Bor Blog: 2009. szeptember

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

BOR klub hírei - 2009. szeptember

network.huAhogy közeledik az év vége, több piackutató cég is közzéteszi statisztikáit különféle fogyasztási szokásainkkal kapcsolatban – lássuk, mi a helyzet a borral.

 

Először is, nézzük meg, ki és mennyit iszik Magyarországon. A 18 év feletti korosztály majdnem fele fogyaszt bort, az ötöde heti rendszerességgel. Az alkalmankénti borfogyasztók számában az életkor nem mutat komolyabb különbséget, a rendszeres borfogyasztók száma viszont az életkor emelkedésével arányosan nő.

Tovább 

network.huMagyarországon a szüret elterjedtebb formája továbbra is a kézi szedés. A szocialista nagytermelő időszakban gépesítettek ahol csak lehetett, de a minőség háttérbe szorítása, és a kezdetleges gépek sokat rontottak a későbbi bor minőségén. A gépesítés fejlesztését nem előzte meg semmi előkészület. Fontos lett volna olyan szőlőket telepíteni, amik bírják a gépi szüretet, olyan támrendszer, olyan tőkenevelés, és kezelés, illetve a domborzat olyan kialakítása, ami „aládolgozik” a gépeknek, így a legkisebb kárral és veszteséggel működhetett volna akár jól is a dolog.

Tovább 

 

network.huŐsz van, javában zajlik a szüret. Láthattuk persze, hogy szüreteltek már augusztusban is, és valószínű októberben is fogunk találkozni itt-ott szőlőszedőkkel. Ennek is megvan a maga oka.

 

Különböző szőlőket különböző időpontban, néha különböző módon szüretelünk. Vannak korai érésű fajták, pl. a Csabagyöngye, az Irsai Olivér, ezeket augusztusban el lehet kezdeni szüretelni, középérésű fajták, pl. a Kékfrankos, a Sauvignon blanc, amiket akár augusztus végétől, de inkább szeptemberben, és késői érésűek, mint pl.

Tovább 

network.huAki jár a CBA úgynevezett Príma üzleteibe (ezek a CBA elit boltjai, kiemelt minőségű termékekkel) akkor az úgynevezett Gourmand Ház és Budavár nevű üzleteiben találkozhatott egy érintőképernyős monitorral a borospultnál. Ez egy Borguru nevű kioszk, ami kísérleti jelleggel üzemel, és ha sikeres, eljuthat több CBA áruházba is.

 

Lényege, hogy segítséget nyújt a borválasztásban a megadott paraméterek alapján. Megadhatjuk a borvidéket, az árkategóriát, vagy az étel típusát, amihez bort szeretnénk vásárolni, és a gép javaslatokat ad.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 15 éve

Nagyon hasznos kis eszköz, jó lenne minél több boltban találkozni vele! Nagyon nagy segítséget nyújt a laikius borkedvelőnek az eligazodásban.

Tovább 

network.huAz olasz borászoknak sem könnyű, néha át kell segítsék vállalkozásukat egy kis hitellel a nehezebb időszakokon. Ilyenkor fogós kérdés, hogy mi legyen a fedezet, hiszen, ha bármi történik, azt elveheti a hitelt adó intézmény.

 

Gianni Zonin, aki mindkét oldalon képviselteti magát, (ő a Banca Popolare vicenzai részlegének vezetője, illetve a Zonin borászat feje) vetette fel az ötletet, hogy a borászok felajánlhassák boraikat a bankoknak fedezetként.

 

 

 

 

 

 

 

network.huAz ötletet arra alapozta, hogy a Credito Emiliano bank már elfogad érlelés alatt álló parmezán sajt gurigákat, mint fedezetet.

Tovább 

network.huA Kingsland nevű angol palackgyár a jövő év elején dobja piacra az eddig létező legkönnyebb, mintegy 300 grammos, 0,75 l űrtartalmú, csavarzáras üvegpalackját. (Ezelőtt gyártottak már 1 literes, 390 grammos palackot, ami arányosan könnyebbnek számít, de 0,75 l űrtartalmút ilyen kis súllyal még soha).

 

Hosszas próbálkozások előzték meg a termék létrejöttét, mert, bár igény volt a könnyű üvegre, az első kísérleti példányok design-jával nem voltak megelégedve a megrendelők.

Tovább 

network.huA L’Anima nevű londoni étterem szavazásra bocsátotta a Twitteren, hogy milyen borok szerepeljenek borlapján, legalábbis egy részükről szavazhatnak az érdeklődők. A hír azért is érdekes, mert nem valami kis büfé internetes akciójáról van szó: a L’Anima jelenleg London egyik legdivatosabb olasz étterme.

 

A borlapot természetesen nem teljes egészében a szavazók állították össze. Egy 6 tagú szakértői csoport kóstolta végig az előzetesen összeválogatott tételeket, és a legmegosztóbb tételeket bocsátották szavazásra.

Tovább 

 

network.huHa azt mondom, Gál Pincészet, általában a tragikus sorsú borásznak, Gál Tibornak a család által a mai napig is kiválóan vezetett pincéje jut eszünkbe. Esetleg a villányi Gálék. Nem olyan különleges név ez, ha utánajárunk, biztos minden borvidéken találunk egy Gált, aki borászkodik.

 

 

Szigetcsépen is el kell gondolkodni a nem vérprofi borértőnek, hogy az tulajdonképpen melyik borvidék. Szigetcsép a Csepel sziget déli csücskében van, és kell egy kis utánjárás, hogy az ember rájöjjön, ez bizony a Kunsági borvidék északi csücske.

Tovább 

network.huIdén 18. alkalommal mehetünk a Budai Várba borozni. Vagyis így volt ez valamikor, most is mehetünk, de már nem csak borozni, és nem csak a Várba. Szeptember 9. és 13. között természetesen a szokásos helyen kóstolhatjuk a legismertebb (határon inneni és túli) magyar borászatok borait, de ezen felül rengeteg egyéb program várja az idelátogatókat. Minden nap zenei és táncprogramok 2 színpadon, 12-én pedig szüreti felvonulás. Az első 3 napban a Magyar Kultúra Alapítvány Székházában a szokásos Boregyetemen neves előadóktól hallhatunk érdekességeket a pezsgőről, a spanyol borról, illetve Tokajról és Sopronról.

Tovább 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu