Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Csoda, hogy nincs ilyen nekik már vagy 20 éve – idei
a hír, hogy egy francia produkciós cég, a Media Place Partners, Edonys néven
boros tematikájú tv csatornát tervez indítani. 2 nyelven, franciául és angolul
sugároznának, kábelen, műholdról, és az interneten keresztül. A borfogyasztók
és borkereskedelmi ágazatban dolgozók lenne a célközönségük, műsoraik
próbálnának élénkítő hatással lenni a nemzetközi borturizmusra, különböző
helyszínek bemutatásával, és terveznek műsorokat profiknak is.
Ha már múltkorában szóba került egy bejegyzés formájában,h mit fogyasztunk bor (és sör) mellé, nézzük milyen borhoz milyen sajtot "illik" enni, hiszen a bor és sajt ugyan két teljesen eltérő tőről fakadó élvezet, mégis kéz a kézben járnak:
Több országban – elsősorban a francia nemzet szokásai és tapasztalatai alapján – alakult ki az egyes borok sajtokhoz való társíthatósága. Így például:
A kemény sajtok /pl. Ementáli/ a fehér és a vörös száraz asztali borokhoz, pecsenyeborokhoz / furmint, nemes kadar / társíthatók.
|
|
15 éve | Farkas Éva | 5 hozzászólás
Táplálkozási és alkoholfogyasztási szokásaink egybefonódása részben magyarázatot adhat arra, hogy a sör- és a borkedvelők közül a borivókat miért terheli lényegesen kisebb kockázat a koszorúér-betegségek és bizonyos daganatok kialakulása terén.
A
kilencvenes évek közepén, ahogy egyre inkább gyűrűztek be hozzánk a nemzetközi
bortrendek, megismerkedtünk, majd egyre több bort készítettünk a
szénsavmacerációs borkészítés technológiájával, a Beaujolais kultuszt pedig
ügyesen átemeltük a Szent Márton ünnep mondakörébe. Lettek kultikus újboraink,
például Bock József Szent Márton napi Kékoportója, vagy a Vylyan Bogyólé (bozsolé
szóra hajazó) primőrje, a Varga Pincészet Csabagyöngye borából készült „Év első
bora” (ezzel már jóval Márton nap előtt is lehet találkozni) vagy a Légli 333,
ami kicsit később, az év 333.
2009. november 15., vasárnap |
|
Kedvcsináló, rendkívül pozitív hangvételű cikk
jelent meg Észak-Magyarország két híres bortermelő vidékéről/városáról,
Tokajról és Egerről, a Da Zhong dél-kínai napilapban, amelyet 500.000
példányszámban adnak ki. A lap újságírója a Magyar
Turizmus Zrt. által szervezett gasztronómiai témájú nemzetközi
tanulmányút keretében látogatott hazánkba. Az írás részletesen
bemutatja Eger és Tokaj városát: dicséri Eger barokk épületeinek
szépségét, a híres Egri Bikavért és a megannyi hangulatos pici
borászatot, pincét, borkészítő műhelyt.
A
látomás hatására megkeresztelkedett, s húszévesen elhagyta a katonai pályát.
Poitiers püspökéhez, Szent Hilariushoz csatlakozott, aki rövidesen kisebb
egyházi méltósággá nevezte ki. Ezután hazatért, hogy a keresztény hitet
terjessze. Később visszatért a franciaországi Poitiers-be, ahol kolostort alapított.
371 körül a nép és a papság Tours püspökévé választotta. Mint püspök továbbra
is szigorú, önmegtartóztató életet élt, ő építette a város első keresztény
kápolnáit, s a hagyományok szerint emberszeretete, jósága, irgalmassága,
egyszerűsége, igazságossága, és kiváló szónoki képességei nagyon népszerűvé
tették.
Újbor természetesen szinte minden országban készül. Ami a
franciáknak a Beaujolais, az például az olaszoknak a Novello, nekünk pedig
Szent Márton bora.
November 11, azaz Szent Márton napja, jeles nap, nem csak Magyarországon. Már ünnepelték a rómaiak is. Egyrészt Aesculapius ünnepe volt, akit az orvostudomány, a megújhodó élet isteneként tisztelték, másrészt a legenda szerint Róma védői anno elaludtak, és az ellenség, a gallok támadásától csak az mentette meg a várost, hogy a ludak hangos gágogására felébredtek.
Ami nálunk a Szent Márton napi bor, az a franciáknál a Beaujolais nouveau.
Beaujolais borvidék a burgundiai borrégió legnagyobb és legdélebbi borvidéke. (A
legtöbben bozsolénak ejtik, ha nagyon fhansziásak akarunk lenni, akkor
bözsolé.) Fő szőlőfajtája a Gamay, ami egy nem túl komplex, de intenzíven illatos,
gyümölcsös, könnyed bort adó fajta. Az átlagnál hamarabb készül belőle
fogyasztható vörösbor, ami viszont rövid életű. Franciaországi elterjedése és
ismertté válása a XIX.
Már egy emberöltő óta divatban van a bor az egész világon, Magyarországon viszont csak kb. 10 éve ütötte fel a fejét, amikor már a hazai borászat is elég erős volt, hogy hátteret adjon neki.
A 90-es évek közepétől-végétől már nemcsak kiváló és szép borok voltak kaphatók országszerte, de megszületett hozzá a borleírás nyelve is. A kettő együtt, na meg, hogy volt a borra fogadókészség (értsd anyagi háttér) lehetővé tette, hogy a borkultúránk magasabb szintre emelkedjék.
Nagyjából ezen a héten kezdik el a borüzletek árulni az újborokat, avagy
Szent Márton napi borokat. Alig több, mint 10 éve találkozhatunk ezekkel a
borokkal itthon, de ezalatt a rövid idő alatt sikerült népszerűvé válniuk.
Ennek oka az lehet, hogy ezek a borok intenzíven gyümölcsösek, üdék, ami abban
a kifejezetten hideg, borongós időszakban, mint a november közepe, különösen
jólesnek, kicsit visszacsempészik a nyarat az életünkbe. 1935-ben, több éves kísérletezés után használta először Flanzy
professzor, a narbonne-i Borászati Kutatóállomás igazgatója az úgynevezett
szénsavmacerációs eljárást.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás