Bor: Szüretnek ideje 2. rész

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.huMagyarországon a szüret elterjedtebb formája továbbra is a kézi szedés. A szocialista nagytermelő időszakban gépesítettek ahol csak lehetett, de a minőség háttérbe szorítása, és a kezdetleges gépek sokat rontottak a későbbi bor minőségén. A gépesítés fejlesztését nem előzte meg semmi előkészület. Fontos lett volna olyan szőlőket telepíteni, amik bírják a gépi szüretet, olyan támrendszer, olyan tőkenevelés, és kezelés, illetve a domborzat olyan kialakítása, ami „aládolgozik” a gépeknek, így a legkisebb kárral és veszteséggel működhetett volna akár jól is a dolog.

 

Ma, mivel a kézműves borászkodás a jellemző, ugyanez a helyzet a szőlőben is. A szakszerű kézi szüret következtében kevésbé sérülnek a bogyók, és kevesebb szennyeződés kerül a gyümölcs közé. (Ezért nem szerencsés családi szüretkor hamar nekiesni a gazda pálinkájának. Ilyenkor sokkal inkább belecsapódik a szőlő a ládákba, így roncsolódik a bogyó, és a bor minőségét befolyásoló, káros folyamatok indulnak el, továbbá levél, szár kötözőzsineg is kerül a feldolgozandó termés közé, ami ugyancsak rontja a bor minőségét.)

 

Külön műfaj a késői szüret, illetve Tokajban az aszúsodott szőlő szüretelése, illetve a jégbornak való termés betakarítása. Ezekben az esetekben a szőlő már túljut teljes érettségén, a tápanyagokat áramoltató kocsányok elfásodnak. A szőlőhéj elvékonyodik, felhasad, a víz elkezd kipárologni a bogyókból. Mivel víz távozik nagyobb mennyiségben, szárazanyag kevésbé, így a szőlőben maradt lé gazdagabb lesz cukorban, és egyéb anyagokban. A szüret előtti időszakban az okozza a nehézséget, hogy az időjárás és a környezeti viszonyok könnyen ellenségünkké válhatnak és megrohasztják a szőlőt, a kártevők, madarak is jobban támadják, szüretkor pedig érzékelhető veszély a darazsak jelenléte.

 

A jégbornak való szőlő betakarítása is embert próbáló feladat. Ennek fagyos őszi éjszakán kell történnie, amikor a szőlőbogyóban megfagy a folyadék. Kesztyűben, lámpával kell szüretelni, és ,ég akkor, frissen szüretelt állapotában fel kell dolgozni (ez persze minden szőlőre igaz, hogy a legjobb azonnal feldolgozni), hogy még fagyottak legyenek a szőlőszemek, és az olajosabb, koncentráltabb mustot tudjuk kicsalni a bogyókból.

 

Mindent összevetve a szüret kiváló szórakozás is lehet, olyasmi, mint a disznóölés, egyszer az életben mindenkinek ki kell próbálni, még ha bigott városlakó is. Már csak azért is, hogy tudja, ahogyan azt a borivók tízparancsolata mondja, hogy „mennyi verejtékes és fáradságos munka van egy pohár magyar borban”.

Címkék: aszú bor fesztivál jégbor késői murci must szüret szőlő

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu