Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
14 éve | Major Krisztián | 3 hozzászólás
A parafa többféle fa többéves ágain vagy törzsén keletkező vastag kéreg (más néven „para”), amely lefejthető.
Kereskedelmi használatra elsősorban a paratölgy (Quercus Suber) fáját termelik ki. A világ legnagyobb parafatermelője Portugália.
A parafa különösen dugónak alkalmas, mert rugalmas, ugyanakkor a nedvességet nem engedi át. A világban termelt parafa mintegy 60%-ából dugókat készítenek. Mivel nagyon könnyű, halászúszókhoz és bójákhoz is jó, de használják padlónak, sőt, tűzállósága miatt legújabban a rakétatechnológiában is.
A Calicantonak többféle jelentése van. Több várost hívnak így a világban. Santiago de Chile lakosainak is köze van a Calicanto névhez; egy híres híd neve, ami a Rio Mapochot szelte át. 1779-ben készült el ez a csodálatos alkotás. Ez a híd kezdettől fogva többet jelent a lakosok számára egyszerű közlekedési eszköznél. Ünnepi piacok és vásárok kerültek a hídon megrendezésre, ahol a termelők saját portékáikat vonultatták fel, és itt lehetett venni először déli bort.
|
|
Február 25-én a Mezcal Étteremben kerül megrendezésre az "Újvilág ismeretlen gyöngyszemei..." elnevezésű borvacsora. A borvacsorán három chilei, egy dél-afrikai bor és Chile legkedveltebb pezsgője kap lehetőséget a bemutatkozásra. A vacsorát nem csak a borkülönlegességek, de ehhez a borsorhoz tökéletesen idomuló nem hétköznapi menüsor fog párosulni.
A vendégek által összeállított borsor:
1. William Cole Sauvignon Blanc Mirrador Selection /Chile/
2. Canto Grande Cabernet Sauvigon Rosé /Chile/
3.
Február 11-én a Mezcal Étterem egy vak borkóstolóval várta a borkedvelőket. 10 db újvilági bort szolgáltak fel, melyek eddig magyarországi forgalomban nem voltak. Ezek között volt chilei, argentín, ausztrál és kaliforniai pincészet.
Az első bor, mint utóbb kiderült egy William Cole Mirador Selection 2009-es volt. Ez a bor egyenesen Chile – Casablanca völgyéből érkezett.Harsány, roppanós, egzotikus Sauvignon Blanc, mely trópusi gyümölcsöket idéz fel. A hóvégi borvacsora első boraként fog bemutatkozni a borvacsorán.
14 éve | horváth imre | 0 hozzászólás
Kékfrankos Nyár 2010
Soproni Kékfrankos Nyár: országos szinten is egyedülálló rendezvénysorozat, amely a soproni borkultúra tevékeny éltetője. A karakteres soproni kékfrankosnak ott a helye a nemzetközi "borválogatottban". Olyan nemes, és nagy múltú borról és borvidékről van szó, amelyet méltán reprezentál a Kékfrankos Nyár rendezvénysorozat, amely a májusi borünneptől egészen a szeptemberi szüretig kínál számos izgalmas programot.
A sokrétű programfolyam a Sopronba és környékére látogató vendégeknek mutatja be a borvidéket, a szőlőgondozást és borkészítést, egészen a "tőkétől a pohárig".
14 éve | Major Krisztián | 1 hozzászólás
Anonymus a 12. században írt krónikájában megemlíti, hogy a őseink a szkítiai őshazában különösen kedvelték a hús- és halételeket, a tejtermékeket, szívesen használták ízesítésre a mézet és a fűszereket, e mellett bort fogyasztottak.
A magyarság azon ritka népek egyike, amelyeknek saját szava van a bor megjelölésére. Az első leírt magyar szó állítólag a BOR :)
A magasabbrendűség határozta meg a bor szerepét a hun királyi protokollban.
A
kétezer forintos jegyet le lehetett inni, éppen úgy, mint a borfesztiválokon,
nem írtam több oldalnyi kóstolójegyzetet, csak pár érdekes adat: A badacsonyi
Varga Pincészetnek van Rózsakő nevű bora, ami egy Budai Zöld – Kéknyelű
keresztezés, a Kéknyelű furcsa szexuális szokásainak köszönhetően jött létre, félszáraz
bájosság amúgy.
Bakonyi Péter Siklósról (többek között) a Zuhánnya dűlőből készít Hárslevelű – Olaszrizling cuvée-t, a Hárslevelű jellemzően északi fajtánk, ehhez képest Villányban, akarom mondani inkább Siklóson és környékén akad belőle viszonylag nagyobb mennyiségben, végül is, miért ne szerethetné a szubmediterrán klímát, savból is van hova leadni, a test simán bírja, hát, az aroma az kényes pont, az bizony el tud égni néha.
A Mezcal Étterem februári első borprogramja:
A nagy sikerű "Chile íz közelből..." borvacsora után február közepén a Mezcal étterem, egy Valentin-napi vakborkóstolóval várja kedves vendégeit. A borsort kizárólag olyan borokból válogattuk össze az Újvilágból, melyeket eddig Magyarországon nem forgalmaztak.Az este folyamán 10db bort fogunk bemutatni, melyet egy játékos vetélkedővel egészítünk ki. A vetélkedő végén a nyertes másod magával meghívást nyer az “Az Újvilág ismeretl...en gyöngyszemei...” elnevezésű borvacsorára a Mezcal Étterembe.
Január utolsó péntekén rendezték meg a „Chile íz közelből...” elnevezésű borvacsorát, ahol eddig számomra ismeretlen borokat kóstolhattam végig egy páratlan autentikus chilei menü kíséretében. A vacsora előtt egy frissítőt szolgáltak fel, mely Pisco Sour volt. Ez az ital tipikusan chilei, leginkább nyáron fogyasztják az emberek frissítőként vagy csak egyszerűen hangulatból. Engem meggyőzött mindenesetre, hogy a chileiek tudják mit kell inni a nagy melegben.
A
fiatal borászok talán a legrokonszenvesebb teremtményei ennek az országnak. Egy
fiatal borászt képtelenség nem szeretni. Annyi mindenkit lehet nem szeretni, az
ügyvédet, a politikust, mert hazudik, a nagyvállalkozót, mert fennhéjázó, a
melóst, mert közönséges, a filozófust, mert elefántcsonttoronyban él, az
őstermelőt, mert folyton állami támogatásért sír, a celebeket, mert tele van a
nemi életükkel a napi sajtó, de a fiatal borász, az más. A fiatal borász a
szegényember legkisebb fia, aki furfangos eszével és tiszta szívével nyeri el
végül a királykisasszony szívét, és vele a királyi trónt is.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás