Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BOR klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kovács Bálint
BOR klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A Mezcal étteremben kerül megrendezésre az idei év első chilei borvacsorája, ahol Magyarországon eddig ismeretlen chilei borok fognak bemutatásra kerülni. A vacsorán 5 borkülönlegességet mutatunk be, amihez egy 4 fogásos, autentikus chilei menüsor párosul. A menüben helyet kapnak a tipikus chilei fogások mellett a modern, chilei konyha ízei is.
Az este borai:
Villard Estaté Reserve Sauvignon Blanc 2009
Nagyon összetett bor, telt aromákkal: citrus, sárgabarack, őszibarack, trópusi gyümölcsök, nagyon kellemes zamatot és hosszantartó ízvilágot ad.
A legenda szerint onnan kapta a nevét, hogy az 1809-es francia megszálláskor a francia katonák Sopronban kék színű frankkal fizettek volna érte. Ez a legenda nagyon szép, de nem sok köze van a valósághoz. Tény viszont, hogy az 1830-as évektől használják ezt a nevet. Közepes méretű fürtjein kis méretű bogyók találhatóak.
|
|
A Cserszegi Fűszeres könnyű, intenzíven illatos bort adó szőlőfajta, ami ortodox borhívők szerint éppen ezért a sátán találmánya, olyasmi, mint Lars von Trier rajongónak a Négy esküvő és egy temetés. Az ember életében a borszeretet második fázisa ő, tettestársával I. Olivérrel. (I, nem első), illetve a Kapu maga, hiszen az első fázist elhagyva, ami az olcsó legyen és édes, mivel berúgáshoz lesz, egyszer csak megjelenik, a nem igazán szeretem a (száraz) bort, de őket (a Cserszegit és az Irsait) igen.
14 éve | Major Krisztián | 5 hozzászólás
Mostanában eléggé felkapott, trendi bor lett az Irsai Olivér, nézzük, mit is takar a név:
Az Irsai Olivér hibrid csemege- és borszőlőfajta.
1930-ban nemesítette Kocsis Pál Magyarországon a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér fajtákból. Később, 1960-ban Bakonyi Károly az Irsai Olivér és a Tramini keresztezésével alkotta a cserszegi fűszeres szőlőfajtát.
Magyarországon nagyobb mennyiségben a Pannonhalma-Sokoróaljai, Balatonboglári, Mátraaljai, Ászár-Neszmélyi borvidékeken termelik.
14 éve | Kovács Bálint | 13 hozzászólás
A Kadarka bizony hungarikum, már hogy a pitlákba ne lenne az, ennek megfelelően természetesen külhonból érkezett hozzánk. Balkáni vagy kis-ázsiai eredetűnek tartja általában a szakirodalom, konkrétabban a török elől menekülő szerbek hozták el hozzánk a XV. században. Bizonyos elméletek szerint a fajta albán eredetű, és azért lett Kadarka, mert Albániából, Shkodrából jött (Albánia északi csücske), ami szerbül Szkodar. Van, aki egyenesen a Shkodrai tó mellől eredezteti, melynek neve szerbül Szkodarszko jezero.
14 éve | konta kriszta | 3 hozzászólás
A bordeaux-i bor a leghiresebb francia vörösbor.
Sötétebb színü, fanyarabb és kevésbé savanyú, mint a burgundi. Legkitünőbb a 1. Medoc, ettől eltekintve még öt bordeauxi borvidéket különböztetnek meg:
2. a tavak környéke(les palus)
3. a Bordeaux város környéke (les graves)
4. a magaslatokon termő bor (les coteaux)
5. l'entre-dene-Mers, a Garonne jobb partján
6. féle a Bordeaux alatti síkokon és dombokon terem, ez utóbbi igen becses fehér borokat is termel.
14 éve | Szlávi Saci | 3 hozzászólás
Ásatások leletei bizonyítják, hogy már 2000 évvel ezelőtt virágzó szőlőkultúra volt Badacsony környékén. A hegy lábánál vezetett a rómaiak egyik híres hadiútja Aquincumba. Ezekre az időkre emlékeztetnek a szüreti motívumokkal díszített római kori épületmaradványok, sírok, szobrok. A XIII. században a borvidék jelentős része egyházi kézbe került. A XVIII. századtól számos főrangú magyarországi család versenyzett itt szőlőbirtokért.
A filoxéravész utáni rekonstrukció során a szőlőtermesztés technológiája e borvidéken is jelentősen megváltozott.
14 éve | Kovács Bálint | 0 hozzászólás
Nem könnyű most sem az írónak, sem az Ezerjónak. Az Ezerjó egy karakán, markáns savú, nem túl testes, diszkréten gyümölcsillatú fehérbor, sehol egy kis bodzaparfüm, egy kis frissen kaszált mező közepe, kiborult vödör szilvalekvár, van ő úgy csöndesen, népszerűnek lennie sem könnyű, írni róla meg aztán pláne nehéz.
Születése úgy történhetett, hogy lenézett balsorsú Magyarországra a Jóisten, és azt mondta, kell majd ennek a népnek a XX. századtól kezdve egy jóféle pezsgőalapbor, amolyan karakán, markáns savú, nem túl testes, diszkréten gyümölcsillatú fajta (gusztustalanul vissza fogok élni a másolás-beillesztés adta lehetőségekkel) ne csak a saszla legyen nekik, és megteremtette az Ezerjót.
14 éve | Major Krisztián | 0 hozzászólás
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz pályázhatnak támogatásra azok, akik 2010. szeptember 25. után új borászati gépet, technológiai berendezéseket vásároltak - áll az MVH közleményében.
A támogatás a hivatal honlapján megtalálható borászati gépkatalógus gépei után kérhető, mértéke mikro-, kis- és középvállalkozások esetén 30 százalékos, nagyvállalatoknál 20 százalékos. A honlapról letölthető támogatási kérelmeket október 16.
Idén immáron hatodik alkalommal rendezik meg az Újbor és Sajt Fesztivált november 28-29-én. A fesztiválon lehetőség nyílik megkóstolni Magyarország legjobb újborait és kiváló minőségű kézműves sajtjait!
Legendák járnak a világban arról, hogy egyes népek, akár a szárdok Szardínián, akár a kaukázusiak valahol Grúziában mennyi idős embert tudnak maguk között. Az ennek okát kutatónak a jó genetikai érték szembeötlése mellett feltűnhet egy közös cselekedet, melyet mindkét nép űz, méghozzá magas fokon: a sajtok és a borok készítésének tudománya, s a sajtok, tejtermékek és a jó borok fogyasztásának nemzeti sajátossággá való emelkedése.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás