Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A
látomás hatására megkeresztelkedett, s húszévesen elhagyta a katonai pályát.
Poitiers püspökéhez, Szent Hilariushoz csatlakozott, aki rövidesen kisebb
egyházi méltósággá nevezte ki. Ezután hazatért, hogy a keresztény hitet
terjessze. Később visszatért a franciaországi Poitiers-be, ahol kolostort alapított.
371 körül a nép és a papság Tours püspökévé választotta. Mint püspök továbbra
is szigorú, önmegtartóztató életet élt, ő építette a város első keresztény
kápolnáit, s a hagyományok szerint emberszeretete, jósága, irgalmassága,
egyszerűsége, igazságossága, és kiváló szónoki képességei nagyon népszerűvé
tették.
Újbor természetesen szinte minden országban készül. Ami a
franciáknak a Beaujolais, az például az olaszoknak a Novello, nekünk pedig
Szent Márton bora.
November 11, azaz Szent Márton napja, jeles nap, nem csak Magyarországon. Már ünnepelték a rómaiak is. Egyrészt Aesculapius ünnepe volt, akit az orvostudomány, a megújhodó élet isteneként tisztelték, másrészt a legenda szerint Róma védői anno elaludtak, és az ellenség, a gallok támadásától csak az mentette meg a várost, hogy a ludak hangos gágogására felébredtek.
|
|
Ami nálunk a Szent Márton napi bor, az a franciáknál a Beaujolais nouveau.
Beaujolais borvidék a burgundiai borrégió legnagyobb és legdélebbi borvidéke. (A
legtöbben bozsolénak ejtik, ha nagyon fhansziásak akarunk lenni, akkor
bözsolé.) Fő szőlőfajtája a Gamay, ami egy nem túl komplex, de intenzíven illatos,
gyümölcsös, könnyed bort adó fajta. Az átlagnál hamarabb készül belőle
fogyasztható vörösbor, ami viszont rövid életű. Franciaországi elterjedése és
ismertté válása a XIX.
Már egy emberöltő óta divatban van a bor az egész világon, Magyarországon viszont csak kb. 10 éve ütötte fel a fejét, amikor már a hazai borászat is elég erős volt, hogy hátteret adjon neki.
A 90-es évek közepétől-végétől már nemcsak kiváló és szép borok voltak kaphatók országszerte, de megszületett hozzá a borleírás nyelve is. A kettő együtt, na meg, hogy volt a borra fogadókészség (értsd anyagi háttér) lehetővé tette, hogy a borkultúránk magasabb szintre emelkedjék.
1935-ben, több éves kísérletezés után használta először Flanzy
professzor, a narbonne-i Borászati Kutatóállomás igazgatója az úgynevezett
szénsavmacerációs eljárást.Nagyjából ezen a héten kezdik el a borüzletek árulni az újborokat, avagy
Szent Márton napi borokat. Alig több, mint 10 éve találkozhatunk ezekkel a
borokkal itthon, de ezalatt a rövid idő alatt sikerült népszerűvé válniuk.
Ennek oka az lehet, hogy ezek a borok intenzíven gyümölcsösek, üdék, ami abban
a kifejezetten hideg, borongós időszakban, mint a november közepe, különösen
jólesnek, kicsit visszacsempészik a nyarat az életünkbe.
15 éve | Kovács Bálint | 1 hozzászólás
Vinczés, glicerines viták kapcsán
felmerült egy érdekes dolog, amit kikutatgattam az elmúlt 1-2 napban, és ez az
úgynevezett templomablak-jelenséggel kapcsolatos. Amit most jól megosztok
mindenkivel.
Templomablak-jelenségnek hívjuk, amikor megpörgetjük a bort a pohárban, ami erre cseppeket húzva folyik vissza a pohár falán. (Emlékeztetve a templomok hosszúkás ablakaira.) Hívhatjuk koronának is, a felső karimát pedig gliceringyűrűnek. Mediterrán nyelvekben jellemzően a bor könnyeinek mondják ugyanezt a jelenséget, angolszász nyelvterületeken pedig a bor lábainak.
Vincze ügytől hangos a borsajtó
hetek óta. Egy dolog biztos: aki eddig a bor komponenseként kizárólag a vizet,
az alkoholt, adott esetben a cukrot, esetleg még a tannint tudta kizárólag
felsorolni, az most megtanulta egy életre az új bűvös szót: a glicerint. Annyit
hallhatott esetleg a sajtóból róla, hogy ezzel a bor testességét akarta növelni
a borász, és hogy nem lesz baja tőle senkinek, legfeljebb hasmenést okoz. Arany
háromszöget (Kecel, Soltvadkert, Kiskőrös) kiált azóta a közvélemény,
felesleges, a komplett magyar borászatnak kárt okozó, a borásznak aránytalanul
eltúlzott meghurcolását kesergi a szakma.
15 éve | Farkas Éva | 4 hozzászólás
Megjött a hideg őszi idő, megnövekedett az igény a meleg italokra. Kiváló találmány ilyenkor a forralt bor. A forró ital és az alkohol együttese átmelegít, a markáns fűszerezés pedig jólesik ízlelőbimbóinkak. Lássuk, mit is teszünk forralt borunkba, hogy tökéletes élményt adjon?
Cukrot persze, jócskán. A bort normál esetben ugyan szárazon szeretjük, de melegen, sok kesernyés fűszerrel, és savasabb hozzávalók esetében nem baj, ha kicsit ellensúlyozunk.
2 hete a legfőbb borhír a Vincze ügy, ami most új fordulatot vett. Mint tudjuk, szeptember végén jelentette be az Országos Borminősítő Intézet, hogy Vincze Béla, a 2005. Év Borásza 2 beküldött, exportra szánt tételében mesterségesen hozzáadott glicerint találtak. Akkor Vincze azzal védekezett, hogy a kérdéses tételeket (melyek közben rejtélyes módon eltűntek a pincékből) egy ismerősétől kapta, aki tartozását borral törlesztette.
Most kiderült, hogy több, korábbi évjáratú mintája is tartalmazott szintetikus glicerint, többek közt azok a tételek is, melyek 2005-ből származnak, abból az évből, mikor a borász elnyerte „Az Év Bortermelője” díjat.
Jövőre várhatóan húsznál több magyar cég állít ki Európa legnagyobb borkereskedelmi és égetett szeszesital seregszemléjén, a düsseldorf-i ProWein szakvásáron.
A 2010. március 21-23. között tartandó vezető európai borkiállításon a világ minden fontos bortermelő országa és régiója bemutatja kínálatát.
Évenként közel 50 ország mintegy 3000 kiállítója ad keresztmetszetet a világ bortermelésének és szeszesital gyártásának trendjéről a rendezvényen.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás