Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
15 éve | Farkas Éva | 0 hozzászólás
Biobort. Persze hogy igyunk! De mi fán terem a biobor? Tehették fel a kérdést a Feneketlen tó melletti Zöld Szüretre kilátogató borra szomjazók október 3-án. A szüreti muzsika megalapozta hangulatban fajátékok, biosütemények és az a bizonyos biobor várta, hogy felfedezzék.
Magyarország különböző borvidékeiről lehetett kóstolni a hegy levét. Képviseltette magát többek között a száz hektáros soproni Pfneiszl Pincészet, a balatonfelvidéki szentantalfai Dobosi Pincészet, a pici Szent György-hegyi Borkút Ökogazdaság és Hajós-Bajáról az Anna Borház.
A holland Hotel De Vrouwe Van Stavoren hatalmas hordóiról nevezetes. Már nem bort tárolnak ám ezekben a gigantikus hordókban, némi felújítást követően szobáknak rendezték be őket. Két keskeny ágy, és egy kis előtér pont elfér a tölgy hordókban, amik régen több mint 19 ezer üveg bor tárolására szolgáltak. A szenvedélyes borkedvelőknek mindenképpen érdemes itt megszállniuk.
A hordókat Svájcból hozták, és alakították át szobákká, korábban 14 500 liter francia bozsolé pihent bennük, most minden hordó egy két fős szoba, amely kicsi ugyan, de egyedi, az biztos.
|
|
Másrészt viszont jönnek fel az
áruházláncok saját márkás termékei, és nem feltétlenül csak a gazdaságosak. Úgy
tűnik jó üzletpolitika korrekt minőséget adni korrekt áron. Ezek a tételek
húzzák egyébként a leginkább fel a külföldi borok fogyasztását, amik azért
összességükben még mindig nem érik el az 5 %-át sem a hazai fogyasztásnak (bár
arányuk folyamatosan emelkedik). Térnyerésükben az is közrejátszik, hogy a
magyar fogyasztó továbbra sem túl tájékozott a borokat illetően, és ugyanúgy
kezeli, mint a sört, vagy a mosóport: ha megismert és megkedvelt egy márkát,
nem szívesen próbálkozik mással.
Ahogy közeledik az év vége, több
piackutató cég is közzéteszi statisztikáit különféle fogyasztási szokásainkkal
kapcsolatban – lássuk, mi a helyzet a borral.
Először is, nézzük meg, ki és mennyit iszik Magyarországon. A 18 év feletti korosztály majdnem fele fogyaszt bort, az ötöde heti rendszerességgel. Az alkalmankénti borfogyasztók számában az életkor nem mutat komolyabb különbséget, a rendszeres borfogyasztók száma viszont az életkor emelkedésével arányosan nő.
15 éve | Kovács Bálint | 0 hozzászólás
Magyarországon a szüret
elterjedtebb formája továbbra is a kézi szedés. A szocialista nagytermelő
időszakban gépesítettek ahol csak lehetett, de a minőség háttérbe szorítása, és
a kezdetleges gépek sokat rontottak a későbbi bor minőségén. A gépesítés
fejlesztését nem előzte meg semmi előkészület. Fontos lett volna olyan szőlőket
telepíteni, amik bírják a gépi szüretet, olyan támrendszer, olyan tőkenevelés,
és kezelés, illetve a domborzat olyan kialakítása, ami „aládolgozik” a
gépeknek, így a legkisebb kárral és veszteséggel működhetett volna akár jól is
a dolog.
15 éve | Kovács Bálint | 0 hozzászólás
Ősz van, javában zajlik a szüret.
Láthattuk persze, hogy szüreteltek már augusztusban is, és valószínű októberben
is fogunk találkozni itt-ott szőlőszedőkkel. Ennek is megvan a maga oka.
Különböző szőlőket különböző időpontban, néha különböző módon szüretelünk. Vannak korai érésű fajták, pl. a Csabagyöngye, az Irsai Olivér, ezeket augusztusban el lehet kezdeni szüretelni, középérésű fajták, pl. a Kékfrankos, a Sauvignon blanc, amiket akár augusztus végétől, de inkább szeptemberben, és késői érésűek, mint pl.
Aki jár a CBA úgynevezett Príma
üzleteibe (ezek a CBA elit boltjai, kiemelt minőségű termékekkel) akkor az
úgynevezett Gourmand Ház és Budavár nevű üzleteiben találkozhatott egy
érintőképernyős monitorral a borospultnál. Ez egy Borguru nevű kioszk, ami
kísérleti jelleggel üzemel, és ha sikeres, eljuthat több CBA áruházba is.
Lényege, hogy segítséget nyújt a borválasztásban a megadott paraméterek alapján. Megadhatjuk a borvidéket, az árkategóriát, vagy az étel típusát, amihez bort szeretnénk vásárolni, és a gép javaslatokat ad.
Az olasz borászoknak sem könnyű, néha át kell
segítsék vállalkozásukat egy kis hitellel a nehezebb időszakokon. Ilyenkor
fogós kérdés, hogy mi legyen a fedezet, hiszen, ha bármi történik, azt elveheti
a hitelt adó intézmény.
Gianni Zonin, aki mindkét oldalon képviselteti magát, (ő a Banca Popolare vicenzai részlegének vezetője, illetve a Zonin borászat feje) vetette fel az ötletet, hogy a borászok felajánlhassák boraikat a bankoknak fedezetként.
Az ötletet arra alapozta, hogy a Credito Emiliano bank
már elfogad érlelés alatt álló parmezán sajt gurigákat, mint fedezetet.
A
Kingsland nevű angol palackgyár a jövő év elején dobja piacra az eddig létező
legkönnyebb, mintegy 300 grammos, 0,75 l űrtartalmú, csavarzáras üvegpalackját.
(Ezelőtt gyártottak már 1 literes, 390 grammos palackot, ami arányosan
könnyebbnek számít, de 0,75 l
űrtartalmút ilyen kis súllyal még soha).
Hosszas próbálkozások előzték meg a termék létrejöttét, mert, bár igény volt a könnyű üvegre, az első kísérleti példányok design-jával nem voltak megelégedve a megrendelők.
15 éve | Kovács Bálint | 0 hozzászólás
A L’Anima nevű londoni étterem szavazásra
bocsátotta a Twitteren, hogy milyen borok szerepeljenek borlapján, legalábbis
egy részükről szavazhatnak az érdeklődők. A hír azért is érdekes, mert nem
valami kis büfé internetes akciójáról van szó: a L’Anima jelenleg London egyik
legdivatosabb olasz étterme.
A borlapot természetesen nem teljes egészében a szavazók állították össze. Egy 6 tagú szakértői csoport kóstolta végig az előzetesen összeválogatott tételeket, és a legmegosztóbb tételeket bocsátották szavazásra.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás