Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
14 éve | Farkas Éva | 8 hozzászólás
Létjogosultsága megkérdőjelezhető a vélt vagy valós borszakértők körében, a fröccs igenis népszerű és reneszánszát éli manapság. Mi is csillapíthatná jobban a szomjunkat egy forró, nyári délutánon, mint egy jó fröccs, legyen akár fehérborból, vagy legyen rozéfröccs (nekem utóbbi a személyes kedvencem, hosszúpohárból, színes szívószállal, ahogy azt kell, kerthelyiségben szürcsölgetve).
Nézzünk egy kis fröccstörténelmet: a legenda szerint 1842-ben Fáy András fóti pincéjébe hívta Vörösmarty Mihályt és még néhány barátját.
2010. március 20-21-én megrendezésre kerül a VinCE, a válogatott közép-európai borok seregszemléje. A rendezvény helyszíne az ötcsillagos Corinthia Grand Hotel Royal Budapest.
Az eseményen 60 magyar és 40 kelet-európai pincészet vonul fel, ezenkívül 20 egyéb kiállító gourmet termékeit kóstolhatják a látogatók, amit természetesen a részvételi díj tartalmaz.
A programban konferenciák, előadások, tanfolyamok és borkóstolási lehetőség kap helyet.
|
|
Tizenkét pontban foglalták össze borászok azokat a problémákat, amelyeket megoldva segíteni lehetne a magyar bor helyzetén.
Az iparágat most 12 pont szerint megújítani szándékozó, és számos törvénymódosítást sürgető borászok így írnak a témáról:
Két évtized alatt a magyar borban rejlő lehetőségeknek csupán töredékét fedeztük fel, de már közel állunk ahhoz, hogy az ágazatra nehezedő bürokrácia felőrölje jelenünket és felszámolja jövőnket.
14 éve | Kovács Bálint | 0 hozzászólás
Borkollégium… az ínyencek szabadegyeteme
2006. januárjában nemzetközi akkreditációt nyert a londoni székhelyű Wine and Spirit Education Trust - WSET – nemzetközi hálózatában, így a Borkollégium az első magyarországi WSET központ lett, a 994. képzési intézmény (vizsgahely).
Az oktatás szóbeli előadásokra, valamint vezetett, interaktív borkóstolásokra épül, de önálló, otthoni tanulást és felkészülést is igényel. Az előadások elsődleges célja a változott igényeknek és új fogyasztási szokásoknak megfelelő italismeret.
14 éve | Farkas Éva | 0 hozzászólás
Nem is először, hanem pontosan hatodszorra hívta össze a nagyérdeműt a Tokaji Borbarátnők Társasága. Most már szinte törvényszerű, hogy ha bál van, akkor hó is van. Így volt ez most is, ám ennek ellenére megtelt a tokaji Kulturális Konferencia Központ (volt zsinagóga épülete), ahol igyekeztek mindent a bál, no és persze a tokaji bor szellemében kialakítani. Jó ötlet volt, hogy az asztalokat egy-egy dűlőről nevezték el, és az onnan származó kövekkel, vesszőkkel díszítették.
14 éve | Hugó Áron | 0 hozzászólás
A Zempléni-hegység déli lábánál található Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék a világ első zárt borvidéke már 1737 óta. A 6202 hektáros terület 2002 óta az UNESCO Világörökségi listájára is felkerült.
A Tokaj-hegyaljai borvidék 87 km hosszú és 3-4 km széles területen fekszik, három jellegzetes hegy által körülvéve (abaújszántói hegy, Sátor-hegy és a Kopasz-hegy között). Központja Tokaj, mely méltán tette népszerűvé hazánkat világ szinten is.
Furmint Február
Újabb borkóstoló a Budavári Királyi Borház és Pincemúzeumban!
Ezúttal a Furmint Február kezdeményezéshez csatlakozva
2010. február 26-án 19 órától
tokaji kóstolót szervezünk amelyen
Degenfeld és az Erzsébet Pince borait mutatjuk be az alábbi borsorral:
Degenfeld Furmint 2008 - Fűszeres paradicsommal és mozarellával töltött tésztacsónak
Erzsébet Barrique Furmint 2008 - sárgadinnye golyók ardenneki sonkában
Erzsébet Hárslevelű 2008 - párolt spárga füstölt lazac köntösben
Degenfeld Muscat Lunel 2008 - vadpástétom batyuban gőzölve
Degenfeld Fortissimo 2008 - gorgonzola – pestóval- tésztakosárban
Erzsébet 150 gramm – Aszalt sárgabarackos crème brulée
Jegyár: 5 900 Forint/fő
A kóstolóra jegyet az Interticket irodákban, a www.jegy.hu oldalon és a helyszínen lehet váltani.
14 éve | Kovács Bálint | 0 hozzászólás
Kedves Borbarát!
Egy szellemi alkotóműhelyként szeretném magunkat – mint a VINCE közreműködőit - bemutatni. A szerzőpárok az irodalomban, természet tudományokban, de a borszakírók között is szép számmal felfedezhetők. Csak egyetlen példa: Serena Sutcliffe David Peppercornnal és még jó páran mások. Az, hogy első publikációink, illetve a rólunk szóló sajtóhírek 1989 óta olvashatók a nyomtatott sajtóban, némi magyarázatot kíván. Hét Borbírák vagy Borkollégium, WSET iskola vagy év borásza választás, mindezek hátterében a Rohály-Mészáros házaspár áll.
Tucatnyi francia bortermelő és -kereskedő érintett abban a kiterjedt csalási ügyben, amelyben 18 millió üveg rossz minőségű bort sóztak rá egy amerikai nagykereskedőre - írta a Daily Mail.
A
kaliforniai E&J Gallo a francia Languedoc-Roussillon régióból
vásárolt bort, melyet aztán saját Red Bicyclette Pinot Noir márkanevén
szeretett volna teríteni. A bor azonban egyáltalán nem a régió híres
Pinot Noirja volt, hanem sokkal rosszabb minőségű szőlőkből készült
ital - a cimkéket pedig gátlástalanul meghamisították.
14 éve | Boross Ivó | 1 hozzászólás
A borkedvelők tudják, hogy a helyes szervírozásnál nem csak arra kell odafigyelni, hogy milyen pohárban szervírozzuk a bort, hanem nagy hangsúlyt kell fektetni annak hőmérsékletére is. Az adott bor ezt betartva a legjobb ízét mutatja meg, ami sok esetben jó élménnyel párosul! (C = Celsius)
pezsgő és aperitif borok: 6-8 C
száraz fehérborok: 8-10 C
aromás és félédes fehérborok: 9-11 C
rozé borok: 9-11 C
késői szüretelésű vagy töppedt szőlőből készült borok: 11-12 C
somlói és badacsonyi óborok: 12-14 C
desszertborok: 12-14 C
könnyű és fiatal vörösborok: 12-16 C
nehéz vörösborok, óborok: 16-19 C
14 éve | Konrád Tibor | 0 hozzászólás
Királyleányka, Leányka, Rajnai rizling, Olaszrizling, Rizlingszilváni, Zöld Veltelini, Chardonnay, Muscat Ottonel, Irsai Olivér, Pinot Noir, Merlot, Ezerjó, cserszegi fűszeres... Szőlőfajták, melyek az Ászár-Neszmélyi borvidék termesztett fajtái.
A Dunántúl északi részén lévő borvidék szőlőtermesztése közel kétezer éves múlttal rendelkezik. A szőlőtermesztéssel egyidejűleg a szőlőkultúra is fejlődött, a mai napig nagy figyelmet fordítanak a finom borok készítésére.
14 éve | Farkas Éva | 0 hozzászólás
The International Wine and Spirits Competition 2010 (IWSC)
Ügyintézés és mintakiküldés a Borkultúra Kft.-n keresztül!
- verseny helyszíne: Surrey, Nagy Britannia
- verseny időpontja: 2010. március - szeptember
- hivatalos jelentkezési határidő: 2010. február 26. Jelentkezési és nevezési határidő a Borkultúra Kft. irodájában: 2010. február 15.
- hivatalos mintakiküldési határidő: 2010. február 26. Mintaleadási határidő a Borkultúra Kft. irodájában: 2010.
14 éve | Hugó Áron | 0 hozzászólás
A néhai Buda környéki borvidék a Duna partvonalán elterülő dombvidékek szőlőit foglalta magában Szentendrétől egészen Tétényig. Négy fő körzete Szentendre, Buda, (Óbuda, Sas-hegy), Promontor és Tétény. A mai Etyek-Budai borvidék területén lévő szőlőtermesztés tehát nem éppen újkeletű, már az Árpád-házi királyok idején is nagyban folyt itt a szőlővel való foglalatoskodás, nem is csoda, hogy az emberek fő megélhetési forrásává vált ez a tevékenység.
Magyarország legfontosabb borszőlőfajtái:
Fehérborszőlő fajták:
Őshonos fajták:
- Cserszegi fűszeres
- Furmint (Tokaj, Somló)
- Hárslevelű
- Irsai Olivér
- Juhfark (Somló)
- Kéknyelű
- Leányka
Nem őshonos fajták:
- Bianca
- Chardonnay
- Olaszrizling
- Ottonel muskotály
- Rajnai rizling
- Rizlingszilváni (müller-thurgau)
- Sauvignon Blanc
- Sárfehér
- Tramini
- Cirfandli (Pécs)
- Zöld veltelini
Vörösborszőlő-fajták:
Őshonos fajták:
- Kékfrankos
Nem őshonos fajták:
- Blauburger
- Cabernet sauvignon
- Cabernet franc
- Kadarka
- Merlot
- Pinot noir
- Shiraz
- Zweigelt
- Portugieser
Egyéb borszőlők, melyeknek területük kisebb:
- Budai zöld
- Csabagyöngye
- Csókaszőlő
- Kékmedoc
- Kövérszőlő
- Kövidinka
- Kunbarát
- Kunleány
- Zala gyöngye
- Zefír
- Zengő
- Zenit
- Zeusz
Direkt termők, melyeknek telepítése tilos illetve engedélyhez kötött.
Gere Attila 1954-ben született Pécsett. Az egyik legismertebb és legelismertebb magyar bortermelő, igen színvonalas pincészeteivel a Villányi borvidék büszkélkedik. 1994-ben elnyerte az Év Borásza címet, 2001-ben pedig a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjének kitüntetettje lett. 2004-ben a bécsi AWC nemzeti borversenyen az ő borai közül került ki a legjobb nemzetközi vörösbor, de emellett számos szakmai sikert tudhat magáénak a borok tesztje terén.
Gere Attila eredetileg erdész volt, a szőlővel való foglalatosságot feleségével kezdte el azon a néhány ölnyi földön, melyet nászajándékba kaptak a Csillagvölgyben.
14 éve | Farkas László | 0 hozzászólás
Bor-agora farsangi buli
Helyszín:Budapest, Braseiro Étterem 1061 Budapest, Terézkörút 23.
Időpont:2010. február 19. 20:00Bor-agora farsangi buli
Három fiatal borásszal, játékkal, nyeremény borokkal és hajnalig tartó bulival.
Hernyák Tamás (Hernyák Birtok - etyeki borvidék), Jandl Arnold (Jandl Borászat - soproni borvidék), Kőszeli András (Jackfall – villányi borvidék)
Jelentkezés:boragora@indamail.hu
14 éve | Konrád Tibor | 1 hozzászólás
Aki igazán szereti a bort tudja, hogy nem kell a külföldi termelők boraiból válogatni ahhoz, hogy egy ízletes, szép bort találjunk. Magyarország szerencsés földrajzi adottságának köszönhetően jobbnál jobb termelővidékekkel bír, ahol világszinten is minőségi borokat készítenek. /Egyelőre sajnos kevésbé ismerik borainkat a külföldiek, de reméljük ezen egyszer sikerül változtatni./
Magyarországon 22 borvidék van, 5 nagy régióba sorolva.
Az Észak-Dunántúl régió borvidékei:
- Ászár-Neszmélyi borvidék
- Etyek-Budai borvidék
- Móri borvidék
- Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék
- Soproni borvidék
A Balaton régió borvidékei:
- Badacsonyi borvidék
- Balatonboglári borvidék
- Balatonfelvidéki borvidék
- Balatonfüred-Csopaki borvidék
- Balatonmelléki borvidék
- Somlói borvidék
Dél-Pannónia borvidékei:
- Pécsi borvidék
- Szekszárdi borvidék
- Tolnai borvidék
- Villányi borvidék
Duna Borrégió:
- Csongrádi borvidék
- Hajós-Bajai borvidék
- Kunsági borvidék
Felvidék borrégió borvidékei:
- Bükki borvidék
- Egri borvidék
- Mátrai borvidék
- Tokaj-Hegyaljai borvidék
Idén igen kemény telet tudhatunk magunkénak. Mindenki várja, hogy beüljön a jó meleg szobába és forró italt kortyolgathasson. A forralt bor jóleső illatát ilyenkor mindenki kiszimatolja és vagy iszik egyet a hangulatos utcai árusoknál, vagy elkészíti otthon a magáét.
A finom forralt bor minden országban kedvelt ital, már ahol ismerik az igazi telet. Magyarországon a szegfűszeg, fahéjrúd és narancs a legismertebb alkotóelem, de persze a különböző kultúrák különböző ízesítéseket mutatnak meg.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás