Bor Blog: 2010. február

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1750 fő
  • Képek - 644 db
  • Videók - 125 db
  • Blogbejegyzések - 336 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 686 db

Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

BOR klub hírei - 2010. február

Létjogosultsága megkérdőjelezhető a vélt vagy valós borszakértők körében, a fröccs igenis népszerű és reneszánszát éli manapság. Mi is csillapíthatná jobban a szomjunkat egy forró, nyári délutánon, mint egy jó fröccs, legyen akár fehérborból, vagy legyen rozéfröccs (nekem utóbbi a személyes kedvencem, hosszúpohárból, színes szívószállal, ahogy azt kell, kerthelyiségben szürcsölgetve).


network.hu

Nézzünk egy kis fröccstörténelmet: a legenda szerint 1842-ben Fáy András fóti pincéjébe hívta Vörösmarty Mihályt és még néhány barátját.

Utolsó hozzászólás

Balogh Nóra üzente 14 éve

Én is csak a nyárra gondolhatok... a gyönyörű kilátás Budapesten, a kellemes hangulat, a pihenés és jó pohár fröccs vagy bor, nem is kell ennél több!

Tovább 

 

network.hu

2010. március 20-21-én megrendezésre kerül a VinCE, a válogatott közép-európai borok seregszemléje. A rendezvény helyszíne az ötcsillagos Corinthia Grand Hotel Royal Budapest.

 

 

Az eseményen 60 magyar és 40 kelet-európai pincészet vonul fel, ezenkívül 20 egyéb kiállító gourmet termékeit kóstolhatják a látogatók, amit természetesen a részvételi díj tartalmaz.

 

 

 

 

network.hu

A programban konferenciák, előadások, tanfolyamok és borkóstolási lehetőség kap helyet.

Tovább 

 

network.hu

Tizenkét pontban foglalták össze borászok azokat a problémákat, amelyeket megoldva segíteni lehetne a magyar bor helyzetén.

 

 

 

 

Az iparágat most 12 pont szerint megújítani szándékozó, és számos törvénymódosítást sürgető borászok így írnak a témáról:

Két évtized alatt a magyar borban rejlő lehetőségeknek csupán töredékét fedeztük fel, de már közel állunk ahhoz, hogy az ágazatra nehezedő bürokrácia felőrölje jelenünket és felszámolja jövőnket.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Félő, hogy nem a hozzá nem értés, hanem egyéb, teljességgel racionális koncepció áll a háttérben, mindazonáltal drukkolok, hogy sikerüljön átvinni a pontokat!

Tovább 

network.hu Borkollégium… az ínyencek szabadegyeteme

2006. januárjában nemzetközi akkreditációt nyert a londoni székhelyű Wine and Spirit Education Trust - WSET – nemzetközi hálózatában, így a Borkollégium az első magyarországi WSET központ lett, a 994. képzési intézmény (vizsgahely).

 

Az oktatás szóbeli előadásokra, valamint vezetett, interaktív borkóstolásokra épül, de önálló, otthoni tanulást és felkészülést is igényel. Az előadások elsődleges célja a változott igényeknek és új fogyasztási szokásoknak megfelelő italismeret.

Tovább 

network.hu

Nem is először, hanem pontosan hatodszorra hívta össze a nagyérdeműt a Tokaji Borbarátnők Társasága. Most már szinte törvényszerű, hogy ha bál van, akkor hó is van. Így volt ez most is, ám ennek ellenére megtelt a tokaji Kulturális Konferencia Központ (volt zsinagóga épülete), ahol igyekeztek mindent a bál, no és persze a tokaji bor szellemében kialakítani. Jó ötlet volt, hogy az asztalokat egy-egy dűlőről nevezték el, és az onnan származó kövekkel, vesszőkkel díszítették.

Tovább 

A Zempléni-hegység déli lábánál található Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék a világ első zárt borvidéke már  1737 óta. A 6202 hektáros terület 2002 óta az UNESCO Világörökségi listájára is felkerült.

 

A Tokaj-hegyaljai borvidék 87 km hosszú és 3-4 km széles területen fekszik, három jellegzetes hegy által körülvéve (abaújszántói hegy, Sátor-hegy és a Kopasz-hegy között). Központja Tokaj, mely méltán tette népszerűvé hazánkat világ szinten is.

Tovább 

 

Furmint Február

 

Újabb borkóstoló a Budavári Királyi Borház és Pincemúzeumban!

 

Ezúttal a Furmint Február kezdeményezéshez csatlakozva

2010. február 26-án 19 órától

tokaji kóstolót szervezünk amelyen

Degenfeld és az Erzsébet Pince borait mutatjuk be az alábbi borsorral:

 

Degenfeld Furmint 2008 - Fűszeres paradicsommal és mozarellával töltött tésztacsónak

Erzsébet Barrique Furmint 2008 - sárgadinnye golyók ardenneki sonkában

Erzsébet Hárslevelű 2008 - párolt spárga füstölt lazac köntösben

Degenfeld Muscat Lunel 2008 - vadpástétom batyuban gőzölve

Degenfeld Fortissimo 2008 - gorgonzola – pestóval- tésztakosárban

Erzsébet 150 gramm – Aszalt sárgabarackos crème brulée

 

Jegyár: 5 900 Forint/fő

 

A kóstolóra jegyet az Interticket irodákban, a www.jegy.hu oldalon és a helyszínen lehet váltani.

Tovább 

Kedves Borbarát!

 

network.huEgy szellemi alkotóműhelyként szeretném magunkat – mint a VINCE közreműködőit - bemutatni. A szerzőpárok az irodalomban, természet tudományokban, de a borszakírók között is szép számmal felfedezhetők. Csak egyetlen példa: Serena Sutcliffe David Peppercornnal és még jó páran mások. Az, hogy első publikációink, illetve a rólunk szóló sajtóhírek 1989 óta olvashatók a nyomtatott sajtóban, némi magyarázatot kíván. Hét Borbírák vagy Borkollégium, WSET iskola vagy év borásza választás, mindezek hátterében a Rohály-Mészáros házaspár áll.

Tovább 

Tucatnyi francia bortermelő és -kereskedő érintett abban a kiterjedt csalási ügyben, amelyben 18 millió üveg rossz minőségű bort sóztak rá egy amerikai nagykereskedőre - írta a Daily Mail.



A kaliforniai E&J Gallo a francia Languedoc-Roussillon régióból vásárolt bort, melyet aztán saját Red Bicyclette Pinot Noir márkanevén szeretett volna teríteni. A bor azonban egyáltalán nem a régió híres Pinot Noirja volt, hanem sokkal rosszabb minőségű szőlőkből készült ital - a cimkéket pedig gátlástalanul meghamisították.

Utolsó hozzászólás

M Imre üzente 14 éve

Valamelyik magyar termelő célul tűzte ki a 400 forintos jó minőségű bor előállítását. Ha lesz eredmény, írok erről.
A franciák manapság sok téren el vannak szállva maguktól ... a marketingjüket viszont tényleg tanulhatnánk, jó bort kell készítenünk, ez alap ...

Tovább 

network.hu

A borkedvelők tudják, hogy a helyes szervírozásnál nem csak arra kell odafigyelni, hogy milyen pohárban szervírozzuk a bort, hanem nagy hangsúlyt kell fektetni annak hőmérsékletére is. Az adott bor ezt betartva a legjobb ízét mutatja meg, ami sok esetben jó élménnyel párosul! (C = Celsius)

 

pezsgő és aperitif borok: 6-8 C

száraz fehérborok: 8-10 C

aromás és félédes fehérborok: 9-11 C

rozé borok: 9-11 C

késői szüretelésű vagy töppedt szőlőből készült borok: 11-12 C

somlói és badacsonyi óborok: 12-14 C

desszertborok: 12-14 C

könnyű és fiatal vörösborok: 12-16 C

nehéz vörösborok, óborok: 16-19 C

 

 

 

Utolsó hozzászólás

Péter Emma üzente 14 éve

Tegnap voltunk barátokkal vacsorázni és a rozénkat 7-8 fokon szervírozták. Én is kissé melegebbet vártam volna, de még plusszban hűtötték is jeges vödörben. Ennek mi az oka? Köszi

Tovább 

Királyleányka, Leányka, Rajnai rizling, Olaszrizling, Rizlingszilváni, Zöld Veltelini, Chardonnay, Muscat Ottonel, Irsai Olivér, Pinot Noir, Merlot, Ezerjó, cserszegi fűszeres... Szőlőfajták, melyek az Ászár-Neszmélyi borvidék termesztett fajtái.

 

 

network.hu

 

 

A Dunántúl északi részén lévő borvidék szőlőtermesztése közel kétezer éves múlttal rendelkezik. A szőlőtermesztéssel egyidejűleg a szőlőkultúra is fejlődött, a mai napig nagy figyelmet fordítanak a finom borok készítésére.

Tovább 

The International Wine and Spirits Competition 2010 (IWSC)

 

Ügyintézés és mintakiküldés a Borkultúra Kft.-n keresztül!


- verseny helyszíne: Surrey, Nagy Britannia
- verseny időpontja: 2010. március - szeptember
- hivatalos jelentkezési határidő: 2010. február 26. Jelentkezési és nevezési határidő a Borkultúra Kft. irodájában: 2010. február 15.
- hivatalos mintakiküldési határidő: 2010. február 26. Mintaleadási határidő a Borkultúra Kft. irodájában: 2010.

Tovább 

A néhai Buda környéki borvidék a Duna partvonalán elterülő dombvidékek szőlőit foglalta magában Szentendrétől egészen Tétényig. Négy fő körzete Szentendre, Buda, (Óbuda, Sas-hegy), Promontor és Tétény. A mai Etyek-Budai borvidék területén lévő szőlőtermesztés tehát nem éppen újkeletű, már az Árpád-házi királyok idején is nagyban folyt itt a szőlővel való foglalatoskodás, nem is csoda, hogy az emberek fő megélhetési forrásává vált ez a tevékenység.

Tovább 

 

network.hu

Magyarország legfontosabb borszőlőfajtái:

 

Fehérborszőlő fajták:

 

Őshonos fajták:

 

- Cserszegi fűszeres

- Furmint (Tokaj, Somló)

- Hárslevelű

- Irsai Olivér

- Juhfark (Somló)

- Kéknyelű

- Leányka

 

Nem őshonos fajták:

 

- Bianca

- Chardonnay

- Olaszrizling

- Ottonel muskotály

- Rajnai rizling

- Rizlingszilváni (müller-thurgau)

- Sauvignon Blanc

- Sárfehér

- Tramini

- Cirfandli (Pécs)

- Zöld veltelini

 

Vörösborszőlő-fajták:

 

Őshonos fajták:

 

- Kékfrankos

 

Nem őshonos fajták:

 

- Blauburger

- Cabernet sauvignon

- Cabernet franc

- Kadarka

- Merlot

- Pinot noir

- Shiraz

- Zweigelt

- Portugieser

 

Egyéb borszőlők, melyeknek területük kisebb:

 

- Budai zöld

- Csabagyöngye

- Csókaszőlő

- Kékmedoc

- Kövérszőlő

- Kövidinka

- Kunbarát

- Kunleány

- Zala gyöngye

- Zefír

- Zengő

- Zenit

- Zeusz

 

Direkt termők, melyeknek telepítése tilos illetve engedélyhez kötött.

Utolsó hozzászólás

Kovács Bálint üzente 14 éve

A Kékfrankos sem őshonos, noha az eredete nem tisztázott, valószínűleg osztrák vagy német eredetű, de semmiképp sem kárpát-medencei fajta. A Bianca viszont itthoni nemesítés.

Tovább 

Gere Attila 1954-ben született Pécsett. Az egyik legismertebb és legelismertebb magyar bortermelő, igen színvonalas pincészeteivel a Villányi borvidék büszkélkedik. 1994-ben elnyerte az Év Borásza címet, 2001-ben pedig a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjének kitüntetettje lett. 2004-ben a bécsi AWC nemzeti borversenyen az ő borai közül került ki a legjobb nemzetközi vörösbor, de emellett számos szakmai sikert tudhat magáénak a borok tesztje terén.

 

 

network.hu

 

Gere Attila eredetileg erdész volt, a szőlővel való foglalatosságot feleségével kezdte el azon a néhány ölnyi földön, melyet nászajándékba kaptak a Csillagvölgyben.

Utolsó hozzászólás

Péntek Orsolya üzente 14 éve

Március 16-án Gere Attila tart kóstolót a Borkollégium Borszalonban, részletek:
http://bormatura.webriq.com/customPages/kostoloink
Várunk mindenkit szeretettel!

Tovább 

Bor-agora farsangi buli
Helyszín:Budapest, Braseiro Étterem 1061 Budapest, Terézkörút 23.
Időpont:2010. február 19. 20:00Bor-agora farsangi buli
Három fiatal borásszal, játékkal, nyeremény borokkal és hajnalig tartó bulival.

Hernyák Tamás (Hernyák Birtok - etyeki borvidék), Jandl Arnold (Jandl Borászat - soproni borvidék), Kőszeli András (Jackfall – villányi borvidék)

Jelentkezés:boragora@indamail.hu

Aki igazán szereti a bort tudja, hogy nem kell a külföldi termelők boraiból válogatni ahhoz, hogy egy ízletes, szép bort találjunk. Magyarország szerencsés földrajzi adottságának köszönhetően jobbnál jobb termelővidékekkel bír, ahol világszinten is minőségi borokat készítenek. /Egyelőre sajnos kevésbé ismerik borainkat a külföldiek, de reméljük ezen egyszer sikerül változtatni./

 

network.hu

 

Magyarországon 22 borvidék van, 5 nagy régióba sorolva.

 

Az Észak-Dunántúl régió borvidékei:

- Ászár-Neszmélyi borvidék

- Etyek-Budai borvidék

- Móri borvidék

- Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék

- Soproni borvidék

 

A Balaton régió borvidékei:

- Badacsonyi borvidék

- Balatonboglári borvidék

- Balatonfelvidéki borvidék

- Balatonfüred-Csopaki borvidék

- Balatonmelléki borvidék

- Somlói borvidék

 

Dél-Pannónia borvidékei:

- Pécsi borvidék

- Szekszárdi borvidék

- Tolnai borvidék

- Villányi borvidék

 

Duna Borrégió:

- Csongrádi borvidék

- Hajós-Bajai borvidék

- Kunsági borvidék

 

Felvidék borrégió borvidékei:

- Bükki borvidék

- Egri borvidék

- Mátrai borvidék

- Tokaj-Hegyaljai borvidék

 

Utolsó hozzászólás

nemeth laszlo üzente 13 éve

a balatonfelvidék és abbol is SOMLO .Kicsit többet kellene vele törödni

Tovább 

Idén igen kemény telet tudhatunk magunkénak. Mindenki várja, hogy beüljön a jó meleg szobába és forró italt kortyolgathasson. A forralt bor jóleső illatát ilyenkor mindenki kiszimatolja és vagy iszik egyet a hangulatos utcai árusoknál, vagy elkészíti otthon a magáét.

 

A finom forralt bor minden országban kedvelt ital, már ahol ismerik az igazi telet. Magyarországon a szegfűszeg, fahéjrúd és narancs a legismertebb alkotóelem, de persze a különböző kultúrák különböző ízesítéseket mutatnak meg.

Tovább 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu