Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Nagyjából ezen a héten kezdik el a borüzletek árulni az újborokat, avagy
Szent Márton napi borokat. Alig több, mint 10 éve találkozhatunk ezekkel a
borokkal itthon, de ezalatt a rövid idő alatt sikerült népszerűvé válniuk.
Ennek oka az lehet, hogy ezek a borok intenzíven gyümölcsösek, üdék, ami abban
a kifejezetten hideg, borongós időszakban, mint a november közepe, különösen
jólesnek, kicsit visszacsempészik a nyarat az életünkbe. 1935-ben, több éves kísérletezés után használta először Flanzy
professzor, a narbonne-i Borászati Kutatóállomás igazgatója az úgynevezett
szénsavmacerációs eljárást. Hívhatjuk még szén-dioxid macerációnak, szénsavas
vagy szén-dioxidos feltárásnak, szénsavatmoszférás borkészítésnek, vagy MC
kezelésnek. Lényege, hogy a szőlőfürtök, erjesztőtartályba gyűjtve, ahogy
összepréselik egymást saját súlyuknál fogva, kinyomnak magukból bizonyos
mennyiségű mustot. Ahogy ebben a mustban elindul az erjedés, a képződött széndioxid,
illetve a hozzáadott szén-dioxid elzárja a levegőtől az ép szőlőszemeket is. A
szőlőbogyókban szintén elindul egyfajta erjedés, és ennek a technológiának
köszönhetően egyrészt gyorsabban kialakul a majdani bor alkohol- és
savszerkezete, továbbá különleges illó anyagok adnak neki speciális aromatikát.
Rövid ideig tartó (néhány napos) erjesztés után kíméletesen kipréselik a
szőlőbogyókból a mustot, majd a normál borkészítési eljárásokkal folytatják
tovább az erjesztést. Ezt a technológiát nem feltétlenül csak újborokra lehet
alkalmazni, de mivel jellemzően a kisebb beltartalmú, vékonyabb bort adó
szőlőfajták erjesztése során mutatott lényeges, pozitív különbséget a normál
borkészítési eljárásokkal szemben, így szinte kizárólag újborkészítéshez
használják.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Újbor hava – Beaujolais nouveau
Újbor hava – Szent Márton napja 1. rész
Újbor hava – Szent Márton napja 2. rész
A portfólió íze – AXA Millesimes kóstoló a Winebarban - 1. rész