasztalom, hogy a barrique -ban hiszik sokan a jó bort. Villányban előre leszervezett kóstolón csak ilyen borokat kóstolhattam, hát nem tetszett.

Válasz

Szabó László üzente 14 éve

Egy dolgot mindenek előtt kiemelnék, hogy nem bizonyított, hogy maga Vincze Béla tette, vagy tetette a borba a glicerolt. Csak az köztudott, hogy a neve alatt forgalomba került két borában találtak a normálisnál magasabb mennyiségben, illetve, hogy egy exportra szánt minta ellenőrzésekor a szemfüled OBI igen kirívó mennyiséget mutatott ki. Ezért én tartozkodnék a konkrét vádtól mindaddig, míg hitelt érdemlően nem derül ki, hogy mi történt.

A glicerin igen nagy mennyiségben és csak arra érzékenyeknél okozhat hasmenést. Erre bizonyíték az is, hogy számos élelmiszert dúsítanak glicerinnel annak tulajdonságai miatt: édes és sűrű anyag. Aki nyilatkozott a glicerin hatásáról, az azt is hozzátehette volna, hogy a borban levő kén-dioxid lényegesen nagyobb problémát okozhat és okoz is: migrénes fejfájás, rosszul lét, görcsök. emiatt Amerikában fontolgatták, hogy ráírják a címkére, hogy terhes nőknek nem ajánlott (mondjuk alkohol sztem amúgy sem) Nálunk is törvényírja elő a szulfittartalom feltűntetését a címkén. Ha viszont ezt megemlíti nem is olyan érdekes már az egész.

a glicerin tulajdonságaiból kiindulva szerintem, ha egy borász azzal dúsítja a borát, akkor a borban levő savat szeretné tompítani, mivel a glicerin érzékszervi úton nem mutatható ki, ellenben a répa, vagy más cukor igen. Lehet, hogy a bor karcosságát szerette volna csökkenteni, a glicerin sűrűsége javíthat a bor textúráján. Viszont a viszkózitáshoz semmi köze, bár valóban a glicerin egy sűrű anyag, de legalább a tízszeresét kellene hozzáadni, hogy szemmel látható változás következzen be a templomablak képződésben, az meg igen durva lenne. Koncentráltságról lehet szó, de bármennyire is szinonimának tűnik a testesség, azt nem segíti elő a glicerin.

Jó az alkoholfogyasztással kapcsolatos korhatárokkal említett példád, ezzel még azt is érzékeltetted, hogy mennyire viszonylagos a dolog, mennyire nézőpont kérdése és hogy mennyire nem érdemel(ne) ekkora felhajtást a dolog. Érdemes lenne utánagondolni, hogy vajon miért paatant ki hónapokkal később az ügy és hogy miért lovagolnak ennyit rajta.

Vincze Béla pincéje, tudtom szerint azért volt zárva, mert az OBI bezáratta. Én kihagynám, vagy átírnám az utolsó bekezdést, mert az ugyanúgy vádaskodást és csúsztatást tartalmaz, mint az újságíróké. Még ha látszólag az olvasóra bízod, hogy ítélje meg maga mi történt, akkor is ott van az elítélő sugallatod.

Én jobban szeretem a tárgyilagosságot tükröző mondatokat, ahogy tanították: csak azt mondd, hogy szerinted milyen a bor, milyen értékei vannak, mi esetleg benne, ami szerinted sok, vagy kevés, de hogy neked ízlik, vagy sem (vagyis, hogy mi a véleményed) azt tilos, mert a sommeliernek, vagy a borszakértőnek nem az a feladata, hogy elmesélje milyen bort szeret és milyent nem, hanem, hogy megtalálja azt a bort, aminek a vendég örülne...

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu