Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ami nálunk a Szent Márton napi bor, az a franciáknál a Beaujolais nouveau.
Beaujolais borvidék a burgundiai borrégió legnagyobb és legdélebbi borvidéke. (A
legtöbben bozsolénak ejtik, ha nagyon fhansziásak akarunk lenni, akkor
bözsolé.) Fő szőlőfajtája a Gamay, ami egy nem túl komplex, de intenzíven illatos,
gyümölcsös, könnyed bort adó fajta. Az átlagnál hamarabb készül belőle
fogyasztható vörösbor, ami viszont rövid életű. Franciaországi elterjedése és
ismertté válása a XIX. század végére tehető, mikorra már kiépült annyira a
vasúthálózat az országban, hogy rövid időn belül nagy mennyiségben lehetett az ország
különböző pontjaira szállítani belőle. A negyvenes években
mindenesetre nagyon is kapóra jött az előző cikkben leírt, ekkoriban kifejlesztett eljárás. A II. Világháború
alatt fellépett borhiány miatt az emberek szó szerint szomjaztak a jó borra, és
a technológia, mely a nyáron leszüretelt szőlőt pár hónap alatt üde, gyümölcsös
illatú borrá változtatta, hatalmas sikert aratott. 1941-ben rendeletet adtak
ki, hogy az újbor legkorábbi forgalomba hozatali dátuma november 15. Innentől
számítjuk a „Beaujolais ünnepet”, amikor elvileg az összes francia egyszerre
kiált fel, hogy az új Beaujolais megérkezett! Ez a dátum 1985 óta már nem 15-e,
hanem minden november harmadik csütörtöke. A siker viszont töretlen, ezen borok
több, mint felét Franciaországon kívül adják el a burgundiai termelők. Hatalmas
népünnepély időszaka ez, a cinikusok pedig fanyaloghatnak, a világ legnagyobb és
legügyesebb bormarketing fogását emlegetve.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Újbor hava – Szent Márton napja 1. rész
Újbor hava – szénsav-maceráció
Újbor hava – Szent Márton napja 2. rész
Boros TV csatorna Franciaországban