Bor: Szüretnek ideje 1. rész

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.huŐsz van, javában zajlik a szüret. Láthattuk persze, hogy szüreteltek már augusztusban is, és valószínű októberben is fogunk találkozni itt-ott szőlőszedőkkel. Ennek is megvan a maga oka.

 

Különböző szőlőket különböző időpontban, néha különböző módon szüretelünk. Vannak korai érésű fajták, pl. a Csabagyöngye, az Irsai Olivér, ezeket augusztusban el lehet kezdeni szüretelni, középérésű fajták, pl. a Kékfrankos, a Sauvignon blanc, amiket akár augusztus végétől, de inkább szeptemberben, és késői érésűek, mint pl. a Furmint, a Cabernet fajták és a Merlot, szeptember második felétől október eleje - közepéig.

 

A szőlő, így nyár végén, ősz elején éri el az úgynevezett teljes érési fázist. A levelekből nem áramlik több cukor a bogyókba, cukor- és savtartalma eléri a fajtára jellemző, illetve az évjáratból kihozható maximumot.

 

Szüretelni az úgynevezett technológiai éréskor kezdünk, ami általában ugyanaz, mint a teljes érés. Kékszőlőnél lehet különbség például, hogy rozénak vagy vörösbornak szüreteljük-e a kékszőlőt, vagy pezsgőalapbornak való fehérszőlőket kicsit előbb szednek, a magasabb savtartalom megőrzése céljából.

 

A szüreti időszak egyik legbűvösebb, legtöbbet hallott kifejezése a mustfok. Ez a must természetes cukortartalmát jelzi tömegszázalékban kifejezve. Minél magasabb a mustfok, annál magasabb kierjedés után a bor alkoholtartalma. Egy könnyű fehérbornak illik 19-20 felett lenni, egy komoly Cabernet-től pedig elvárjuk, hogy 21-22 felett legyen. Komolyabb szőlészek, borászok a mustok cukor-sav arányát is vizsgálják, és ehhez igazítják a szüret időpontját.

 

A szüret nagy jelentőségű esemény évszázadok óta. Ünnepek, szokások kötődnek hozzá. Amióta a szőlészet – borászat szakmává alakult, és magáncégek birtokolják az ültetvények nagy részét, elvesztette „varázsát”, de a fejlettebb elméleti és technológiai háttérnek köszönhetően jobb minőségű borok kerülnek asztalunkra.

Címkék: bor fesztivál murci must szüret szőlő

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu