Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Magyarországon a szüret elterjedtebb formája továbbra is a kézi szedés. A szocialista nagytermelő időszakban gépesítettek ahol csak lehetett, de a minőség háttérbe szorítása, és a kezdetleges gépek sokat rontottak a későbbi bor minőségén. A gépesítés fejlesztését nem előzte meg semmi előkészület. Fontos lett volna olyan szőlőket telepíteni, amik bírják a gépi szüretet, olyan támrendszer, olyan tőkenevelés, és kezelés, illetve a domborzat olyan kialakítása, ami „aládolgozik” a gépeknek, így a legkisebb kárral és veszteséggel működhetett volna akár jól is a dolog.
Ma, mivel a kézműves borászkodás a jellemző, ugyanez a helyzet a szőlőben is. A szakszerű kézi szüret következtében kevésbé sérülnek a bogyók, és kevesebb szennyeződés kerül a gyümölcs közé. (Ezért nem szerencsés családi szüretkor hamar nekiesni a gazda pálinkájának. Ilyenkor sokkal inkább belecsapódik a szőlő a ládákba, így roncsolódik a bogyó, és a bor minőségét befolyásoló, káros folyamatok indulnak el, továbbá levél, szár kötözőzsineg is kerül a feldolgozandó termés közé, ami ugyancsak rontja a bor minőségét.)
Külön műfaj a késői szüret, illetve Tokajban az aszúsodott szőlő szüretelése, illetve a jégbornak való termés betakarítása. Ezekben az esetekben a szőlő már túljut teljes érettségén, a tápanyagokat áramoltató kocsányok elfásodnak. A szőlőhéj elvékonyodik, felhasad, a víz elkezd kipárologni a bogyókból. Mivel víz távozik nagyobb mennyiségben, szárazanyag kevésbé, így a szőlőben maradt lé gazdagabb lesz cukorban, és egyéb anyagokban. A szüret előtti időszakban az okozza a nehézséget, hogy az időjárás és a környezeti viszonyok könnyen ellenségünkké válhatnak és megrohasztják a szőlőt, a kártevők, madarak is jobban támadják, szüretkor pedig érzékelhető veszély a darazsak jelenléte.
A jégbornak való szőlő betakarítása is embert próbáló feladat. Ennek fagyos őszi éjszakán kell történnie, amikor a szőlőbogyóban megfagy a folyadék. Kesztyűben, lámpával kell szüretelni, és ,ég akkor, frissen szüretelt állapotában fel kell dolgozni (ez persze minden szőlőre igaz, hogy a legjobb azonnal feldolgozni), hogy még fagyottak legyenek a szőlőszemek, és az olajosabb, koncentráltabb mustot tudjuk kicsalni a bogyókból.
Mindent összevetve a szüret kiváló szórakozás is lehet, olyasmi, mint a disznóölés, egyszer az életben mindenkinek ki kell próbálni, még ha bigott városlakó is. Már csak azért is, hogy tudja, ahogyan azt a borivók tízparancsolata mondja, hogy „mennyi verejtékes és fáradságos munka van egy pohár magyar borban”.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Szüretnek ideje 1. rész
Szüretszezon - Mi is a must?
A tokaji aszú - hogyan is készül?
Jégbor Brazíliából