Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
2 hete a legfőbb borhír a Vincze ügy, ami most új fordulatot vett. Mint tudjuk, szeptember végén jelentette be az Országos Borminősítő Intézet, hogy Vincze Béla, a 2005. Év Borásza 2 beküldött, exportra szánt tételében mesterségesen hozzáadott glicerint találtak. Akkor Vincze azzal védekezett, hogy a kérdéses tételeket (melyek közben rejtélyes módon eltűntek a pincékből) egy ismerősétől kapta, aki tartozását borral törlesztette.
Most kiderült, hogy több, korábbi évjáratú mintája is tartalmazott szintetikus glicerint, többek közt azok a tételek is, melyek 2005-ből származnak, abból az évből, mikor a borász elnyerte „Az Év Bortermelője” díjat. Így szinte bizonyossá vált, hogy nem lehetett „naiv”, ezeket a tételeket nem kaphatta, saját pincéjében készültek. Ezzel kapcsolatban egyelőre nem is hangzott el nyilatkozat a pincészet részéről.
A borok természetes állapotukban is tartalmaznak glicerinvegyületeket, többek között ezek adják meg testességüket. Szintetikus glicerinnel a bort testesebbé lehet tenni. Ezt érzékszervi vizsgálattal szinte lehetetlen kimutatni. Nem kell attól félni, hogy borai megmérgeznének bárkit, ilyen koncentrátumban legfeljebb enyhe hasmenést, hasfájást okozhat, azt is csak az arra kifejezetten érzékenyeknél.
Ha bebizonyosodik a szándékos hamisítás ténye, az Egri Hegyközségi Tanács több évre is megfoszthatja Vincze Béla pincészetét a jogtól, hogy borai az „Egri” nevet viselhessék.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Napjaink varázsszava: a glicerin
ePincekönyv...
Fiatal borászok, szevasztok! 2. rész
Fiatal borászok, szevasztok! 1. rész