Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
15 éve | Farkas Éva | 1 hozzászólás
Karácsony előtt minden valamirevaló háziasszony jóelőre elgondolkodik, mit is főzzön, mit tegyen a karácsonyi asztalra. Lévén, hogy lassan Karácsony, szeretnék Veletek megosztani gy karácsonyi borleves receptet:
Hozzávalók:
6 dl jó minőségű száraz bor
3 dl tejszín
10 dkg cukor (esetleg ízlés szerint több)
1 darab fahéj
5 szem szegfűszeg
1/4 citrom
6 tojás sárgája
1 dl borban felforralom a fűszereket, citromot és főzöm kb 2 percig. Ennyi idő alatt a fűszerek zamatát jól átveszi.
Ha
lehetne az Év Bortermelője díjra fogadni, ebben az évben valószínű nem
osztanának nagy nyereményt; az évek óta már emlegetett tuti befutó, dr. Lőrincz
Györgynek, az egerszalóki St. Andrea Pincészet tulajdonos-főborászának ítélte a
Magyar Bor Akadémia idén a legrangosabb szakmai díjat.
Nem volt ez meglepő, hiszen ha van név, akit évek óta leginkább csak dicsérnek az alkalmi minőségi borfogyasztóktól kezdve a borrajongókon át a szakmai emberekig, az Lőrincz György.
|
|
15 éve | . Édenkert Magazin | 0 hozzászólás
Pincelátogatással egybekötött borkóstolás, bormúzeumok, szüret és szüreti mulatság, borárverések, borfesztiválok: ezt kínálják a borutak az egyre nagyobb számban érdeklődő borturistáknak.
A borturizmus a bor készítésének bemutatására és fogyasztására alapozott szabadidős tevékenység. A résztvevők által bejárt borutak olyan...folytatás
Egyesek a száraz, férfias borokat részesítik előnyben, mások a félszáraz, megint mások az édes, konyt alá való borokat fogyasztják.
Meglehetősen közismert tény, hogy az Európai Unió országaiban borfelesleg van, ezért a szokványos magyar borok csak viszonylag alacsony áron adhatók el. A bor azonban piaci szempontból is különleges árucikk...folytatás
A gazdasági
válság (sajnos) természetesen nem kerülte el a bor ágazatot sem. A borfogyasztás,
ha nem is esett érezhetően vissza az idén, de leginkább stagnál szerte a
világban. Ennek megfelelően a termelőkre nehéz idők járnak.
Szerte Európában körülbelül 73.000 hektárnyi szőlőt vágtak ki. Nemcsak a gazdasági válság az oka, az EU anyagilag is támogatja a gazdaságtalanná vált szőlőtermő területek felszámolását. Spanyolországban a legnagyobb az arány, itt 45.000 hektárnyi szőlőtől „szabadultak meg”, őket követi Olaszország 11.900 hektárral, utánuk pedig Franciaország jön 10.300 hektárral.
Csoda, hogy nincs ilyen nekik már vagy 20 éve – idei
a hír, hogy egy francia produkciós cég, a Media Place Partners, Edonys néven
boros tematikájú tv csatornát tervez indítani. 2 nyelven, franciául és angolul
sugároznának, kábelen, műholdról, és az interneten keresztül. A borfogyasztók
és borkereskedelmi ágazatban dolgozók lenne a célközönségük, műsoraik
próbálnának élénkítő hatással lenni a nemzetközi borturizmusra, különböző
helyszínek bemutatásával, és terveznek műsorokat profiknak is.
Ha már múltkorában szóba került egy bejegyzés formájában,h mit fogyasztunk bor (és sör) mellé, nézzük milyen borhoz milyen sajtot "illik" enni, hiszen a bor és sajt ugyan két teljesen eltérő tőről fakadó élvezet, mégis kéz a kézben járnak:
Több országban – elsősorban a francia nemzet szokásai és tapasztalatai alapján – alakult ki az egyes borok sajtokhoz való társíthatósága. Így például:
A kemény sajtok /pl. Ementáli/ a fehér és a vörös száraz asztali borokhoz, pecsenyeborokhoz / furmint, nemes kadar / társíthatók.
15 éve | Farkas Éva | 5 hozzászólás
Táplálkozási és alkoholfogyasztási szokásaink egybefonódása részben magyarázatot adhat arra, hogy a sör- és a borkedvelők közül a borivókat miért terheli lényegesen kisebb kockázat a koszorúér-betegségek és bizonyos daganatok kialakulása terén.
A
kilencvenes évek közepén, ahogy egyre inkább gyűrűztek be hozzánk a nemzetközi
bortrendek, megismerkedtünk, majd egyre több bort készítettünk a
szénsavmacerációs borkészítés technológiájával, a Beaujolais kultuszt pedig
ügyesen átemeltük a Szent Márton ünnep mondakörébe. Lettek kultikus újboraink,
például Bock József Szent Márton napi Kékoportója, vagy a Vylyan Bogyólé (bozsolé
szóra hajazó) primőrje, a Varga Pincészet Csabagyöngye borából készült „Év első
bora” (ezzel már jóval Márton nap előtt is lehet találkozni) vagy a Légli 333,
ami kicsit később, az év 333.
2009. november 15., vasárnap |
|
Kedvcsináló, rendkívül pozitív hangvételű cikk
jelent meg Észak-Magyarország két híres bortermelő vidékéről/városáról,
Tokajról és Egerről, a Da Zhong dél-kínai napilapban, amelyet 500.000
példányszámban adnak ki. A lap újságírója a Magyar
Turizmus Zrt. által szervezett gasztronómiai témájú nemzetközi
tanulmányút keretében látogatott hazánkba. Az írás részletesen
bemutatja Eger és Tokaj városát: dicséri Eger barokk épületeinek
szépségét, a híres Egri Bikavért és a megannyi hangulatos pici
borászatot, pincét, borkészítő műhelyt.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás